Review – Miss Bala (2019)

Informatie

Regie: Catherine Hardwicke
Cast: Gina Rodriguez, Ismael Cruz Córdova, Matt Lauria, Christina Rodlo & Anthony Mackie
Genre: Actie, criminaliteit, drama
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 17 juli 2019

© 2019 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Het actiegenre is het meest mannelijke filmgenre dat er is. Dat is althans wat sommige cinefielen durven beweren. Want wie het genre beter kent, weet dat er nu en dan ook actiefilms verschijnen die vooral vrouwen moeten aanspreken. Denk bijvoorbeeld aan de amusante actiekomedie Ocean’s Eight (2018) waarin voornamelijk vrouwen een grote misdaad beraamden. Eerder dit jaar speelde Miss Bala in de Amerikaanse bioscopen. Een Belgische release in de bioscoop was gepland, maar kwam er uiteindelijk niet. Ook in die film draait het nagenoeg alleen om sterke vrouwen. Sinds deze week ligt de actiefilm bij ons in de winkelrekken en kan ook jij de film ontdekken. Is Gina Rodriguez een goede actiester of weet ze toch niet helemaal te overtuigen?

© 2019 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved.

Gloria Fuentes is een Latijns-Amerikaanse make-upartieste in Los Angeles. Na een drukke dag op een modeshow rijdt ze naar het Mexicaanse Tijuana, waar ze haar boezemvriendin Suzu gaat bezoeken. Die laatste gaat immers meedoen aan een prestigieuze missverkiezing en Gloria wil er voor zorgen dat ze er geweldig uitziet. ’s Avonds besluiten ze om uit te gaan en de bezieler van de verkiezing een beetje voor zich te winnen. Maar wanneer Gloria en Suzu plots middenin een gewelddadige schietpartij belanden, verandert hun gezellige uitje in een regelrechte nachtmerrie. Gloria wordt ontvoerd en moet plots allerlei opdrachten uitvoeren voor Lino, de leider van de beruchte Las Estrellas-bende. Doodsbang probeert ze zich toch nog alleen te focussen op wat echt belangrijk is: zo snel mogelijk Suzu terugvinden. Zal haar dat ook lukken?

© 2019 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved.

Miss Bala – vertaald als Miss Kogel – is ongetwijfeld een titel die de lading voor deze vrouwelijke actiefilm meer dan goed dekt. De prent gaat immers over een missverkiezing én er worden heel wat kogels in afgevuurd. Het verhaal dat regisseur Catherine Hardwicke – eerder verantwoordelijk voor de regie van Twilight (2008) – en scenarist Gareth Dunnet-Alcocer uit hun hoed toveren, is gebaseerd op de gelijknamige Mexicaanse film uit 2011 die bijzonder goed gesmaakt werd door critici. Terecht, want ook deze film probeert voornamelijk te vertrekken vanuit de kracht van het hoofdpersonage. Het verhaal is aanvankelijk simpel, maar wordt gaandeweg een stukje gelaagder en daardoor wordt je interesse ook steeds groter. Toch kan je nooit helemaal juichen: Miss Bala voelt aan alsof er steeds een rem aanwezig is en kan daardoor nooit haar volle potentieel waarmaken.

© 2019 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved.

De Amerikaanse remake is ongetwijfeld een stuk minder krachtig dan het Mexicaanse origineel en dat ligt voor een groot deel aan het hoofdpersonage. Hoewel de jonge Gloria echt een psychologische ontwikkeling doormaakt en je maar moeilijk de vrouw van het begin met die van het einde kan vergelijken, voel je dat de film ook hier een beetje teleurstelt. Het personage is gewoonweg niet goed genoeg geschreven. Gelukkig zorgt Gina Rodriguez voor fijn acteerwerk, waardoor je je gedurende de hele prent toch echt amuseert. Rodriguez is vast en zeker de geknipte vrouw voor dit soort rollen. De cast bestaat verder uit Ismael Cruz Córdova, Matt Lauria, Christina Rodlo en Anthony Mackie. Vooral Córdova maakt indruk als Lino Esparza, de leider van de beruchte Las Estrellas.-bende.

Het verdict

Miss Bala is ongetwijfeld een leuke actiefilm die je echt entertaint. Het verhaal begint simpel en blijft ook gaandeweg bijzonder laagdrempelig zonder stom of saai te worden. Gina Rodriguez speelt geloofwaardig de rol van Gloria Fuentes, een doodgewone jonge vrouw die plots in een regelrechte nachtmerrie belandt. Ook de rest van de cast levert degelijk acteerwerk. Qua actiescenes en regie zit alles helemaal goed, maar echt perfect wordt het nooit. Catherine Hardwicke regisseert dus een amusante actiefilm die perfect is om op een zondagnamiddag te bekijken wanneer je niets te doen hebt. Echt indrukwekkende cinema wordt het echter nooit, maar Hardwicke toont wel aan dat actie ook vrouwelijk kan en mag zijn. Miss Bala wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 17 juli 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spannende trailer nu.

Is Miss Bala een film die jou wel kan bekoren? Heb je de prent al bewonderd en vond je het ook allemaal in orde? Wat vind jij van Gina Rodriguez in de rol van Gloria Fuentes? Deel je mening met iedereen door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *