Review – Alpha (2018)

Informatie

Regie: Albert Hughes
Cast: Kodi Smit-McPhee, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Jens Hultén & Spencer Bogaert
Genre: Drama, avontuur, familie
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 9 januari 2019

© 2018 Studio 8, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Sommige films blijven lang in productie en nog anderen blijven gewoon heel, heel, heel lang in productie. Dat wil vaak zeggen dat er iets misliep, er reshoots nodig zijn of dat de film eigenlijk gewoon niet goed genoeg is. Denk zo bijvoorbeeld maar aan Seventh Son (2015), de fantasyfilm met Jeff Bridges die door pas twee jaar na de voorziene releasedatum werd gereleased. Bovendien ging de film plots van Warner Bros. naar Universal. En het resultaat was inderdaad niet zo overweldigend goed. Een tijdje terug bracht Sony Pictures Alpha uit, een prehistorisch avontuur dat ook een beetje te lang op het schab bleef liggen. Maar is er iets mis met de film of helemaal niet? Of had Sony de prent beter helemaal niet uitgebracht?

© 2018 Studio 8, LLC. All Rights Reserved.

Alpha neemt je 20.000 jaar mee terug in de tijd. We bevinden ons in het prehistorische Europa, waar we kennis maken met een doodgewone stam. De jonge Keda is de zoon van het belangrijke opperhoofd en wordt geselecteerd om samen met anderen deel te nemen aan de jaarlijkse jachtpartij. Het is een uiterst belangrijke taak en iedereen weet ook dat er risico’s aan verbonden zijn. Wanneer ze onderweg echter een hoop bizons tegenkomen en Keda van een klif valt, laat iedereen hem voor dood achter. De jongen wordt een paar dagen later wakker en komt niet veel later een gewonde wolf tegen. Nu moet hij niet alleen voor zichzelf zorgen, maar ook voor zijn nieuwe donzige vriend. Zal Keda dit overleven en op tijd voor de winter terug thuis geraken? Of is het allemaal verloren moeite?

© 2018 Studio 8, LLC. All Rights Reserved.

Het moet gezegd: vanaf de allereerste seconde weet regisseur Albert Hughes – je kent hem van onder andere The Book of Eli (2010) en From Hell (2001) – je aandacht vast te grijpen. Maar hoe kan het ook anders? De eerste zinnen van de prent worden heerlijk verteld door Morgan Freeman. En ook het verhaal voelt aanvankelijk heel goed en duidelijk aan: het gaat over een stam die gaat jagen en natuurlijk allerlei onverwachte verrassingen zal moeten trotseren. Dat het dan uiteindelijk alleen focust op Keda, die valt en van de rest wordt gescheiden, is een verrassing en komt het allemaal zeker ten goede. Maar dan valt het een beetje stil. Uiteraard is het boeiend om te zien hoe de relatie tussen mens en dier verder uitgewerkt wordt en hoe Keda moet overleven, maar uiteindelijk merk je dat het visuele helemaal voor gaat op het verhaal en dat is echt jammer.

© 2018 Studio 8, LLC. All Rights Reserved.

De personage-opbouw in Alpha zit zeker helemaal goed. Hoewel je van andere personages dan de jonge Keda niet al te veel ziet, voelt iedereen zeker goed aan en heb je geenszins het gevoel dat de stam die je in het begin ziet een samenraapsel is van ongeloofwaardige persoonlijkheden. Het opperhoofd komt sterk over en dat komt vanzelfsprekend ook door het fijne acteerwerk van Jóhannes Haukur Jóhannesson, een Ijslandse topacteur die je eerder ook al zag in Atomic Blonde (2017). Maar hoe je het ook draait en keert: de echte show wordt gestolen door Kodi Smit-McPhee. De 22-jarige jongeman schittert als de verdwaalde Keda en doet dat uitstekend. Je gelooft iedere stap die hij neemt en iedere keuze die hij maakt. Het is alleen jammer dat het verhaal niet dat tikkeltje diepgaander is. Leuk weetje: er is ook een kleine rol weggelegd voor onze Spencer Bogaert. En wat doet die het – alweer – goed.

Het verdict

Alpha is helemaal geen slechte film. Dat een prent dus zo lang op een schab ligt te wachten, hoeft niet per se te betekenen dat het allemaal heel slecht is. Regisseur Albert Hughes heeft je aandacht van meet af aan beet en weet die gedurende de gehele prent ook vast te houden. De beelden en CGI die je voorgeschoteld krijgt zijn piekfijn in orde en dat is uiteraard iets om te bejubelen. Maar… de aandacht gaat een beetje te veel naar het visuele en daardoor komt het verhaal meermaals dat tikkeltje te veel op de achtergrond te staan. Uiteindelijk is het allemaal magertjes, maar zeker wel in orde. En Kodi Smit-McPhee? Die is geweldig als Keda. Na afloop van de film ben je zeker niet teleurgesteld en dat is hoe dan ook het allerbelangrijkste. Alpha is dus meer dan zeker de moeite waard. De prent wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 9 januari 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de mooie trailer nu.

Heb jij al gehoord van Alpha? Zag je al één van de trailers passeren via onze social media en trok de film je aandacht ook meteen? Heb je de prent misschien al gekeken? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *