Review – Lion (2017)

Informatie

Regie: Garth Davis
Cast: Sunny Pawar, Dev Patel, Nicole Kidman, David Wenham, Rooney Mara & Divian Ladwa
Genre: Drama, biografie
Distributeur: Entertainment One
Releasedatum bioscoop: 12 januari 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 5 juli 2017

© 2017 Long Way Home Holdings, PTY and Screen Australia. All Rights Reserved.

Recensie

De Oscaruitreiking verloopt niet altijd even transparant als je zou denken. Vaak zijn het immers de films met de meest uitgewerkte en duurste marketingcampagne die uiteindelijk met de prijzen aan de haal gaan. Denk bijvoorbeeld maar aan La La Land (2017), niet meteen de beste film van dit jaar maar wel de grootste Oscarslokop doordat het allemaal zo ontzettend gehypet werd. En een film als Captain Fantastic (2016), een film die je wellicht niet eens kent maar die ook meer dan terecht een Oscarnominatie beet had, wint er dan natuurlijk geen gewoonweg omdat er geen grote campagnes rond georganiseerd werden. En dan had je dit jaar ook nog Lion, een kleinere dramafilm die maar liesft zes beeldjes kon winnen. Maar hoe komt het dat de prent uiteindelijk geen enkele prijs wist binnen de slepen?

© 2017 Long Way Home Holdings, PTY and Screen Australia. All Rights Reserved.

In Lion trekken we naar India. We maken kennis met de jonge Saroo, een Indisch jongetje dat samen met zijn broer Ghuddu een heel erg gelukkig leven leidt. Ze hebben het thuis niet al te breed en moeten alles doen om een beetje geld te verdienen, maar het gezin waarin ze opgroeien is ongelooflijk warm. Als Saroo ’s avonds met zijn broer op zoek gaat naar zwaarder avondwerk, valt hij op een trein in slaap. Hij wordt de volgende ochtend wakker en  beseft dat hij helemaal niet meer dicht bij huis is. Hij geraakt niet van de trein en belandt zo in de gigantische stad Calcutta, een gevaarlijke plek waar iedereen een andere taal spreekt. Na dagen ronddolen in de grote stad belandt de schattige Saroo in een weeshuis en uiteindelijk wordt hij door een Australisch koppel geadopteerd. Maar naarmate Saroo ouder wordt, begint hij zich af te vragen waar hij nu net vandaan komt. Zal hij dat ooit nog ontdekken?

© 2017 Long Way Home Holdings, PTY and Screen Australia. All Rights Reserved.

Het is opvallend dat Lion in zo veel interessante categorieën werd genomineerd bij de Oscars: beste film, beste acteur in een bijrol, beste actrice in een bijrol, beste scenario, beste camerawerk en beste muziek. En toch is de film niet zo ongelooflijk bekend bij het grote publiek. Dat neemt niet weg dat Lion een heel erg interessante prent is, zeker omdat alles gebaseerd is op waargebeurde feiten. De film begint redelijk frivool en de sfeer zit helemaal goed, waardoor je het verhaal heel erg gemakkelijk binnenwandelt. De film is bovendien ingedeeld in twee grote, totaal verschillende maar steeds interessante gehelen. In het eerste deel zien we de jonge Saroo omgaan met zijn verlies en zie je hoe hard het is om als straatkind te overleven in India. Dit wordt meesterlijk in beeld gebracht en raakt je echt tot in het binnenste van je hart. Het tweede deel, waarin we een oudere Saroo zien, focust dan weer op de zoektocht van de Indische jongen naar zijn biologische ouders.

© 2017 Long Way Home Holdings, PTY and Screen Australia. All Rights Reserved.

Lion is een film waarin personages centraal staan. Alles wat er in de film gebeurt, vloeit volledig voort uit de karakters. Het is dan ook geen verrassing dat die ongelooflijk sterk uitgewerkt zijn. Saroo is een interessant kind dat je doorheen zijn levensverhaal loodst. In het eerste deel van de prent wordt die rol voortreffelijk neergezet door de debuterende Sunny Pawar. De schattige Indische jongen pakt je volledig in en zorgt er meer dan eens voor dat je tranen in je ogen krijgt. In het tweede deel, waarin we Saroo als twintiger zien, wordt de rol neergezet door de getalenteerde Dev Patel. Ook hier zit alles weer helemaal goed en slaagt de film tot in je binnenste te ontroeren. Verder zien we een straffe Nicole Kidman als stiefmoeder en een verrassend rakende David Wenham als stiefvader. En als dat nog niet genoeg is, passeert ook topactrice Rooney Mara de revue.

Het verdict

Eigenlijk is het totaal onterecht dat een musicalprent als La La Land (2017) met alle eer ging lopen tijdens de Oscaruitreiking van dit jaar. Een rakende, eerlijke en integere film als Lion maakte nooit kans en dat is opmerkelijk, want de film is behoorlijk foutloos. Hoewel het verhaal in het tweede deel een pak trager gaat, weet de film je tot op het einde echt te boeien. De zoektocht van de geadopteerde Saroo naar zijn biologische ouders raakt je echt, zeker omdat het allemaal erg indrukwekkend vertolkt is. Dev Patel, Nicole Kidman en Rooney Mara zijn grote namen, maar het is vooral de jonge en onervaren Sunny Pawar die met alle eer gaat lopen. De personages zitten helemaal goed en het verhaal is fantastisch sterk. Lion had veel meer in de spotlight mogen staan, want het is echt een film die je niet mag missen. De prent wordt verdeeld door Entertainment One en ligt sinds 5 juli op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de onderstaande trailer nu.

Had jij al iets van Lion gehoord of is de film je totaal onbekend? Zag je de prent al in de bioscoop of ben je van plan de DVD of Blu-Ray in huis te halen? Vind jij het ook opmerkelijk dat de film geen Oscar won? Laat het nu weten door hier onder een korte reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *