Review – Hold the Dark (2018)

Informatie

Regie: Jeremy Saulnier
Cast: Jeffrey Wright, Alexander Skarsgård, Riley Keough & James Badge Dale
Genre: Avontuur, drama, horror
Distributeur: Netflix
Releasedatum: 28 september 2018, exclusief te bekijken via Netflix

© 2018 Netflix. All Rights Reserved.

Recensie

De opmars van Netflix is al een aantal jaren geleden ingezet. De streamingdienst was eerst ‘gewoon’ een plek waar cinefielen allerhande grote films van bekende studio’s konden bekijken, maar sinds een aantal jaren maakt de gigant ook eigen films en series met heel veel succes. Denk daarbij maar aan fantastische series als La Casa de Papel en Marseille. De films van Netflix zelf zijn bovendien ook niet te min. Terwijl net aangekondigd werd dat er tal van nieuwe films over Narnia zullen verschijnen, zijn er ook de afgelopen maand een aantal interessante nieuwe Netflix Original Films verschenen in de databank. Één daarvan is Hold The Dark, de nieuwste film van Green Room-regisseur Jeremy Saulnier. De prent doet kwaliteit vermoeden, maar is het dat ook wel?

© 2018 Netflix. All Rights Reserved.

Hold the Dark neemt de kijker mee naar het ijskoude en ondergesneeuwde Alaska. Wanneer drie kinderen door wolven worden meegenomen en niet meer worden teruggevonden, contacteert één van de moeders de bekende schrijver Russell Core. De man heeft immers ervaring met het opsporen van wolven en lijkt de enige oplossing te zijn voor de totaal wanhopige Medora Slone. Core reist af naar het koude noorden en trekt erop uit om de wolven op te sporen, maar al gauw merkt de schrijver dat er veel meer aan de hand is. Het duurt niet lang alvorens Core de echte geheimen van de geïsoleerde gemeenschap blootlegt en begrijpt wat voor een gewelddadige maatschappij het is. Terwijl Vernon Slone, de vader van het laatste verloren kind, terugkeert uit Irak en zorgt voor nog meer gevaar, probeert Core de lokale politie te helpen met het oplossen van het hele gedoe. Maar zal dat voor iedereen even goed aflopen?

© 2018 Netflix. All Rights Reserved.

Een aantal jaar geleden verblufte regisseur Jeremy Saulnier nagenoeg iedere cinefiel met zijn razendspannend horrormysterie Green Room (2016). De film met Patrick Stewart was zo ontzettend goed, dat je spontaan begon te watertanden toen je hoorde dat Hold the Dark Saulniers nieuwe film zou worden. Maar jammer genoeg wordt dat enthousiasme niet helemaal ingelost. Hold the Dark begint heel spannend en zet van meet af aan de onheilspellende sfeer helemaal goed vast, maar qua verhaal is het allemaal een beetje vreemd. Het lijkt alsof Saulnier met deze prent niet goed weet wat hij nu wil vertellen en bovendien is de focus niet steeds even helder. Hold the Dark is dus helemaal niet de gehoopte topper en dat is zonde.

© 2018 Netflix. All Rights Reserved.

Het verhaal mag dan wel een beetje vreemd en teleurstellend zijn, de personages zijn in ieder geval om je vingers bij af te likken. Schrijver Russell Core is een boeiende persoonlijkheid die de rode draad doorheen de prent perfect weet vast te houden en ervoor zorgt dat je als kijker toch niet helemaal verdwaalt. De interessante rol wordt met verve neergezet door Westworld-topper Jeffrey Wright. De acteur toont nogmaals dat hij klasse heeft en dat komt de prent echte ten goede. Maar ook Alexander Skarsgård, Riley Keough en James Badge Dale doen het fantastisch goed als respectievelijk Vernon Slone, vrouwlief Medora en politie-inspecteur Donald Marium. Jeremy Saulnier wist een uitstekende cast samen te stellen en dat zorgt hier en daar zeker wel voor vuurwerk.

Het verdict

Hold the Dark is echt een film die je na afloop met een gemengd gevoel achterlaat. Ergens vind je de film echt wel goed. Het is allemaal heel spannend, visueel is de prent misschien wel één van de beste Originals ooit en ook het acteerwerk is nagenoeg feilloos. Het is alleen heel erg jammer dat het verhaal een beetje eentonig is en nergens heen lijkt te gaan. Jeremy Saulnier slaagt er dus geenszins in de kijker even hard te entertainen en verbluffen zoals bij Green Room (2018) en dat is echt zonde. En toch blijft het uitkijken naar wat de man de komende jaren nog gaat presenteren. Hold the Dark is dus geen echte topper, maar vast en zeker wel een aanrader wanneer je niet weet welke film je nu weer moet kijken. De Netflix Original Film is sinds 28 september 2018 exclusief te bekijken via de streamingdienst. Bekijk de trailer nu.

Hou jij van de Netflix Originals en heb je Hold the Dark al gekeken? Of ben je dat nog van plan? Wat vond jij van de film, het verhaal, het acteerwerk en de visuals? Spreekt de film je aan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *