Review – Anna (2019)

Informatie

Regie: Luc Besson
Cast: Sasha Luss, Helen Mirren, Luke Evans, Cillian Murphy, Eric Godon & Andrew Howard
Genre: Actie, drama, thriller
Distributeur: Belga Films
Releasedatum bioscoop: 7 oktober 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 8 januari 2020

© 2019 Europacorp – TF1 Films Production. All Rights Reserved.

Recensie

Nog niet zo heel lang geleden was Luc Besson een grote naam in de filmwereld. De Franse topregisseur verblufte immers iedere filmfanaat met topprenten als Léon (1994) en het actievolle Nikita (1990), om nog maar te zwijgen van het razendspannende The Fifth Element (1997). Toen de man in 2017 op de proppen kwam met het langverwachte Valerian and the City of a Thousand Planets (2017) waren dan ook alle ogen op hem gericht. Het resultaat was visueel knap, maar verhaaltechnisch niet helemaal een schot in de roos. Besson kwam niet veel later bovendien in opspraak in het kader van de hele #MeToo-affaire, hetgeen de man van zijn pedestal duwde. Toch verscheen er ook in 2019 nog een film van hem in de Belgische zalen. Anna, een spionagethriller die zich afspeelt tijdens de Koude Oorlog, werd naar alle verwachtingen dan ook een grote flop. Sinds begin januari ligt de film op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Is het echt zo erg?

© 2019 Europacorp – TF1 Films Production. All Rights Reserved.

Anna is een bevallig Russisch meisje dat door een modellenjager wordt weggeplukt van een lokale markt in Moskou. Een groot modellenbureau in Parijs is er immers zeker van dat het jonge meisje een schitterende carrière te wachten staat. Wat ze echter niet weten, is dat Anna helemaal geen gewoon meisje is. Ze werkt in het geheim immers als KGB-agente en behoort tot de allerbesten van haar eenheid. Ze krijgt de ene opdracht na de andere, maar na al die jaren is het nu welletjes geweest. Ze wilt eindelijk gebruikmaken van de vrijheid die haar aanvankelijk beloofd werd, maar dat blijkt geen gemakkelijke zaak. Wanneer ze tijdens een opdracht ook nog benaderd wordt door de Amerikaanse CIA moet het jonge meisje zich in allerlei bochten wringen om alsnog haar vrijheid te bekomen. Zal het haar lukken om uit het spionageweb te ontsnappen?

© 2019 Europacorp – TF1 Films Production. All Rights Reserved.

Wie Luc Besson zegt, denkt ongetwijfeld meteen aan grootse actiethrillers die je vol interesse naar het scherm doen staren. De Franse regisseur weet immers hoe hij zijn publiek echt moet entertainen. En het moet gezegd: wat de Amerikaanse critici zeggen over Bessons nieuwste prent is niet helemaal waar. De Franse regisseur-scenarist is er immers echt in geslaagd om wederom popcornentertainment te presenteren. De film is allesbehalve saai en oogt na een tijdje veel ingewikkelder dan je aanvankelijk zou denken. Door veel heen en weer te gaan via flashbacks ben je als kijker voortdurend verrast en dat is natuurlijk alleen positief. Maar… lang niet alles is positief. Anna is immers ook bijzonder voorspelbaar. Besson maakt weinig vernieuwende keuzes en doet wat door anderen hem al meermaals is voorgedaan. In dat opzicht voelt Anna inderdaad aan als een flauw afkooksel van wat reeds bestaat in het genre.

© 2019 Europacorp – TF1 Films Production. All Rights Reserved.

De film focust gedurende twee uur op het leven van Anna, een jong model en een geheime spionne van de KGB die de ene moord na de andere moet uitvoeren. Hoewel het verhaal je doet denken dat er niet al te veel plaats is voor karakterontwikkeling moet je ook hier vaststellen dat Besson zijn best doet om daar toch een mauw aan te passen. Anna maakt immers een interessante psychologische ontwikkeling door, ook al is deze behoorlijk oppervlakkig. De rol wordt goed neergezet door de verrassende Sasha Luss, een actrice die eerder ook al met Besson samenwerkte voor Valerian (2017). Zij draagt de film echt goed. Naast het Russische model zien we ook nog Helen Mirren, Luke Evans en Cillian Murphy de revue passeren, die zoals altijd het beste van zichzelf geven. De cast maakt van de nieuwe Besson een prent die absoluut de moeite waard is.

Het verdict

Anna is helemaal niet de rommelfilm die Amerikaanse critici je willen doen geloven dat het is. Luc Besson heeft ongetwijfeld betere films gemaakt, maar voor fans van actiethrillers is het allemaal best te pruimen. De actie is goed, het verhaal is spannend – maar voorspelbaar – en ook op het vlak van personages is de film geenszins een misbaksel. Sasha Luss maakt indruk als de vastberaden Emma, net als Evans, Mirren en Murphy. Verwacht je niet aan inhoudelijk interessante cinema, maar wel aan doldwaze actie die perfect is voor een stille zondagnamiddag. Anna wordt verdeeld door Belga Films en ligt sinds 8 januari 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spannende en actievolle trailer nu.

Heb jij Anna in de bioscoop gekeken of heb je de film intussen al bij je thuis ontdekt? Vond jij de film ook best te pruimen of werd je allesbehalve enthousiast van de avonturen van het model? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *