Review – Escobar (2018)

Informatie

Regie: Fernando León de Aranoa
Cast: Penelope Cruz, Javier Bardem, Peter Sarsgaard, Julieth Restrepo & Óscar Jaenada
Genre: Actie, biografie, criminaliteit
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 6 juni 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 26 oktober 2018

© 2018 Escobar Films AIE & B2Y 00D. All Rights Reserved.

Recensie

Doorheen de lange geschiedenis van de mensheid zijn er heel wat interessante figuren de revue gepasseerd. Het spreekt ook voor zich dat Hollywood nu en dan op de proppen komt met een heerlijke biografie die ons inkijk geeft in het leven en de persoonlijkheid van die ongelooflijk bekende, belangrijke of beruchte personen. De laatste jaren is er echter één man die zowel op TV als op het grote scherm vaak te zien is: Pablo Escobar, de beruchte drugsbaron uit Colombia. Zo is er de fantastische Netflix-reeks Narcos en zagen we recent films als The Infiltrator (2016) en American Made (2017). Ook in 2018 kwam er een film over de kartelleider in de zalen en deze keer met Javier Bardem in de titelrol. Een grote naam belooft veel goeds, maar is Escobar wel de moeite waard?

© 2018 Escobar Films AIE & B2Y 00D. All Rights Reserved.

Escobar neemt ons terug mee naar het Zuid-Amerika van de jaren ’80. Wanneer Virginia Vallejo, een immens populaire Colombiaanse journaliste uitgenodigd wordt in de villa van Pablo Escobar, valt ze als een blok voor hem. De twee groeien heel snel naar elkaar toe en al gauw worden ze veel meer dan gewone vrienden. Virginia heeft alles wat ze wil: een goede man,  veel geld en een echte rijkeluisleventje. Maar samen zijn met iemand als Escobar heeft ook gevolgen en dat voelt Virginia sneller dan ze zich ooit had kunnen inbeelden. Terwijl Don Pablo volop werkt aan het verder uitbouwen van zijn imperium, brokkelt het leven van Vallejo beetje bij beetje af. Maar is het eigenlijk wel mogelijk voor Virginia om haar leven met de man zomaar op te zeggen? Zal ze ooit kunnen ontsnappen dan de vloek die Escobar in haar leven bracht?

© 2018 Escobar Films AIE & B2Y 00D. All Rights Reserved.

Er zijn de laatste jaren dus al heel erg veel titels geweest die de cinefiel meer inkijk gaf in het leven van de meest beruchte drugsbaron ooit ter wereld. En dat legt meteen helemaal bloot wat het grootste probleem is met Escobar. De prent voelt een beetje aan als ‘die ene titel te veel over hetzelfde onderwerp’. Hoewel het verhaal zeker wel een eigenheid heeft en het op zich allemaal wel goed in elkaar zit, voelt de prent toch niet zo heel vernieuwend aan. Bovendien gaat het na het eerste half uurtje allemaal een tikkeltje te traag, waardoor je al gauw begint te geeuwen en uitkijkt naar het einde van de prent. Zonde dat de film dus nu pas in de zalen verschenen is.

© 2018 Escobar Films AIE & B2Y 00D. All Rights Reserved.

Tal van acteurs hebben zich al in de rol van Pablo Escobar gakatapulteerd. Deze keer is het dus aan Javier Bardem, een getalenteerde acteur die zich al meermaals bewezen heeft. Het spreekt voor zich dat zijn performance feilloos is. De man legt veel gevoel in de rol en zorgt ervoor dat Escobar meer dan eens erg dichtbij komt. Zijn tegenspeelster is Penelope Cruz, die ook voortreffelijk de rol vertolkt van journaliste Virginia Vallejo. Cruz – die trouwens ook Bardems ‘love interest’ in het echte leven is – maakt de film nu en dan een pak levendiger en dat is uiteraard positief. Het is alleen jammer dat zowel Escobar als Vallejo niet de strafste personages ooit zijn. Het is allemaal wel in orde, maar een echt ‘wauw’-gevoel heb je nooit.

Het verdict

Escobar – of in andere landen Loving Pablo – is helemaal geen slechte biografie. De film geeft een aangename inkijk in het leven van de meest indrukwekkende drugsbaron die de mensheid ooit gekend heeft. Toch voelt de film vaak niet zo heel geweldig aan. Het verhaal valt soms helemaal stil en ook de personages zijn niet perfect uitgewerkt. Maar het grootste probleem is eigenlijk gewoon dat de film helemaal te laat komt. Er zijn de laatste jaren gewoonweg veel te veel films geweest over de Colombiaanse crimineel. Bardem en Cruz zijn goed als Escobar en Vallejo en ook regisseur Fernando Léon de Aranoa levert degelijk werk. Escobar laat je dus achter met een dubbel gevoel en dat is zonde. De film van Dutch FilmWorks ligt sinds 26 oktober 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Vind jij Pablo Escobar ook zo’n interessant figuur en heb je de laatste jaren ook veel titels rond zijn persoonlijkheid zien passeren? Wat denk je van Javier Bardem in Escobar? Wil je de film kijken of heb je dat al gedaan? Laat het weten door nu te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *