Review – Beautiful Boy (2018)

Informatie

Regie: Felix van Groeningen
Cast: Timothée Chalamet, Steve Carell, Maura Tierney, Amy Ryan & Stefanie Scott
Genre: Biografisch drama
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum bioscoop: 21 november 2018, verdeeld door The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 2 april 2019

© 2018 Amazon Content Services, LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

Recensie

Drugs en alcohol zijn en blijven gigantische maatschappelijke problemen. In de VS is een overdosis zelfs de grootste doodsoorzaak bij mensen die jonger zijn dan vijftig jaar. Jammer genoeg hoeft dat geen verrassing te zijn. Als je kijkt naar moderne films en series, zie je immers altijd wel overvloedig alcohol- en druggebruik passeren. De mainstream media lijken het gebruik ervan dus te normaliseren, terwijl dat helemaal niet het geval is. Het is dan ook belangrijk dat er tevens films en series verschijnen over de verschrikkelijke effecten van drugs en de lange weg die mensen te wachten staat als ze van hun verslaving af willen geraken. Zo was er een tijdje terug Beautiful Boy, de eerste Hollywoodlangspeler van Felix van Groeningen, die exact over die thematiek handelde. Schot in de roos of toch maar zwakjes?

© 2018 Amazon Content Services, LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

David Sheff heeft een geweldig leven. Samen met zijn nieuwe vrouw Karen en zijn drie kinderen woont hij in een prachtig huis op het platteland. Wanneer Nic, de achttienjarige en oudste van de kinderen, een paar dagen lang niets meer van zich laat horen, verandert het leven van de familie Sheff helemaal. Nic blijkt immers verslaafd geraakt aan drugs en heeft dringend hulp nodig. David besluit geen seconde te wachten en stuurt zijn geliefde zoon meteen naar een afkickkliniek. Dat loopt jammer genoeg niet van een leien dakje en Nic hervalt. De verslaving van Davids oudste zoon begint te wegen op het gezin en gaandeweg beseft de man dat hij maar weinig kan doen om Nic echt te helpen en dat Nic hulp ook niet meer accepteert. Zal de jongeman nog kunnen ontsnappen aan zijn chrystal meth verslaving?

© 2018 Amazon Content Services, LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

Hoewel drugs misschien wel centraal staat in deze interessante dramaprent, gaat Beautiful Boy toch in de eerste plaats over de prachtige band tussen vader en zoon. David ontdekt immers dat hij na achttien jaar zijn zoon eigenlijk nog steeds niet kent. Van Groeningen en medescenarist Luke Davies leggen dit bijzonder gevoelige element knap bloot en zorgen ervoor dat je als kijker absoluut heel dicht komt bij de personages. Dat maakt je enthousiast, maar het zorgt er ergens wel voor dat Beautiful Boy ietwat beperkt aanvoelt. Er zijn immers tal van andere elementen van een drugsverslaving die de film niet toont of doelbewust uit de weg gaat. Maar hoe dan ook: het Hollywooddebuut van Felix van Groeningen, die destijds met The Broken Cirkle Breakdown (2012) een Oscarnominatie in de wacht sleepte, is vast en zeker geslaagde, gevoelige en broodnodige cinema.

© 2018 Amazon Content Services, LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

Beautiful Boy was dit jaar genomineerd voor één Golden Globe en dat voor het acteerwerk van de jonge Timothée Chalamet. De acteur, die eerder al verblufte met zijn performance in Call Me by Your Name (2018), zorgt ook in deze prent opnieuw voor een uitstekende en emotionele topprestatie als de verslaafde Nic. Je geloof iedere seconde en dat is volledig te danken aan Chalamet. Toch verdient ook Steve Carell, die je wellicht vooral kent van komedies, alle lof. De man vertolkt uiterst geloofwaardig de rol van vader David, die er alles aan doet om zijn verslaafde zoon te helpen. Carell en Chalamet zijn gewoon perfect gecast. Verder zie je ook nog Maura Tierney als Karen en vult Stefanie Scott de cast perfect aan als de jonge Julia. Felix van Groeningen wist iedere rol uitstekend te casten en ook dat maakt je dolenthousiast.

Het verdict

Wees er maar zeker van: onze Belgische Felix van Groeningen heeft zich met Beautiful Boy nog maar eens laten opmerken in Tinseltown. De topregisseur presenteert een boeiend biografisch drama over een verslaafde tiener en een gezin dat in deze moeilijke periode zelf ook een crisis doormaakt. De film is niet helemaal perfect doordat bepaalde aspecten worden verwaarloosd, maar dat wordt helemaal goedgemaakt door het uitstekende acteerwerk van Timothée Chalemet en Steve Carell. De twee zorgen voor vuurwerk en hadden gerust wat meer prijzen mogen winnen voor hun werk. Ter conclusie: Beautiful Boy is een uitstekende dramafilm die je niet mag missen. De prent wordt verdeeld door The Searchers en ligt sinds 2 april 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de prachtige trailer nu.

Vind jij het ook zo geweldig dat er steeds meer Belgisch talent doorstoot naar Hollywood? Heb je Beautiful Boy al gekeken of vind je de film toch niet zo goed? Ben je nog van plan om de film een kans te geven? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *