Review – Berlin Station: Seizoen 1 (2018)

Informatie

Regie: Michael R. Roskam, Joshua Marston e.a.
Cast: Richard Armitage, Rhys Ifans, Michelle Forbes, Richard Jenkins & Leland Orser
Genre: Thriller, drama, mysterie
Originele zender: Epix
Distributeur: Paramount Pictures
Releasedatum DVD: 7 november 2018

© 2016 Paramount Television. All Rights Reserved.

Recensie

Nu de overname van Twentieth Century Fox door Disney quasi zo goed als rond is, kondigde de grote studio eerder al aan dat het zou komen met Disney+, een gloednieuwe streamingdienst via dewelke cinefielen fantastische nieuwe series en films zullen kunnen bekijken. Op die manier gaat Disney de rechtstreekse concurrentie aan met Netflix. Het ziet er dus naar uit dat we in de toekomst nog meer online content op ons afgevuurd zullen krijgen. Toch loont het om nu en dan ook eens te kijken naar reeksen die meteen op DVD of Blu-Ray gereleased worden in ons land, want vaak zitten daar ook interessante titels bij. Een paar weken geleden bracht Paramount Pictures Berlin Station uit op DVD. De reeks bevat heel wat interessante namen en doet dus kwaliteit vermoeden. Maar is dat eigenlijk ook wel het geval?

© 2016 Paramount Television. All Rights Reserved.

Berlin Station speelt zich zoals je al verwachtte af in de Duitse hoofdstad. Het zijn moeilijke tijden voor de CIA en het kantoor in Berlijn, want door plotse lekken van Thomas Shaw wordt de identiteit van verschillende agenten publiek gemaakt. Daarom contacteert één van de bazen binnen de geheime dienst Daniel Miller, een CIA-analist die vooral in Panama actief is. Hij krijgt de opdracht om af te reizen naar Berlijn en daar een grondig onderzoek te voeren naar Shaw. Want wie is die persoon die stelselmatig gevoelige informatie lekt? Terwijl Miller zijn uiterste best doet om zich op te werken binnen het kantoor, raakt hij verstrikt in een andere gevoelige zaak over terrorisme. Maar zou het kunnen dat alles eigenlijk met elkaar te maken heeft? Al gauw wordt de zaak veel groter is dan iemand ooit had durven denken. Zal Miller uiteindelijk Thomas Shaw kunnen ontmaskeren?

© 2016 Paramount Television. All Rights Reserved.

Spionagereeksen zijn altijd geweldig. Denk bijvoorbeeld maar The Night Manager, de steengoede mysteriereeks met Tom Hiddleston. Door de interessante synopsis en de verschillende bekende acteurs doet de reeks ook vermoeden dat je van meet af aan helemaal geïnteresseerd naar het scherm zal staren. Opmerkelijk genoeg is dat niet het geval. Berlin Station begint op een erg trage en saaie manier met een verhaal dat helemaal niet coherent lijkt. Dat is vervelend, net omdat je zo graag wil dat de reeks fantastisch sterk is. Gelukkig keert het tij snel en ontpopt de serie zich tot een indrukwekkend straf en spannend kluwen van verhaallijnen dat uiteindelijk meer dan de moeite waard is. Berlin Station is een crescendo dat uitmondt in een razendspannende finale die je met open mond naar het scherm doet staren.

© 2016 Paramount Television. All Rights Reserved.

Dat je van meet af aan zo enthousiast bent en het vervolgens helemaal getemperd wordt is bijzonder opmerkelijk, zeker als je ziet wat voor indrukwekkende namen je in de reeks tegenkomt. Zo schitteren onder andere Richard Armitage, Rhys Ifans, Michelle Forbes, Richard Jenkins en Leland Orser in fantastische rollen in deze reeks. Dat het uiteindelijk allemaal toch goed wordt, ligt natuurlijk ook aan hun acteerwerk en de goed uitgewerkte en geloofwaardige personages die je op je afgevuurd krijgt. Daniel Miller, afdelingshoofd Steven Frost en alle andere persoonlijkheden… ze zijn gewoon echt fijn opgebouwd. Op dat vlak schiet Berlin Station dus helemaal niet te kort. Het blijft alleen jammer dat de reeks je niet van meet af aan weet mee te sleuren.

Het verdict

Berlin Station is een reeks die door veel mensen wellicht na één aflevering afgeschreven wordt en dat is begrijpelijk. De eerste aflevering is immers helemaal niet zo geweldig en daardoor is je enthousiasme meteen getemperd. Berlin Station wordt na een paar afleveringen echter een steengoede spionagethriller die gewoon ontzettend spannend is. De personages zijn indrukwekkend en ook het acteerwerk van onder andere Richard Armitage, Michelle Forbes en Richard Jenkins is tip-top in orde. Bovendien is alles strak geregisseerd. Wist je trouwens dat één van de afleveringen geregisseerd is door ‘onze’ Belgische Michael R. Roskam, die de reeks ook helemaal mee produceerde? Kortom: Berlin Station mag dan wel twijfelachtig beginnen, de serie is absoluut de moeite waard. Het eerste seizoen van de reeks ligt sinds 7 november 2018 op DVD in de winkelrekken en wordt verdeeld door Paramount Pictures. Bekijk de trailer nu.

Heb jij ooit al gehoord van de reeks Berlin Station of heb je de serie al gezien? Wat denk jij ervan? Wat vind je van het acteerwerk van Richard Armitage en zijn collega’s? Laat het ons weten door nu hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *