Review – 1917 (2020)

Informatie

Regie: Sam Mendes
Cast: Dean-Charles Chapman, George MacKay, Colin Firth, Richard Madden & Benedict Cumberbatch
Genre: Oorlog, drama
Distributeur: WW Entertainment
Releasedatum bioscoop: 8 januari 2020
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 27 mei 2020

© 2019 Storyteller Distribution Co., LLC and NR 1917 Film Holdings LLC. All Rights Reserved.

Recensie

De Oscaruitreiking eerder dit jaar was voor veel filmliefhebbers voor het eerst sinds lang echt weer een hoogtepunt. Bovendien werd er echt geschiedenis geschreven. Parasite (2019), de Zuid-Koreaanse topfilm van Bong Joon-ho, werd immers de eerste niet-Engelstalige prent ooit die aan de haal ging met het beeldje voor beste film. Hoewel het al langer in de sterren geschreven stond dat de film met de prijs aan de haal zou gaan, werd lang toch gedacht dat de eer zou gaan naar 1917. De film van Spectre-regisseur Sam Mendes over twee dappere soldaten die hun leven wagen om de Eerste Wereldoorlog een andere kant uit te sturen was voor veel filmliefhebbers immers één van de hoogtepunten van 2019 én 2020. Sinds vorige week ligt de film eindelijk ook in de winkelrekken en kan je hem thuis ontdekken. Is de Oscarwinnende oorlogsfilm inderdaad echt zo goed?

© 2019 Storyteller Distribution Co., LLC and NR 1917 Film Holdings LLC. All Rights Reserved.

Het is april 1917 en de Eerste Wereldoorlog woedt in Frankrijk nog steeds bijzonder hard. Dagdagelijks eisen de gevechten bijzonder veel levens. Tal van dappere soldaten strijden mee aan het front, net zoals korporaals Blake en Schofield, twee jonge Britse soldaten die er alles aan doen om het tij te keren. Wanneer de twee een belangrijke taak krijgen van de generaal van de geallieerden, moeten ze hun leven wagen en het hele front oversteken. Naar verluidt zouden de Duitse soldaten zich immers als list hebben teruggetrokken en staat één van de troepen een enorme overrompeling te wachten. Blake en Schofield zijn de enige hoop en moeten zich haasten om dat belangrijke nieuws zo snel mogelijk aan alle troepen te bezorgen. Zal het hen lukken om zonder kleerscheuren én op tijd bij de troepen aan te komen?

© 2019 Storyteller Distribution Co., LLC and NR 1917 Film Holdings LLC. All Rights Reserved.

Sam Mendes is een meesterverteller. Dat bewees hij immers al met Skyfall (2012), de film die James Bond wereldwijd terug op de kaart zette na een aantal minder straffe afleveringen. Met 1917 bewijst de Britse topcineast zich nogmaals, zowel in zijn hoedanigheid van scenarist als die van regisseur. Het verhaal is bijzonder spannend en zorgt ervoor dat je van de eerste seconde tot het allerlaatste beeld met open mond en vol verwachting naar het scherm blijft staren. Zal het de soldaten echt lukken om de boodschap over te brengen? Niet alleen qua scenario is de film indrukwekkend, ook de manier waarop de film in beeld gebracht is, is enorm beklijvend. 1917 is immers vormgegeven alsof het twee grote, lange, onafgebroken shots zijn en dat is absoluut bewonderenswaardig. Je voelt het misschien al wel aankomen, maar 1917 is cinema van een geweldig hoog niveau. Dit is misschien wel één van de beste oorlogsprenten ooit gemaakt.

© 2019 Storyteller Distribution Co., LLC and NR 1917 Film Holdings LLC. All Rights Reserved.

Door de cameravoering en vernuftige montage volg je effectief iedere beweging, emotie en gedachtegang van de korporaals Blake en Schofield. Doordat je voortdurend zo dicht op de personages blijft zitten, kan je je vanzelfsprekend gedurende het hele verhaal met hen vereenzelvigen. Dat ligt uiteraard niet alleen aan de wijze waarop Mendes zijn film heeft laten monteren. Ook de Dean-Charles Chapman en George MacKay, twee jonge Britse acteurs die zichzelf in 1917 ontpoppen tot gigantische sterren, zitten daar voor een groot deel tussen. Chapman, die je eerder al zag opdraven als Tommen Baratheon in Game of Thrones, imponeert met zijn natuurlijke acteerwerk als korporaal Blake. Toch is het voornamelijk MacKay, die zijn non-verbale acteertalenten etaleert, die alle lof verdient. Wat een acteur! Verder zie je ook nog Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Mark Strong en Richard Madden in aanvullende rollen maar dan hun best doen.

Het verdict

Oscars zijn niet altijd helemaal verdient. Zo waren tal van critici en filmfans erg verbaasd dat Bohemian Rhapsody (2018) vorig jaar met vier Oscars aan de haal ging. Dat 1917 echter zo lang frontrunner was in de Oscarcampagne is allesbehalve onterecht. Sam Mendes ontpopt zich met deze film nogmaals tot één van de toppers in Hollywood en haalt alles uit de kast om de kijker volledig te imponeren. De film is visueel een streling voor het oog, maar ook het acteerwerk zit over de gehele lijn helemaal snor. Dean-Charles Chapman en George MacKay zijn geweldig als twee jonge soldaten die het tij moeten keren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om een lang verhaal kort te maken: dit is een film die een bijzonder plaatsje verdient in je filmverzameling. 1917 wordt verdeeld door WW Entertainment en ligt sinds 27 mei 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Heb jij een zwak voor oorlogsfilms en ben je 1917 meteen in de bioscoop gaan kijken? Of wachtte je bewust tot je de film bij je thuis kon ontdekken? Vond je de film ook zo schitterend? Laat het ons weten door hier onder je mening met de wereld te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *