Review – The Gifted: Seizoen 1 (2019)

Informatie

Regie: Len Wiseman, Bryan Singer e.a.
Cast: Stephen Moyer, Amy Acker, Natalie Alyn Lind, Emma Dumont & Percy Hynes White
Genre: Sciencefiction, actie, drama
Distributeur: Twentieth Century Fox
Originele zender: Fox
Releasedatum DVD: 25 april 2019

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. 2017 Marvel. All Rights Reserved.

Recensie

Het tijdperk van de X-Men zoals we ze kennen sinds de eerste film van Bryan Singer in 2000 is intussen definitief afgelopen. Met X-Men: Dark Phoenix, het laatste wapenfeit in de reeks eerder dit jaar, kwam er een einde aan het grote verhaal. Door de overname van Fox door Disney is het nu gewoon wachten tot de personages eindelijk hun plek krijgen waar ze echt thuishoren: in het Marvel Cinematic Universe. Voor wie intussen niet meer kan wachten, is er gelukkig toch een beetje goed nieuws. Er zij immers tal van televisiereeksen te bewonderen die zich afspelen binnen hetzelfde mutantenuniversum. Één daarvan is The Gifted, een reeks die mee werd geproduceerd door Singer zelf en waarvan het eerste seizoen sinds kort op DVD te bewonderen is. De moeite waard?

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. 2017 Marvel. All Rights Reserved.

De familie Strucker lijkt op het eerste zicht helemaal gewoon. Vader Reed is mutantenmagistraat en houdt zich bezig met het vervolgen van misdadige mutanten. Het is dan ook geen verrassing dat het hele gezin niets moet hebben van de genetisch iets andere mensen. Alles verandert wanneer blijkt dat Reeds kinderen, Lauren en Andy, ook mutanten zijn. Het duurt niet lang tot ook Sentinel Services, een politie-eenheid die het op mutanten gemunt heeft, daarvan op de hoogte is. De Struckers moeten vluchten en komen zo terecht in het Mutantenondergrondse, een veilige plek in een verlaten gebouw waar tal van andere gevluchte mutanten de krachten bundelen. Reed moet zich aanpassen en beseft dat hij zijn visie moet bijspijkeren. Terwijl Andy en Lauren hun krachten ontdekken, komt agent Turner van Sentinel Services akelig dichtbij. Zullen de Struckers zich kunnen aanpassen aan hun nieuwe leven?

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. 2017 Marvel. All Rights Reserved.

The Gifted is niet de enige reeks die zich afspeelt binnen het universum van de X-Men. Eerder kon je ook al Legion ontdekken, een reeks die absoluut alle lof verdient. Na de eerste minuten weet je echter meteen dat The Gifted absoluut geen nieuwe Legion is. Het verhaal is daarvoor veel te flauw en gewoontjes. Vergis je niet: dit is geen saaie televisie. The Gifted is gewoon een typische Amerikaanse reeks die weinig gedurfd is en de klassieke verhaallijnen vertelt. In dat opzicht is deze X-Men-reeks behoorlijk voorspelbaar. Het is allemaal wel entertainend en verveling zal amper toeslaan, maar echte toptelevisie wordt het nooit. Ook de speciale effecten die passeren, zijn niet van een heel hoog niveau. The Gifted is niet meer dan een doodgewone reeks, maar mag er zeker wel zijn.

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. 2017 Marvel. All Rights Reserved.

Het acteerwerk dat je in het eerste seizoen van de reeks ziet is zeker niet slecht. De Struckers worden goed naar het scherm gebracht door Stephen Moyer, Amy Acker, Natalie Alyn Lind en Percy Hynes White. Zij spelen respectievelijk de rollen van Reed, Kate, Lauren en Andy. Naast de Struckers zorgen de andere mutanten vooral voor het plezier in de reeks. Sean Teale komt goed over als Eclipse, maar ook Skyler Samuels, Emma Dumont en Jamie Chung doen het goed als Esme Frost, Lorna Dane en Blink. Met de cast van deze reeks is er dus absoluut niets mis. Alleen voel je aan alles wel dat de personages niet schitterend zijn uitgewerkt. De acteurs botsen meermaals op de limieten van de persoonlijkheid die ze brengen en dat is natuurlijk nooit echt goed.

Het verdict

The Gifted is absoluut een entertainende reeks die leuk is om even te bekijken. Het verhaal is degelijk en ook de personages vallen best goed mee. Alleen moet je bij deze serie geenszins absolute toptelevisie verwachten. Daarvoor is alles te voorspelbaar en is het acteerwerk van de voltallige cast niet sterk genoeg. De regie is goed, maar de speciale effecten stellen teleur. The Gifted ontpopt zich zo tot een typische Amerikaanse reeks die weinig vernieuwends brengt. Maar hoe dan ook: als je houdt van de X-Men en de verhalen rondom mutanten, is deze serie ongetwijfeld iets voor jou. Het eerste seizoen van de reeks wordt verdeeld door Twentieth Century Fox en ligt sinds 25 april 2019 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de reeks nu.

Spreken de X-Men en mutanten je nog steeds aan ondanks de matige bioscoopfilms van de laatste jaren? Heb jij het eerste seizoen van The Gifted al gekeken of ben je dat nog van plan? Laat ons weten wat jij van de serie denkt door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *