Review – Hellboy (2019)

Informatie

Regie: Neil Marshall
Cast: David Harbour, Ian McShane, Mila Jovovich, Sasha Lane & Daniel Dae Kim
Genre: Fantasy, actie, avontuur
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 10 april 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 9 augustus 2019

© 2019 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Beslist een filmstudio een bestaande franchise een reboot of een erg late sequel te geven, dan weet die vaak ook meteen dat dat heel tricky is. Het is immers niet gegarandeerd dat de nieuwe film hetzelfde succes zal meemaken als de vorige film. Zo kon je de in 2017 verschenen reboot van Power Rangers maar moeilijk een schot in de roos noemen aangezien tal van fans teleurgesteld toekeken. Een tijdje terug bracht Kinepolis Film Distrubution de nieuwe Hellboy­-film uit in de Belgische zalen. Met de geniale Neil Marshall aan het roer en Stranger Things-topper David Harbour in de titelrol zou de film een echt succes worden. Maar dat draaide uiteindelijk helemaal anders uit. Wat is er mis met de prent? Of valt het op zich allemaal nog wel mee?

© 2019 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.

Hellboy is helemaal terug. Wanneer professor Broom, de zelfverklaarde vader van Hellboy, zijn zoon opdraagt om in het Verenigd Koninkrijk mee te gaan vechten tegen drie reuzen, loopt alles veel anders dan verwacht. Het duurt niet lang alvorens de knalrode krachtpatser oog in oog staat met de Blood Queen, een eeuwenoude heks die maar één doel voor ogen heeft: het organiseren van een rampzalige apocalyps. Hellboy zou volgens een profetie immers de koning zijn waar de Blood Queen al zo lang op wachtte. Terwijl de heks zich steeds sterker en sterker begint te voelen, weet Hellboy niet meer wie uit zijn omgeving nog te vertrouwen is. Alleen de jonge Alice, een krachtig medium, blijkt echt het hart op de juiste plaats te hebben. Zal Hellboy uiteindelijk kunnen weerstaan aan de aanlokkelijke voorstellen van de boosaardige koningin of is dit alles gedoemd om verkeerd af te lopen?

© 2019 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.

De originele Hellboy-films werden gemaakt door niemand minder dan Guillermo Del Toro. De sympathieke Mexicaanse topregisseur wilde lang een derde film maken, maar die kwam er nooit. Uiteindelijk werd het dus deze reboot, met David Harbour – en niet Ron Perlman – als het hoofdpersonage. Het moet meteen gezegd: zo goed is dit allemaal niet. Hellboy begint op een aarzelende manier en dat is eigenlijk een trend dit zich de hele film toont. Het scenario van Adrew Cosby is allesbehalve geloofwaardig, bijzonder zwakjes en neemt veel te veel u-bochten waardoor je zelf het overzicht kwijtgeraakt. Entertainend is het allemaal wel, maar inhoudelijk stelt de film echt teleur. Zonde, want Hellboy is en blijft een geliefd personage dat nog lang op het grote scherm zou moeten verschijnen. Alleen zal dat niet gebeuren door deze absolute flopaflevering.

© 2019 Summit Entertainment, LLC. All Rights Reserved.

Visueel is Hellboy zeker geen misbaksel. Regisseur Neil Marshall – bekend van onder andere Centurion (2010) en horrorhit ­The Descent (2005) – is immers een getalenteerd man die weet waarmee hij bezig is. De speciale effecten zijn grandioos en maken de film uiteindelijk nog wel de moeite waard. Ook het acteerwerk is allesbehalve slecht. Stranger Things-acteur David Harbour is uitstekend als de nieuwe Hellboy en slaagt erin het personage nieuw te doen aanvoelen. Harbour is absoluut de geknipte man voor de rol. Naast hem schitteren Ian McShane en Sasha Lane als respectievelijk professor Broom en de jonge Alice. Ook zij doen het perfect. De rol van de gevaarlijke Blood Queen wordt dan weer vertolkt door Resident Evil-ster Mila Jovovich. De actrice zet het personage vol overtuiging neer, maar stoot wel op de limieten ervan.

Het verdict

Het is eigenlijk helemaal geen verrassing dat Hellboy wereldwijd niet meteen een succes is geworden. Hoewel het acteerwerk, de regie en de speciale effecten meer dan in orde zijn, is het verhaal niet echt om over naar huis te schrijven. Het is allemaal te flauw en door de vele plottwists ben je als kijker geregeld zelf het noorden kwijt. Neil Marshall zorgt gelukkig wel voor visueel verbluffende speciale effecten en ook David Harbour, Ian McShane en Mila Jovovich doen het goed als Hellboy, Broom en de Blood Queen. Om een lang verhaal kort te maken: Hellboy is lang niet de gehoopte topfilm, maar is vast en zeker de moeite waard voor fans van knotsgekke fantasyprenten. De film wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 9 augustus 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de coole trailer nu.

Wat denk jij van David Harbour als de nieuwe Hellboy? Heb je de nieuwe film al gezien in de bioscoop of ben je zeker nog van plan om hem bij je thuis te ontdekken? Laat ons weten wat jij van de film vindt door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *