Review – Unfriended: Dark Web (2019)

Informatie

Regie: Stephen Susco
Cast: Colin Woodell, Stephanie Nogueras, Betty Gabriel, Andrew Lees & Connor Del Rio
Genre: Horror, thriller, mysterie
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 8 mei 2019

© 2018 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Grote, bombastische en spectaculaire films zijn voor studio’s vaak een serieuze gok. Ze kosten immers enorm veel en het is niet zeker dat de film in kwestie ook effectief gaat scoren. Denk zo bijvoorbeeld maar aan het dure Mortal Engines (2018), de nieuwe film van Peter Jackson die het internationale publiek niet helemaal wist te overtuigen. Daarom zoeken filmmakers steeds weer naar manieren om hun film nog goedkoper te maken. Zo is er de laatste jaren de opmars van de film die zich nagenoeg volledig op het scherm van een computer afspeelt. Eerder in 2019 verscheen zo bijvoorbeeld de knappe horrorprent Searching op DVD en Blu-Ray. Universal Pictures bracht een aantal weekjes terug Unfriended: Dark Web uit in de winkelrekken. De film is een vervolg op Unfriended (2015) en wekt je interesse alleen al daarom meteen.

© 2018 Universal Studios. All Rights Reserved.

Unfriended: Dark Web gaat over de Amerikaanse student Matias O’Brien. Wanneer hij in een internetcafé een peperdure Macbook vindt, beslist hij het mee te nemen. De laptop lag er immers toch al weken en niemand keek er naar om. Op een doodgewone avond zit hij met zijn vrienden en zijn geliefde te skypen, maar gebeuren er plots vreemde dingen. De laptop begint met Matias te converseren en de inhoud van de gesprekken wordt steeds enger. Uiteindelijk blijkt dat de aanvankelijke eigenaar van de laptop actief was op het deep web, het deel van het internet via hetwelk tal van malafide praktijken worden geregeld. De eigenaar wil zijn laptop terug en heeft er blijkbaar alles voorover. Wanneer Matias’ vrienden en geliefde in gevaar dreigen te komen, beseft de jonge student dat het menens is. Maar kan hij hier nog wel aan ontsnappen?

© 2018 Universal Studios. All Rights Reserved.

Een gigantische horrorfilm met veel CGI is deze Unfriended: Dark Web helemaal niet. Maar dat betekent niet meteen dat het niet allemaal behoorlijk effectief kan zijn. Doordat je als kijker het computerscherm van het hoofdpersonage voortdurend volgt, maak je alles echt samen met Matias mee. Dat brengt de spanning nu en dan absoluut naar hogere sferen. Toch kan je niet helemaal enthousiast zijn, aangezien het verhaal dat regisseur-scenarist Stephen Susco poogt te brengen niet helemaal geweldig is. Je voelt bepaalde dingen immers aankomen en halverwege de film weet je eigenlijk al wel hoe het gaat aflopen. Unfriended: Dark Web blijkt immers niet meer dan een geüpdatete kopie van voorganger Unfriended (2015). Spannend en entertainend, maar echt bijblijven zal de film je wellicht niet.

© 2018 Universal Studios. All Rights Reserved.

Doordat je alles op een scherm volgt, blijft het wel ongelooflijk moeilijk om je ook echt met de personages te vereenzelvigen. Er ontstaat immers een immense afstand tussen de personages en de kijker. Doordat Susco er niet in slaagt echt heel interessante personages op het scherm te toveren, dreigt je interesse na verloop van tijd wel andere oorden op te zoeken. De rol van de nietsvermoedende Matias wordt wel goed neergezet door Colin Woodell, die zijn best doet om zijn personage alsnog interessant te maken. Hetzelfde geldt voor Betty Gabriel, Stephanie Nogueras en Andrew Lees, die van achter hun webcam hun personage zo goed mogelijk vorm proberen te geven. Dat lukt tot op een bepaald niveau, maar je kan de afstand door het ‘computergebeuren’ nooit negeren.

Het verdict

Een film maken die zich nagenoeg volledig afspeelt op een computerscherm… het blijft iets ongelooflijk moeilijks. Tot op vandaag was er eigenlijk nog maar één film die echt aan alle details dacht: Searching (2018). Unfriended: Dark Web is zeker geen slechte film en weet de spanning nu en dan echt op te drijven, maar door het magere script en de niet zo sterk uitgewerkte personages verliest regisseur-scenarist Stephen Susco de concentratie van de kijker na verloop van tijd. Unfriended: Dark Web is een prima film om eens een keertje te bekijken wanneer je niets anders te doen hebt, maar betere horrorfilms zijn er absoluut. De film wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 8 mei 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spannende trailer nu.

Wat denk jij van films die zich volledig afspelen op het scherm van een computer? Vind je het een leuk concept of toch maar niet? Wat denk je van Unfriended: Dark Web? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *