Review – Unsane (2018)

Informatie

Regie: Steven Soderbergh
Cast: Claire Foy, Joshua Leonard, Amy Irving, Juno Temple & Matt Damon
Genre: Mysterie, thriller, horror
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 2 mei 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 24 oktober 2018

© 2018 Cuddle Party Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Er zijn een heleboel manieren om als filmmaker een bepaalde film in beeld te brengen. Zo kan je gebruik maken van de doorsnee filmcamera’s, maar je kan het ook op een ietwat creatievere manier doen. Kijk bijvoorbeeld maar naar topregisseur Quentin Tarantino, die voor zijn ijskoude western The Hateful Eight (2016) teruggreep naar de Panavision 70. Sommige filmmakers grijpen dan weer naar meer hedendaagse methodes zoals ‘screenshots’ in films als Searching (2018). Eerder dit jaar kwam Steven Soderbergh met zijn nieuwste film Unsane. En ook hij gebruikte iets wat totaal ongewoon is: doodgewone iPhones. Is het een slim idee of toch maar niet?

© 2018 Cuddle Party Inc. All Rights Reserved.

In Unsane volgen we het doen en laten van Sawyer Valentini, een jonge vrouw die redelijk eenzaam in het leven staat. Ze heeft een mooi appartement en een goede job, maar toch loopt haar leven niet zoals het zou moeten. Sawyer denkt immers nog vaak aan David Strine, de man die haar twee jaar lang tot op het ziekelijke toe heeft gestalkt. Wanneer ze hulp zoekt voor haar problemen en beroep doet op een psycholoog, wordt ze plots tegen haar wil opgenomen in een instelling. Na een aantal pogingen om het personeel te overtuigen van haar gezondheid, beseft ze dat er geen ontsnappen aan is. Maar dan slaat het noodlot toe: ze erkent haar voormalige stalker in één van de medewerkers van de instelling. Maar is het ook echt David Strine of beeldt ze het zich allemaal maar in?

© 2018 Cuddle Party Inc. All Rights Reserved.

Je zou het maar eens moeten meemaken, zo tegen je wil en vooral heel plots worden opgenomen in een instelling vol knotsgekke mensen. Unsane is eigenlijk van meet af aan een indrukwekkend goede film. Het verhaal is simpel en toch weet de film je aandacht meteen vast te grijpen. Zeker omdat je als kijker nooit echt weet of er echt iets aan de hand is met Sawyer, is het tot op het einde vol spanning kijken hoe het nu allemaal gaat aflopen. En het is vooral naar dat einde toe, dat je mekt wat voor een indrukwekkend opgebouwde film Steven Soderbergh deze keer op de kijker loslaat. Unsane is een boeiende en mysterieuze thriller met een angstaanjagend horrorkantje die over de hele lijn echt entertaint.

© 2018 Cuddle Party Inc. All Rights Reserved.

Gedurende de hele prent ligt de focus op Sawyer, de jonge vrouw die zomaar in een instelling wordt opgenomen zonder dat daar eigenlijk een reden toe is. De rol wordt voortreffelijk vertolkt door Claire Foy, de actrice die ook indruk maakte met haar rol in The Crown. Foy vertolkt het allemaal zo ongelooflijk geloofwaardig, waardoor je op elk moment gespannen naar het scherm staart. Doordat Soderbergh gebruik heeft gemaakt van de compacte iPhones, komt het allemaal ook extra dichtbij. Unsane zit immers vol tal van beklijvende close ups en daardoor kom je nog dichter bij de personages dan je aanvankelijk zou denken. Verder zorgen Joshua Leonard, Juno Temple en Sarah Stiles voor fijn acteerwerk. En oh ja, middenin de prent is er ook nog een kleine rol voor Matt Damon weggelegd. Hoera! Kan het nog beter?

Het verdict

Groot applaus en een diepe buiging voor Steven Soderbergh. De regisseur van Logan Lucky (2017) presenteert alweer een fantastisch straffe film die je eigenlijk niet mag missen. Unsane is een freaky mysterieuze thriller die zo dicht bij de personages komt dat je af en toe echt wil gaan lopen. Claire Foy is fantastisch als de gevangen Sawyer, maar eigenlijk is het vooral Soderberghs idee om iPhones te gebruiken dat zo enorm effectief werkt. De getalenteerde man toont nog maar eens wat voor een klasbak hij is en zal cinefielen de komende jaren wellicht nog vaak verrassen. Unsane is dus een absolute must see voor iedereen. De prent van Twentieth Century Fox ligt vanaf 24 oktober 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spannende trailer nu.

Vind jij het ook zo indrukwekkend dat regisseur Steven Sodenbergh zo een  goede film kon maken met een paar iPhones? Heb je Unsane al in de bioscoop gezien of ga je de DVD of Blu-Ray in huis halen? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *