Review – Ad Astra (2019)

Informatie

Regie: James Gray
Cast: Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland, Ruth Negga & Liv Tyler
Genre: Sciencefiction, mysterie, drama
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 18 september 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 22 januari 2020

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

De laatste jaren zijn er heel wat cinemaprenten geweest die een box office kenden van om en bij het één miljard dollar. Daarmee belandden heel wat films meteen in de top tien van grootste box office resultaten ooit ter wereld. Opvallend is dat die top tien vooral bevolkt wordt door spectaculaire en bombastische sciencefictionfilms. De top drie wordt aangevoerd door Star Wars: The Force Awakens (2015), gevolgd door Avengers: Endgame (2019) en James Camerons Avatar (2009). Toch hoeft een sciencefictionprent niet altijd spectaculaire actie te bevatten om kijkers op hun wenken te bedienen. Zo verscheen eerder dit jaar Ad Astra, de langverwachte nieuwe prent van topregisseur James Gray. De film werd over de gehele lijn door critici bejubeld, maar werd wel – op één technische nominatie na – genegeerd tijdens de voorstelling van de Oscarnominaties. Is dat terecht of weet Gray de kijker wel degelijk te verbluffen?

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

In de niet zo verre toekomst wordt onze maatschappij beheerst door hoop en onheil. Wanneer een reeks vreemde stroomstoten vanuit de ruimte de aarde bereiken en astronaut Roy McBride een bijna catastrofaal ongeluk overleeft, wordt de man gevraagd voor een uiterst geheime missie richting Project Lima. Er is alleen één probleem: Lima werd destijds geleid door zijn vader die nu plots toch nog blijkt te leven. Roy, een briljante astronaut die de rust zelve is, krijgt de opdracht om zijn vader vanop Mars berichten te sturen. Niets is echter wat het lijkt: Roy komt er al gauw achter dat het Amerikaanse SPACECOM andere plannen heeft en dat ze hem eigenlijk gewoon gebruiken. Wat gaat hij doen? Zal hij zijn vader ooit nog zien?

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

James Gray is een schitterende regisseur. De man wist nagenoeg iedere cinefiel te imponeren met zijn avonturenverhaal The Lost City of Z (2017), hetgeen menig filmfan nog meer deed uitkijken naar zijn nieuwste prent. Ad Astra bleek op zich al een heel avontuur aangezien er tijdens het montageproces problemen opdoken. Toch merkt je na een klein kwartiertje gelukkig dat Ad Astra alles is wat je ervan verwachte. Het is geen groots sciencefiction-actiespektakel, maar wel een intelligent mysterieus drama over een zoon die probeert te achterhalen wat er nu juist met zijn vader is gebeurd terwijl hij ook de mensheid en het universum moet redden. Gray doet het verhaal ontplooien aan een zeer langzaam tempo – hetgeen er nu en dan wel voor zorgt dat alles even dreigt stil te vallen – en zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes is uitgewerkt. Opnieuw presenteert de man schitterende cinema, die ook op visueel vlak geenszins teleurstelt.

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

De films van de Amerikaanse regisseur zijn meestal zo sterk omdat hij zijn personages op geen enkel moment verwaarloost. Daarvan is ook in Ad Astra geenszins sprake. Gedurende de hele prent volg je Roy McBride, een astronaut die hoe dan ook in de voetsporen van zijn vader zal treden. Het is mooi om te zien hoe dichtbij het uiterst geloofwaardige personage komt. De rol wordt indrukwekkend mooi vertolkt door Brad Pitt, die wederom aantoont uit welk hout hij gesneden is. Ad Astra mag dan wel een one-manshow zijn, het is er potverdorie een uitstekende. Overige rollen worden ingevuld door andere sterke acteurs. Liv Tyler passeert nu en dan de revue als de ex-vrouw van McBirde en Tommy Lee Jones neemt de rol van Clifford McBird voor zijn rekening. Zij vullen Pitt mooi aan.

Het verdict

Ad Astra is geen Marvel-prent. Het is geen grotsk sciencefictionepos over een slechterik die alles en iedereen in gevaar brengt. James Gray presenteert daarentegen een intelligent en mysterieus verhaal over een zoon die zijn vader moet gaan zoeken aan de andere kant van het universum. Dit brengt vanzelfsprekend aan aantal fraaie scenes en spetterende speciale effecten met zich mee, maar de focus ligt vooral op het hoofdpersonage. Roy McBirde maakt een interessante psychologische ontwikkeling door en die wordt nog boeiender dankzij het perfecte acteerwerk van de immens getalenteerde Brad Pitt. Dit is schitterende topcinema die ook jij zo snel mogelijk moet ontdekken. Ad Astra wordt verdeeld door Twentieth Century Fox en ligt sinds 22 januari 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de knappe trailer nu.

Vind jij het ook straf dat Ad Astra dit jaar tijdens de Oscars niet meer nominaties kreeg? Was je ook zo overweldigd door het straffe acteerwerk van Brad Pitt en de schitterende regie van James Gray? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *