Review – Richard Says Goodbye (2019)

Informatie

Regie: Wayne Roberts
Cast: Johnny Depp, Rosemarie DeWitt, Danny Huston, Ron Livingston & Odessa Young
Genre: Drama, komedie
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 21 augustus 2019, verdeeld door Kinepolis Film Distribution
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 20 december 2019

© 2018 RSG Financing and Distribution. All Rights Reserved.

Recensie

Sommige acteurs en actrices belanden, na een aantal jaren te hebben vertoefd in de hoogste kringen van Hollywood, op een erg laag niveau. Het resultaat is dat de filmindustrie de interesse in hen compleet verliest en dat ze nog slechts gecast worden in middelmatige cinemaprenten. Die beweging deed zich de laatste jaren ook voor in de carrière van Johnny Depp. Het is immers al een tijdje geleden – van in 2015 met Black Mass – dat we Depp nog in een schitterende rol een film zagen dragen. In 2019 dook de man op in Richard Says Goodbye, een film die volgens velen bijzonder miserabel overkwam. Toch zijn er ook een aantal critici die de film toch interessant vonden omwille van Depps acteerwerk. Is de Amerikaanse acteur terug op weg naar een topperiode in zijn carrière?

© 2018 RSG Financing and Distribution. All Rights Reserved.

Richard Brown is professor Engels aan een universiteit in Amerika. Hij geeft graag les en ook met zijn gezondheid gaat het goed. Dat is althans wat hij de hele tijd denkt. Wanneer Richard te horen krijgt dat hij lijdt aan een vergevorderde longkanker en dat hij nog zes maanden te leven heeft, beseft hij dat het nu tijd is om echt van het leven te genieten. Daarom besluit hij om zichzelf en zijn vrouw alle vrijheid te geven, net zoals zijn studenten op de universiteit. Er is alleen één ding waar hij mee worstelt. Hoe moet hij dit aan zijn gezin vertellen? Terwijl Richard probeert om het beste te maken van zijn laatste maanden voelen de mensen rondom hem dat er iets vreemds aan de hand is. Zou het kunnen dat hij gek is geworden of verdient hij juist alleen respect?

© 2018 RSG Financing and Distribution. All Rights Reserved.

Kanker is een vreselijke ziekte die jammer genoeg bijna niet meer weg te denken is uit je eigen omgeving. Het is dan ook goed dat hierover jaarlijks een aantal films in de bioscoopzalen verschijnen, noodzakelijk met een ietwat grappige toon. Aanvankelijk denk je dan ook dat Richard Says Goodbye een sterke zware komedie zou zijn over een professor die moet aanvaarden dat zijn laatste periode op deze aardbol aangebroken is. Zo begint de film ook, dankzij een ijzersterke scene die de toon lijkt te zetten voor een schitterend vervolg. Helaas is dat niet het geval. Na een kwartiertje valt alle subtiliteit weg en moet je vaststellen dat regisseur-scenarist Wayne Roberts, die nog maar voor de tweede keer op de regisseursstoel zit, resoluut de kaart kiest van de komedieclichés. Jammer is dat, want deze film had echt veel potentieel.

© 2018 RSG Financing and Distribution. All Rights Reserved.

Wat zich op het vlak van het verhaal voordoet, manifesteert zich vanzelfsprekend ook op het vlak van het hoofdpersonage. In het begin ben je er immers van overtuigd dat Richard Says Goodbye bijzonder mooi en op grappige wijze de persoonlijkheid van professor Richard Brown zou onderzoeken. Jammer genoeg is dat dus niet het geval. Toch moet je opmerken dat Johnny Depp alles probeert om zijn personage toch nog interessant genoeg te maken. De Britse topacteur levert een degelijke performance, maar weet op geen enkel moment echt te verbluffen met zijn acteerwerk. Naast Depp zie je Rosemarie DeWitt als Richards echtgenote Veronica en duikt Danny Huston op als de sympathieke Peter. Ook hun personages zijn jammer genoeg niet echt interessant. Tot slot wordt de cast aangevuld door Odessa Young en Ron Livingston.

Het verdict

Met Richard Says Goodbye is Johnny Depp nog steeds niet terug op het hoogste niveau beland. De acteur levert een degelijke performance, maar wordt daarin aanzienlijk beperkt door het mager karakter van zijn personage. Regisseur-scenarist Wayne Roberts doet zijn nieuwe film uitstekend van start gaan om vervolgens geen enkel clichéobstakel te ontwijken. Resultaat van het hele gebeuren? Richard Says Goodbye is niet meer dan een vergeetbare dramakomedie die niet helemaal de moeite waard is. Vergis je niet: de film is wel allesbehalve barslecht. Richard Says Goodbye wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 20 december 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij genoten van Johnny Depps acteerwerk in Richard Says Goodbye? Heb je de film in de bioscoop gezien en vond je het allemaal wel goed? Laat het ons weten door hier onder te reageren en je mening met onze lezers te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *