Review – Superfly (2019)

Informatie

Regie: Director X
Cast: Trevor Jackson, Jason Mitchell, Lex Scott Davis & Michael Kenneth Williams
Genre: Actie, criminaliteit, drama
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 30 januari 2019

© 2018 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Black Panther (2018) was een ongelooflijk belangrijke film voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Het verhaal, de personages en alle mensen achter de scherm zorgden ervoor dat fans over de hele wereld laaiend enthousiast werden. Het is dan ook een goede zaak dat de film dit jaar met een aantal Oscarbeeldjes aan de haal ging. Er is in het vooral blanke Hollywood namelijk veel te weinig aandacht voor de niet-blanke filmmaker. Zonde is dat, aangezien er tal van interessante films door niet-blanke cinéasten worden gemaakt. Zo bracht Sony Pictures in 2018 Superfly uit in tal van territoria, maar in België bleef het bij een magere DVD/Blu-Ray-release. Opmerkelijk, zeker aangezien de prent wordt geregisseerd door Director X, een grote regisseur in de wereld van de videoclips. Is er iets mis met Superfly of is de prent een verborgen parel?

© 2018 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved.

In Superfly trekken we naar Atlanta, dé stad van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten. We maken er kennis met Priest, een jonge cocaïnedealer die er al sinds zijn elfde bezig is aan zijn opmars. Wanneer hij op een avond mee feest met Sno Patrol, de man die de onderwereld van de stad al jaren onder zijn macht heeft, loopt het verkeerd af. Priest wordt bijna doodgeschoten. Hij heeft er genoeg van en wil nog één allerlaatste keer zijn slag slaan alvorens hij definitief uit de cocaïnewereld stapt. Samen met Eddie, zijn trouwe kompaan, begint hij te timmeren aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven. Maar groeien in de coke-handel betekent ook dat je anderen flink tegen de borst stoot. Zullen Priest en Eddie het er heelhuids vanaf brengen en voor de rest van hun leven steenrijk zijn?

© 2018 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved.

Een film over drugs, criminele bendes, verraad en alle andere elementen die erbij komen kijken… het is iets wat we eigenlijk al ongelooflijk veel hebben zien passeren. Toch ben je aanvankelijk nog erg enthousiast, aangezien eerdere trailers deden vermoeden dat Director X met zijn prent andere accenten zou leggen. Jammer genoeg is dat niet het geval. Superfly is een weinig vernieuwende film die eigenlijk gewoon alle bekende elementen bij elkaar gooit en verder niets interessants weet te vertellen. Het script waarmee de regisseur werkt is niet echt geweldig en dat zorgt ervoor dat je het als kijker nu en dan echt vervelend vindt om te volgen. Superfly is echt te typisch en ook de ‘zwarte’ boodschap komt niet helemaal goed naar voor. Ook qua regie zit het niet allemaal goed in elkaar. Af en toe voelt het allemaal te gekunsteld aan en dat is uiteraard nooit positief.

© 2018 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved.

Op het niveau van de personages is Superfly ook niet meteen een voltreffer. Het grootste deel van de film focust op Priest, een jonge coke-handelaar die probeert om voor een allerlaatste keer te schitteren. Op zich is hij nog wel interessant, maar de achtergrond die de man met zich mee draagt is nagenoeg onachterhaalbaar. Zonde is dat, want het is altijd fijn om als kijker te zien waarom nu iemand zo crimineel is. En die oppervlakkigheid geldt voor ieder personage in de film. Trevor Jackson kan met zijn acteerwerk het magere hoofdpersonage nog wel doen opleven, maar echt interessant wordt het nooit. Ook Jason Mitchell, Lex Scott Davis en Michael Kenneth Williams zitten met exact hetzelfde probleem. Als een film middelmatige personages heeft, kan het in z’n totaliteit nooit echt werken.

Het verdict

Superfly is een middelmatig actiedrama over een hoop heethoofden die drugs verkopen en daardoor andere handelaars in het milieu tegen de borst stoten. Het verhaal is niet helemaal geweldig en ook de personages voelen niet meteen heel erg verfrissend aan. Regisseur Director X levert een typische actieprent af die maar weinig boeit. Ook de cast met onder andere Trevor Jackson en Lex Scott Davis kan daar maar weinig aan veranderen. Een interessante film voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap à la Black Panther (2018) is deze film dus helemaal niet, maar echt slecht wordt het wel nooit. Superfly entertaint wel, maar meer dan dat kan Director X bij de kijker niet teweegbrengen. De film wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 30 januari 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij een echte actiefilmfan en sprak Superfly je door de coole trailers wel aan? Heb je de film al bekeken en vond je het allemaal wel meevallen? Of ga je akkoord met onze recensie? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *