Review – Yesterday (2019)

Informatie

Regie: Danny Boyle
Cast: Himesh Patel, Lilly James, Joel Fry, Ed Sheeran & Kate McKinnon
Genre: Komedie, muziek, fantasy
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 26 juni 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 13 november 2019

© 2019 Universal Studios and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

De laatste jaren is er een nieuwe beweging merkbaar in Hollywood. Filmstudio’s lijken immers steeds meer interesse te hebben in grote muzikale blockbusterfilms. Zo was Bohemian Rhapsody (2018), een film over het ontstaan van Queen en één van de bekendste nummers van de band, vorig jaar een regelrechte hit. Ook het compleet fictieve A Star is Born van én met Bradley Cooper bleek al vroeg in 2018 één van de filmhoogtepunten van vorig jaar te zijn. Nieuwe films die op eenzelfde manier proberen te entertainen konden dit jaar dan ook niet uitblijven. Eerder in 2019 verscheen Yesterday in de Belgische zalen. De film – van topregisseur Danny Boyle – handelt over een andere immens populaire topgroep: The Beatles. Met een glimpje fantasy en tal van steengoede songs zou de film een echt schot in de roos moeten zijn. Waarheid of eerder een fabeltje?

© 2019 Universal Studios and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

Al van jongs af aan weet Jack Malik dat hij geboren is om op het podium te staan. Hij treedt al jaren op met songs van The Beatles en dat steeds voor een selectief publiek. Manager van dienst is zijn beste vriendin Ellie Appleton. Wanneer Jack op een avond terugkomt van een niet zo spetterend optreden, is hij het slachtoffer van een vreemde aanrijding. De volgende ochtend wordt hij wakker met akelige verwondingen en een aantal tanden minder, maar dat is lang niet zo erg. Na een paar dagen ontdekt Jack immers dat de wereld sinds zijn ongeluk niet meer weten wie The Beatles zijn. Erger nog: alle songs die ooit door de steengoede band werden gemaakt, zijn uit het collectieve geheugen verdwenen. Jack begint de liedjes te spelen en meteen is iedereen verkocht. Het duurt niet lang tot de hele wereld weet wie Jack Malik is en er lonkt een grote doorbraak. Maar hoe lang kan Jack dit volhouden?

© 2019 Universal Studios and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

Het valt niet te ontkennen dat de songs van The Beatles absoluut onsterfelijk zijn. De melodieën en lyrics van Let it Be en Yesterday zijn dan ook door bijna iedereen gekend. Dat uitgerekend Danny Boyle zich nu aan een film waagt over één van de grootste bands ooit, is dan ook één groot festijn. En het moet gezegd: Yesterday is een best entertainende film met een leuk verhaal. Het fantasy-element – dat vooral zit in het feit dat er plots een alternatieve wereld lijkt te bestaan – is ook absoluut slim gekozen en zorgt ervoor dat je van meet af aan vol interesse naar het scherm staart. Toch ben je aan het einde van de rit niet helemaal onder de indruk. Het scenario van Richard Curtis en Jack Barth stelt hier en daar immers teleur. Sommige scenes zijn te langdradig en bovendien komt de film te weinig verrassend uit de hoek en dat is zonde.

© 2019 Universal Studios and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

Met de personages is er gelukkig helemaal niets mis. Daardoor vergeet je al gauw dat het script hier en daar vergeet te boeien. Jack Malik is een uiterst fijne persoonlijkheid met een duidelijk motief: hij wil het maken in de wereld van de grote muzikanten. Dat zorgt voor tal van verrassingen, net zoals de acteur die Jack vertolkt daarvoor zorgt. De relatief onbekende Himesh Patel verovert je hart vanaf de allereerste seconde en blijft ook gedurende de hele film uitstekend acteren. Hetzelfde geldt voor Lilly James, de jonge actrice die eerder onder meer te zien was in Baby Driver (2017). James en Patel zorgen meermaals voor vuurwerk en dat is natuurlijk alleen maar leuk om te zien. Verder zie je Joel Fry, Kate McKinnon en niemand minder dan Ed Sheeran de revue passeren.

Het verdict

We hebben vorig jaar een aantal steengoede muzikale topprenten zien passeren. In 2019 probeerde Transpotting-regisseur het wereldwijde publiek te verrassen met Yesterday en daar slaagde de man zeker in. Ondanks de mindere elementen in het scenario weet de film je over de hele lijn echt te entertainen. De leuke songs, het schitterende acteerwerk van Himesh Patel en het fantasy-element maken dat je deze film echt zo snel mogelijk moet kijken. Kortom: jij weet wat je dit weekend te doen staat. Yesterday wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 13 november 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de knappe trailer van de Britse film nu!

 

Heb jij al van Yesterday genoten in de bioscoop of ben je van plan de film in je persoonlijke verzameling op te nemen? Waarom spreekt de film jou wel of niet aan? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *