Review – Escape Plan 3: The Extractors (2019)

Informatie

Regie: John Herzfeld
Cast: Sylvester Stallone, Dave Bautista, Harry Shum Jr., Devon Sawa & Jaime King
Genre: Actie, criminaliteit, thriller
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 19 juli 2019

© 2018 Georgia Film Fund 63, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Lang niet alle filmreeksen die van start gaan, eindigen ook op een goede manier. Sommige franchises zijn zo onsuccesvol, dat ze middenin het verhaal worden stopgezet. Dat was zo onder meer het geval voor de ambitieuze Divergent-reeks, een soort Hunger Games-kopie die maar weinig interessant bleek. De laatste films werden dan ook gewoon niet meer besteld door Lionsgate. Natuurlijk zijn er ook tal van andere – meestal kleinere – filmreeksen die al een aantal jaar meegaan. Één daarvan de filmserie die ontstond na het entertainende Escape Plan (2013). De tweede film was geen topper en allesbehalve succesvol, maar toch kwam er een derde aflevering. Is de reeks na de threequel officieel ten dode opgeschreven of valt het allemaal nog wel mee?

© 2018 Georgia Film Fund 63, LLC. All Rights Reserved.

Het gaat goed met Ray Breslin, die na twee grote ontsnappingsacties eindelijk eens echt kan rusten. Wanneer de dochter van een rijke Chinese zakenman wordt ontvoerd, lijkt het in de eerste plaats op een doodgewone misdaad. Maar als na wat onderzoek blijkt dat de dader iemand bekend is, moet Breslin opnieuw in actie schieten. De dader blijkt immers Lester Clark Jr., de zoon van Rays voormalige medevennoot en vijand. Als niet veel later ook Abigail, Breslins wederhelft, ontvoerd wordt, schiet de man helemaal in actie. Samen met zijn trouwe partner Trent DeRosa en twee Chinese topspionnen moet hij de ontvoerde vrouwen redden. Er is alleen één probleem: ze zitten opgesloten in het ondoordringbare Devil’s Station in Oost-Europa. Hoe moeten Ray en zijn kompanen dit aanpakken?

© 2018 Georgia Film Fund 63, LLC. All Rights Reserved.

De tweede aflevering in de reeks – Escape Plan 2: Hades (2018) – was dus niet echt een schot in de roos. De film was saai en het verhaal was veel te vergezocht. Aanvankelijk is de interesse in het derde deel dan ook niet heel groot. Toch wordt je aangenaam verrast. Regisseur John Herzfeld – een relatief onbekende naam in Tinseltown – trakteert de kijker immers op een veel geloofwaardiger verhaal. Hoewel alles redelijk toevallig samen lijkt te vallen, komt de man er toch mee weg. Na een dik half uurtje moet het verhaal wel plaatsmaken voor doldwaze actie en dat tot aan het einde van de prent. Één ding is zeker: Escape Plan 3: The Extractors doet je het mindere tweede deel vast en zeker vergeten, al wordt het nooit echte topcinema.

© 2018 Georgia Film Fund 63, LLC. All Rights Reserved.

Het eerste half uur wordt dus vooral gekenmerkt door dialogen. Het spreekt voor zich dat het acteerwerk en de personages hier belangrijke elementen in zijn. Ray Breslin is in deze aflevering interessanter en dat zorgt ervoor dat je initieel echt geïnteresseerd toekijkt. De rol wordt wederom vertolkt door Sylvester Stallone, die het zeker niet slecht doet. Ook Dave Bautista, die opnieuw in de huid van krachtpatser Trent DeRosa kruipt, komt geloofwaardige over. Nieuwkomers in de reeks zijn Harry Shum Jr. – bekend van Shadowhunters – en Jin Zhang. De rol van slechterik Lester Clark Jr. wordt dan weer naar het scherm gebracht door Devon Sawa. Ook hij doet het niet slecht en daardoor voelt alles tot op het einde geloofwaardig aan.

Het verdict

Escape Plan 3: The Extractors doet je het tweede deel in de filmreeks over indrukwekkende ontsnappingspogingen helemaal vergeten. Na het ronduit belachelijke Escape Plan 2: Hades brengt John Herzfeld een geloofwaardige actieprent die vanaf de allereerste seconde je interesse weet vast te houden. Alleen is het jammer dat de film na het eerste half uur tuimelt in de typische actieclichés en daardoor je interesse toch wat verliest. Sylvester Stallone en Dave Bautista doen het goed als respectievelijk Ray Breslin en Trent DeRosa, maar ook nieuwkomer Harry Shum Jr. komt goed over. Escape Plan 3: The Extractors wordt op geen enkel moment fantastische cinema, maar is vast en zeker de moeite waard voor fans van het actiegenre. De film wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 19 juli 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Volg jij de Escape Plan-reeks ook al sinds het begin en ben je blij dat de makers zichzelf herpakt hebben na de schandalig slechte tweede aflevering? Wat vond jij van Escape Plan 3: The Extractors? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *