Review – The White Crow (2019)

Informatie

Regie: Ralph Fiennes
Cast: Oleg Ivenko, Louis Hofmann, Adèle Exarchopoulos, Sergai Polunin & Ralph Fiennes
Genre: Biografisch drama
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum VOD: 21 augustus 2019

© 2019 British Broadcasting Corporation and Magnolia Mae Films. All Rights Reserved.

Recensie

Er zijn tegenwoordig heel wat acteurs die na een aantal films besluiten om ook zelf op de regisseursstoel te kruipen. Vaak is dat ook heel succesvol. Neem nu bijvoorbeeld A Quiet Place (2018) van topacteur John Krasinski. De man acteerde niet alleen in de prent, maar regisseerde het allemaal ook. De film was op het einde van de rit dan ook een regelrecht succes. Ook Ralph Fiennes, tot voor kort Voldemort in de populaire Harry Potter-filmreeks, besloot om in 2011 voor het eerst ook op de regisseursstoel plaats te nemen. Vanaf 21 augustus 2019 is The White Crow, Fiennes nieuwste wapenfeit als acteur én regisseur, beschikbaar op aanvraag. Is Fiennes naast een goede acteur ook echt een goede regisseur? Of valt het allemaal een beetje tegen

© 2019 British Broadcasting Corporation and Magnolia Mae Films. All Rights Reserved.

Roedolf Noerejev heeft een bewogen leven achter de rug. De immens populaire balletdanser uit Rusland heeft immers niet altijd aan de top gestaan. Hij is geboren op een trein en heeft tal van tegenslagen gekend, maar heeft uiteindelijk wel zijn droom kunnen waarmaken. Wanneer hij met het gerenommeerde Kirov-ballet begin de jaren ’60 een tournee maakt door Europa en belandt in Parijs, merkt hij meteen dat het Westen eigenlijk behoorlijk fijn is. Al gauw leert hij leuke Parijzenaren kennen, tot groot ongenoegen van de daar aanwezige KGB-delegatie. Zij zijn er immers van overtuigd dat Roedolf zijn land belachelijk maakt. Noerejev laat zich niet doen en blijft zijn rebelse zelve, maar dat kan hem wel eens zuur opbreken. Hoelang kan de briljante balletdanser hiermee nog verder gaan tot de KGB ingrijpt?

© 2019 British Broadcasting Corporation and Magnolia Mae Films. All Rights Reserved.

De Koude Oorlog is een bijzonder interessante periode. Mensen die het niet hebben meegemaakt, kunnen maar amper begrijpen hoe ongelooflijk spannend het destijds allemaal geweest moet zijn. Het is middenin die periode van dreiging dat The White Crow zich afspeelt. De film vertelt het verhaal van de beroemde Russische balletdanser Noerejev en laat daarbij nauwelijks elementen buiten beschouwing. Het resultaat van Ralph Fiennes’ nieuwste film is dan ook een lange vertelling die met momenten erg saai wordt. Fiennes houdt je interesse er wel bij – vooral tijdens het laatste echt spannende half uurtje -, maar toch wordt je enthousiasme geregeld getemperd. Qua regie zit alles wel heel goed en Fiennes weet zeker wat hij doet, maar het verhaal is gewoonweg te langdradig.

© 2019 British Broadcasting Corporation and Magnolia Mae Films. All Rights Reserved.

De rol van balletdanser Noerejev wordt naar het scherm gebracht door nieuwkomer Oleg Ivenko. De man speelt voor het eerst in een relatief grote film en doet dat fantastisch goed. De gelijkenis met de echte Roedolf Noerejev is treffend en ook de manier waarop de acteur de danser brengt, is uiterst geloofwaardig. Naast Ivenko schittert de bekende Adèle Exarchopoulos als Clara Saint, een personage dat op het einde pas echt interessant wordt. Ook zij doet het verre van slecht. Natuurlijk is Ralph Fiennes ook zelf te bewonderen in de film als dansleraar Pushkin. Fiennes’ rol is eerder klein, maar ondersteund wel goed. Het spreekt voor zich dat ook het acteerwerk van de acteur-regisseur helemaal goed zit.

Het verdict

The White Crow vertelt het verhaal van een Russische balletdanser die het nooit gemakkelijk heeft gehad, maar uiteindelijk wel de top bereikte. Interessant is het allemaal zeker, maar door de overvloed aan informatie en flashbacks voelt het allemaal wat langdradig aan. Daardoor verliest regisseur Ralph Fiennes je aandacht geregeld. Visueel is de film absoluut de moeite waard en ook het acteerwerk van Ivenko, Exarchopoulos en Fiennes zelf is helemaal in orde. The White Crow is vast en zeker geen film die voor iedereen is weggelegd, maar is zeker wel de moeite waard als je van tragere biografische films houdt. De film wordt verdeeld door Sony Pictures en is vanaf 21 augustus 2019 op aanvraag beschikbaar. Bekijk de mooie trailer van de film nu.

Doet Roedolf Noerejev bij jou een belletje rinkelen? Kende je het verhaal van de Russische balletdanser al? Heb je The White Crow zelf al gekeken of ben je dat nog van plan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *