Review – Underwater (2020)

Informatie

Regie: William Eubank
Cast: Kristen Stewart, Jessica Henwick, Vincent Cassel, John Gallagher Jr. & T.J. Miller
Genre: Actie, sciencefiction, horror
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 6 mei 2020

© 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Als je dacht dat we al bijna alles weten van onze planeet en het universum waarin we leven, dan heb je het grondig mis. Vanzelfsprekend zijn er nog heel wat dingen die we niet weten over het leven of die we tot nu toe nog altijd niet begrijpen. Welke geheimen zullen onze aardbol en het universum nog prijsgeven? Zijn er reusachtige dieren waar we nog nooit van hebben gehoord of zou het kunnen dat er echt ander leven in het universum bestaat? Op die vragen probeert Underwater, een spannende en interessant ogende spektakelfilm met Kristen Stewart, een antwoord te bieden. De film bleek een grote flop,  maar heeft wel degelijk alles om een regelrechte hit te zijn. Waar ging het mis? Of werd de prent volledig onterecht genegeerd door het publiek? Hoog tijd om dat te achterhalen…

© 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Norah is een getalenteerde technische specialiste die werkt voor Tian Industries, een groot bedrijf dat actief is in de oliesector. Ze is aan de slag in Kepler 822, een onderzoeks- en boorfaciliteit op de bodem van de Stille Oceaan. Wanneer het station wordt opgeschrikt door een allesvernietigende aardbeving, blijven er slechts een aantal overlevenden over. Kapitein Lucien, één van hen, ziet maar een oplossing: om echt te kunnen ontsnappen moeten ze helemaal afzakken naar Roebuck 641, één van de deelfaciliteiten van de Kepler. Daarvoor moeten ze echter heel wat kilometers afleggen. Als blijkt dat de gigantische trillingen niet veroorzaakt worden door een aardbeving, voelen Norah en de anderen dat hun leven aan een zijden draadje hangt. Zullen ze dit overleven?

© 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Als je de korte inhoudt van Underwater leest, kan je eigenlijk niet anders dan de parallel trekken met iedere Alien-film die we in de bioscoopzalen hebben zien verschijnen. En dat klopt ook: Underwater is eigenlijk niet meer dan een Alien-aflevering op de duistere bodem van de Oceaan. In dat opzicht is de film van regisseur William Eubank, bekend van The Signal (2014), allesbehalve origineel. Toch kan je de film maar moeilijk saai noemen. De spanning is met momenten immers niet te snijden. Samen met de personages wil je maar al te graag weten wat er zich buiten bevindt, al weet je dat dat helemaal niet goed afloopt. Schrijvers Brian Duffield en Adam Cozad vergeten echter wel om boeiende dialogen neer te schrijven. Daardoor valt de film meermaals helemaal stil, hetgeen ook slordig wordt opgelost door een zwart scherm en een plotse scène-overgang.

© 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Doordat de dialogen zo mager overkomen, is het ook geen verrassing dat de personages allesbehalve goed zijn uitgewerkt. De enige ‘link’ die je met de personages hebt, is dat je net zoals hen alle moeite van de wereld zou doen om de onderzoeksfaciliteit te verlaten. Het is echter bijzonder moeilijk om andere emoties dan angst te distilleren. Norah, Lucien, Paul, Emily en Liam… het zijn stuk voor stuk lege persoonlijkheden die je volgt. Gelukkig worden de personages wel neergezet door een schitterende cast. Met namen als Kristen Stewart, Vincent Cassel, John Gallagher Jr, T.J. Miller en Jessica Henwick wordt je echt op je wenken bediend, al voel je dat iedere acteur op de grenzen van zijn of haar personage stoot.

Het verdict

Er zijn hoe dan ook veel betere films dan Underwater te bespeuren. Hoewel de trailers van de film bijzonder veelbelovend oogden, moet je vaststellen dat de actievolle horrorprent van William Eubank niet meer is dan een slordige kopie van Alien-films. Alleen de locatie verschilt. Dat neemt echter niet weg dat de prent je wel degelijk entertaint. Door de – vaak veel te – duistere sfeer heb je net zoals de personages vaak geen idee van wat er gaat gebeuren en dat werkt vanzelfsprekend erg goed. Het is alleen echt zonde dat Kristen Stewart, John Gallagher Jr. en alle andere leden van de cast het moeten stellen met lege personages. Underwater had een knaller kunnen zijn, maar blijft over de gehele lijn dus middelmatig. De film wordt verdeeld door Twentieth Century Fox en ligt sinds 6 mei 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spannende trailer nu.

Ben jij ook een echte fan van sciencefictionhorror en heb je ook zo uitgekeken naar Underwater? Heb je de film al bewonderd of ben je dat nog van plan? Wat is jouw verdict? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *