Review – Bankier van het Verzet (2018)

Informatie

Regie: Joram Lürsen
Cast: Barry Astma, Fockeline Ouwerkerk, Jacob Derwig, Raymond Thiry & Pierre Bokma
Genre: Historisch drama, oorlog
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 7 september 2018

© 2018 NL Film & TV BV. Zilvermeer Productions BVBA. All Rights Reserved.

Recensie

We zijn altijd maar bezig over hoe het nu eigenlijk gaat met de Belgische en Vlaamse cinema. En dat is normaal, aangezien we er als Vlamingen en Belgen best wel trots op zijn. Het gaat trouwens ook best goed. De komende maanden kunnen we bijvoorbeeld rekenen op de release van De Collega’s 2.0 van Jan Verheyen en Bastaard,  een spannende thriller met Koen de Bouw. Maar soms loont het ook om eens wat verder te kijken en te piepen naar de Nederlandse cinema. Eerder dit jaar bracht filmdistributeur Dutch FilmWorks de spannende historische prent Bankier van het Verzet in de zalen. Nu de ambitieuze film ook bij ons in de winkelrekken ligt, is het hoog tijd om te bekijken of de prent de moeite waard is.

© 2018 NL Film & TV BV. Zilvermeer Productions BVBA. All Rights Reserved.

Bankier van het Verzet neemt je een stukje mee terug in de tijd. Het is 1942, de Tweede Wereldoorlog kent zijn hoogtepunt en alle Nederlandse steden kreunen onder het bewind van de Duitse bezetter. Maar tegelijk ontstaat ook het Verzet, dappere Nederlandse burgers bij wie de vaderlandsliefde gevaarlijke proporties begint aan te nemen. Één van die dappere personen is de jonge bankier Walraven van Hall, die besluit om samen met een aantal medebankiers een heuse constructie op te zetten om het Verzet te financieren in de hoop de Duitse bezetter op een dag echt te kunnen verjagen. Maar niets is gevaarlijker dan dit, omdat eender welke misstap kan leiden tot een meedogenloze executie. Hoe lang kunnen van Hall en zijn kompanen onder de radar blijven?

© 2018 NL Film & TV BV. Zilvermeer Productions BVBA. All Rights Reserved.

Historische films lijken het in Nederland best goed te doen en trekken trouwens ook bijzonder veel cinefielen aan. Zo was er een jaar geleden nog Storm: Letters van Vuur (2017) en trok de Vikingfilm Redbad eerder dit jaar ook flink wat bezoekers naar de bioscoop. Dat Bankier van het Verzet het ook zo goed deed, is dus helemaal geen verrassing. En eigenlijk is dat ook helemaal terecht. De prent is bijzonder goed uitgebalanceerd en vertelt niet alleen het verhaal van een gevaarlijk verzet, maar ook van de boeiende mensen erachter die alles deden om hun land van de afgrond te behoeden. Dat is niet alleen heel erg leerrijk, het is ook gewoon bijzonder entertainend. Bankier van het Verzet is uitstekende cinema vanaf de allereerste seconde tot de allerlaatste minuut.

© 2018 NL Film & TV BV. Zilvermeer Productions BVBA. All Rights Reserved.

Aangezien de prent ook fel focust op de verschillende persoonlijkheden die het Verzet destijds leidden, is het geen geheim dat de aandacht voor de personages groot is. De broers van Hall, die allebei een grote rol gespeeld hebben, zijn erg inspirerende persoonlijkheden die écht een verhaal te vertellen hebben. Door het fijne acteerwerk van topacteurs Barry Astma en Jacob Derwig komen de twee hoofdpersonages ook echt goed tot hun recht en voel je meteen aan dat de prent van uitstekende kwaliteit is. Maar ook Pierre Bokma, Fockeline Ouwerkerk en Raymond Thiry doen het indrukwekkend goed als respectievelijk Van Tonningen, Tilly en Van den Berg. Bankier van het Verzet is uitstekend gecast, punt aan de lijn.

Het verdict

Met het visueel indrukwekkende Bankier van het Verzet bewijzen onze vriendelijke noorderburen nog maar eens dat ook zij weten hoe ze fantastisch straffe films moeten maken. Het scenario is erg gebalanceerd, het acteerwerk is straf en de aandacht voor de personages is heel erg groot. De regie van Joram Lürsen is strak én met oog voor details, waardoor de prent een heel erg hoog niveau bereikt. De Nederlandse filmtop heeft de prent terecht voorgedragen als kandidaat voor een Oscarnominatie, want dit is cinema die spannend, leerrijk én entertainend tegelijk is. Er is letterlijk geen enkele reden om deze indrukwekkende film aan je voorbij te laten gaan. De prent van Dutch FilmWorks ligt sinds 7 september 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de fijne trailer nu.

Vind jij verhalen over de Tweede Wereldoorlog en het Verzet ook zo inspirerend en spannend? Heb jij Bankier van het Verzet al gezien of heb je al iets over de prent gehoord? Wat denk jij ervan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *