Review – The Quake (2019)

Informatie

Regie: John Andreas Andersen
Cast: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Edith Haagenrud-Sande & Kathrine Thorborg Johansen
Genre: Drama, actie, thriller
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 7 juni 2019

© 2018 Fantefilm Fiksjon AS. All Rights Reserved.

Recensie

Je zou durven denken – deels terect wellicht – dat de meest bombastische en spektaculaire cinema uit Hollywood komt. Daar liggen immers de broeihaard én het budget voor gigantische blockbusters als Mortal Engines (2018) of alle films in het Marvel Cinematic Universe. Toch zijn er nu en dan films van hetzelfde niveau die elders gemaakt worden. Zo was er in 2016 de uitstekende Noorse topfilm The Wave, geregisseerd door de man achter Tomb Raider (2018). Totaal onverwachts bracht Dutch FilmWorks een klein weekje terug The Quake uit, de film die rechtstreeks volgt op die Noorse rampenprent uit 2016. Is dit nog steeds Hollywoodiaanse topcinema of is het vervolg iets minder sterk? Weten de Noren ons nog steeds te overtuigen?

© 2018 Fantefilm Fiksjon AS. All Rights Reserved.

Kristian Eikjord heeft het niet echt gemakkelijk. De geoloog die bij de ramp in Geiranger enorm veel mensen wist te redden, heeft last van een gigantische depressie. Zijn gezin is uiteen gevallen en zijn vrouw Idun woont nu in Oslo. Wanneer in een tunnel nabij de Noorse hoofdstad een andere en bekende geoloog om het leven komt, besluit Kristian te onderzoeken waar de man eigenlijk mee bezig was. Zou het kunnen dat er weldra een gigantische aardbeving zal plaatsvinden in het moderne Oslo? Wat Kristian vindt, lijkt daar in ieder geval helemaal op te wijzen. Terwijl de geoloog daar rotsvast van overtuigd is en niemand van zijn voormalige collega’s hem gelooft, zet de man alles op alles om zijn gezin nogmaals te redden. Maar is hij wel op tijd? Één ding is zeker: dit wordt een zwarte dag voor Oslo en heel Noorwegen…

© 2018 Fantefilm Fiksjon AS. All Rights Reserved.

The Quake – of in het Noors Skjelvet – volgt dus rechtstreeks op The Wave (2016), een film die ons helemaal wist te bekoren omwille van de intelligente gelaagdheid die Roar Uthaug bracht. Dat is in dit vervolg geenszins anders. Regisseur van dienst, Occupied-oud gediende John Andreas Andersen, start zijn film niet met bombastische beelden, maar kiest voor een meer dramatische aanpak met een focus op de hoofdpersonages. Dat is sterk en toont waarom Hollywoodfilms het vaak zo verkeerd doen. Het is pas in het tweede deel, dat qua spanning echt uitstekend is opgebouwd, dat de groteske speciale effecten echt de kop opsteken. En ook dat is helemaal in orde. The Quake is dus met grote zekerheid een waardige opvolger die geenszins moet onderdoen voor de al even straffe voorganger The Wave. Zo zie je maar: ook elders wordt grootse cinema – die vaak beter is – gemaakt.

© 2018 Fantefilm Fiksjon AS. All Rights Reserved.

In het eerste deel van zijn film legt Andersen dus voornamelijk de focus op de personages. Net zoals in The Wave gaat de gehele film over de familie van Kristian, die middenin een vreselijke nachtmerrie belandt. Kristian is deze keer een totaal gebroken geoloog die niet weet wat hij met zijn leven moet doen. De rol wordt wederom met absolute glans vertolkt door Kristoffer Joner, die je eerder ook in Mission: Impossible – Fallout (2018) de revue zag passeren. Ook Ane Dahl Torp doet het uitstekend als Idun, de fijne echtgenote van Kristian die hem alsnog verliet. Wie echter absoluut alle lof verdient, is de jonge Edith Haagenrud-Sande, die sterk de rol van dochtertje Julia naar het scherm brengt. Wat je ziet, is een echte familie. Dat maakt de film nog straffer.

Het verdict

Voor goede cinema én geweldige speciale effecten hoef je lang niet steeds in Hollywood te vertoeven. Ook in Scandinavië worden vaak films en series gemaakt die echt een sterling voor het oog zijn. Dat bewees Roar Uthaug in 2016 met The Wave en geldt ook absoluut voor het sterke vervolg The Quake. De film is uitstekend gebalanceerd, focust genoeg op de personages en is naar het einde toe ontzettend spannend. Als je daar ook nog eens straf acteerwerk van de voltallige cast bijneemt en een goede regie van John Andreas Andersen, weet je eigenlijk al meer dan genoeg. Dit is uitstekende cinema die je voor geen seconde mag missen. The Quake wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 7 juni 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de fantastische trailer nu.

Ben jij ook een fan van Scandinavische cinema en vond je The Quake ook zo goed? Of heb je de film nog niet gekeken en ben je dat na onze recensie zeker (niet) van plan? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *