Review – What the Waters Left Behind (2018)

Informatie

Regie: Luciano Onetti & Nicolás Onetti
Cast: Victorui D’Alessandro, Paula Brasca,  Victoria Maurette & Mirta Busnelli
Genre: Horror, thriller
Distributeur: Source 1 Media
Releasedatum DVD: 11 oktober 2018

© 2018 Onetti Brothers Productions. All Rights Reserved.

Recensie

Vroeger keken we alleen series en films in onze eigen taal of in het Engels. Dat was logisch, want het overgrote deel van het film- en seriemateriaal kwam dan ook uit de VS of het Verenigd Koninkrijk. Maar met de opkomst van gespecialiseerde distributeurs en diensten zoals Netflix en Amazon wordt ook de globalisering in de filmwereld heel duidelijk. Het is immers niet langer onmogelijk dat een kleine film uit pakweg Japan ook hier een release krijgt. Één van de talen die al een aantal jaar haar opmars maakt, is het Spaans. Met films als La Isla Minima (2015) en het bejubelde La Casa de Papel kan je dat natuurlijk ook begrijpen. Een tijdje terug bracht Source 1 Media de Argentijnse horrorfilm What the Waters Left Behind uit op DVD. Ook in die film is alles Spaans, maar hoe zit het eigenlijk met de kwaliteit van de prent?

© 2018 Onetti Brothers Productions. All Rights Reserved.

What the Waters Left Behind gaat over enthousiaste documentairemaker die samen met zijn team afreist naar het afgelegen Epecuen. De regio is een paar decennia terug volledig overstroomd geweest en sindsdien woont er nagenoeg niemand meer. Samen met Carla, een overlevende die veel van haar vrienden en familieleden verloren is, keren ze terug naar het gebied om er een beklijvend sfeerverslag te maken. Maar wanneer Nacho, de chauffeur van dienst, opmerkt dat er iets vreemd aan de hand is met de auto, wordt al gauw duidelijk dat ze toch niet zo alleen zijn in Epecuen. Het leuke reisje om een documentaire te maken wordt al gauw een bloederige nachtmerrie waar niemand aan lijkt te kunnen ontsnappen. Zal iemand van het team deze vreselijke gebeurtenis overleven?

© 2018 Onetti Brothers Productions. All Rights Reserved.

Als een film meteen op DVD verschijnt, wil dat vaak al wel iets zeggen over de kwaliteit ervan. Dat is eigenlijk ook zo het geval bij What the Waters Left Behind. De film vertelt een niet zo heel boeiend verhaal over een paar jonge mensen die bij een groep vreselijke ‘slagers’ belanden. Meer is er eigenlijk niet. Het behoeft geen betoog dat deze film veel te mager is en daardoor de aandacht van de kijker niet steeds weet vast te houden. En toch wordt je niet helemaal onenthousiast van What the Waters Left Behind. De prent evolueert gaandeweg immers tot een echte slasherfilm – en ja,  het wordt echt vies en bloederig – en dat is voor fans van het genre natuurlijk fantastisch. Maar ook daar is de film niet echt de sterkste die je al hebt gezien.

© 2018 Onetti Brothers Productions. All Rights Reserved.

De personages die Luciano en Nicolás Onetti aan de kijker voorschotelen, hebben een gigantisch probleem. Het zijn immers zogenaamde ‘flat charachters’, persoonlijkheden die volledig leeg zijn en bijgevolg ook helemaal geen persoonlijke of psychologische ontwikkelingen doormaken. Op dit vlak slaat What the Waters Left Behind de bal dus total mis. Het gevolg is dan ook dat je niet echt meevoelt met de personages en dat je een mogelijke dood voor hen gaandeweg ook niet meer erg vindt. Het acteerwerk valt uiteindelijk nog wel mee. Victorui D’Alessandro en Paula Brasca doen het geloofwaardig als respectievelijk Nacho en Erika,  maar het is vooral Mirta Busnelli die je echt angst aanjaagt met haar rol als compleet gek omaatje…

Het verdict

Een formidabele horrorfilm die je je altijd zal blijven herinneren is What the Waters Left Behind helemaal niet. Maar dat had je ergens wel kunnen verwachten, zeker omdat de film bij ons meteen op DVD in de winkelrekken is verschenen. De Onetti-broers schotelen de kijker een film voor met een mager verhaal en domme personages, maar door het hoge ‘gore’-gehalte kan je ergens toch nog enthousiast worden. Het is wel jammer dat de regie nu en dan niet zo overtuigend overkomt en dat er bepaalde keuzes worden gemaakt die het eindproduct niet zo echt ten goede komen. What the Waters Left Behind is geen hoogstaande cinema, maar voor echte horrorfans misschien wel leuk om eens te bekijken. De film van Source 1 Media ligt sinds 11 oktober 2018 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Het zou ons verbazen, maar heb jij What the Waters Left Behind al gekeken? Of kende je de titel niet en ben je toch nog van plan de film een kans te geven? Laat het ons nu weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *