Review – Boy Erased (2019)

Informatie

Regie: Joel Edgerton
Cast: Lucas Hedges, Nicola Kidman, Russell Crowe, Joel Edgerton & David Joseph Craig
Genre: Biografisch drama
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 8 mei 2019

© 2018 Unerased Film, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Vallen voor iemand van hetzelfde geslacht is lang nog niet zo ingeburgerd als we zouden denken. Hoewel de voorvechters van de LGBTQ-rechten steeds meer op de voorgrond treden, blijven er gemeenschappen bestaan waar homoseksuele gevoelens absoluut not done zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Joodse gemeenschap. Een tijdje terug verscheen het prachtige Disobedience (2018), die mooi blootlegde hoe moeilijk het is om als homoseksuele naar buiten te komen in een zulke gesloten gemeenschap. Soms durven we vergeten dat in de godsdienst van onze cultuur, het christendom, soortgelijke gevoelens ook niet altijd welkom zijn. Boy Erased, een film van Joel Edgerton die dit jaar niet bij ons in de zalen verscheen, gaat exact over die gevoelige thematiek.

© 2018 Unerased Film, Inc. All Rights Reserved.

Het leven gaat zijn gangetje voor de familie Eamons. Terwijl vader des huizes Marshall zijn strepen verdient als gerenommeerd pastoor en spreker, lopen vrouwlief Nancy en hun zoon Jared telkens weer in zijn schaduw. Het leven van het kleine gezin dreigt echter helemaal overhoop gehaald te worden wanneer Jared volledig ongewild moet opbiechten dat hij homo is. Dit nieuws valt zijn ouders zwaar, aangezien het christelijke geloof een rode draad is gedurende heel hun leven en dit geenszins te rijmen valt met hun manier van leven. Na overleg besluit Marshall zijn zoon naar een Verlossingsprogramma te sturen in de hoop de jonge Jared van homoseksualiteit te genezen. Maar is dit wel de juiste oplossing? Is dit wel wat Jared zelf wil? En valt homoseksualiteit wel te genezen?

© 2018 Unerased Film, Inc. All Rights Reserved.

Liefde is iets persoonlijks, iets wat iedereen op zijn of haar eigen tempo moet ontdekken en waarover iedereen te allen tijde zelf zou moeten kunnen beslissen. Maar soms voelen mensen zich nu eenmaal geroepen om zich ermee te bemoeien. Dat is wat Joel Edgerton met zijn nieuwe prent heel duidelijk laat zien. Het is in de VS immers schering en inslag voor de christelijke bevolking van een bepaald kaliber om de jongeren die kampen met homoseksuele gevoelens naar ‘afkickklinieken’ te sturen in de hoop hen van de ‘vreselijke ziekte’ te genezen. Vaak zorgen zulke vormen van psychologische terreur voor niets anders dan pure schade. Boy Erased maakt op een heel sterke en rakende manier duidelijk dat dat geenszins de oplossing is. Joel Edgerton weet hoe hij goede cinema moet brengen en dat wordt deze keer absoluut bevestigd. Boy Erased is straf, heel erg straf.

© 2018 Unerased Film, Inc. All Rights Reserved.

Tegelijk begrijp je ook meteen waarom de film niet in onze zalen verschenen is, ondanks de grote namen die aan de prent meewerkten. Het verhaal is gewoonweg een veel te grote ‘ver-van-mijn-bedshow’. In onze contreien kennen we verhalen van heuse ‘homo-uitdrijvingskuren’ helemaal niet. Toch is Boy Erased een broodnodige film die iets fundamenteels aantoont: er is niets mis met homoseksualiteit, dus leg je er gewoonweg bij neer. Deze boodschap komt uitstekend over dankzij het fenomenale acteerwerk van Lucas Hedges, Nicole Kidman en Russell Crowe, die respectievelijk in de rol van Jared, Nancy en Marshall kruipen. De drie acteurs dragen de film compleet en brengen het verhaal over de jongen die geen homo mag zijn perfect. Hun personages zijn ook gewoonweg uitstekend uitgewerkt. Verder wordt de cast aangevuld met regisseur-scenarist Joel Edgerton zelf, die ook een uitstekende rol vertolkt.

Het verdict

Boy Erased is geen hapklare cinema die je zomaar eventjes kan bewonderen. De film vraagt wat van de kijker en daardoor is de prent meteen de moeite waard. Het zware verhaal over een jongen die van zijn omgeving geen homo mag zijn en dan maar moet afkicken, raakt je diep en zorgt ervoor dat je ook echt kwaad wordt. Joel Edgerton schrijft en regisseert alweer een film die tot het allerhoogste niveau behoort. Dankzij de fenomenale performances van Hedges, Kidman en Crowe komt het hele verhaal nog beter tot zijn recht en voel je meteen aan dat dit cinema is die veel betekent. Boy Erased is goed, heel goed. Zorg dat je dit staaltje cinema niet mist. De film wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 8 mei 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de prent nu.

Wat denk jij van Boy Erased? Heb je de film van en met Joel Edgerton al gekeken of ben je dat nog van plan? Wat vind je van de thematiek? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *