Review – Just Mercy (2020)

Informatie

Regie: Destin Daniel Cretton
Cast: Michael B. Jordan, Jamie Foxx, Brie Larson, Tim Blake Nelson & Brad Sanders
Genre: Biografisch drama, criminaliteit
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 22 januari 2020
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 27 mei 2020

© 2020 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Het woelt in de Verenigde Staten. Vorige week werd het grote land immers opgeschrikt door de plotse dood van George Floyd, een jonge Afro-Amerikaanse man die bezweek onder het gewelddadige optreden van de politie in Minneapolis. Terwijl de bevolking in de VS momenteel massaal op straat komt, stelt president Donald Trump zich enkel op als vertegenwoordiger van blank Amerika. Het zorgt ervoor dat de tegenstellingen tussen de blanken en zwarten in het land nog groter worden, dat terwijl er net nu nood is aan een verbindend figuur. Ook Hollywood merkt al een aantal jaren het groeiende racismeprobleem in de Verenigde Staten op en probeert door middel van pakkende cinema nog meer mensen bewust te maken van het vreselijke probleem. Zo bracht Warner Bros. begin dit jaar Just Mercy, een pakkend en biografisch drama over ongelijkheid in het juridische systeem in de VS, uit in de Belgische zalen. Is dit de film die we momenteel allemaal moeten bekijken?

© 2020 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Bryan Stevenson is pas afgestudeerd aan de Harvard-universiteit en zet zijn eerste stappen in de wereld als advocaat. Dat doet hij echter niet zomaar. Samen met Eva Ansley start hij met het Equal Justice Initiative, een organisatie die zich bezighoudt met de rechten van ten onrechte terdoodveroordeelde Afro-Amerikanen die al jaren in de gevangenis zitten. Zo komt Bryan in contact met Walter McMillian, een doodgewone zwarte man die weldra geëxecuteerd zal worden omwille van een moord die hij niet pleegde. Bryan doet onderzoek naar de moord en beseft al gauw dat McMillian er niets mee te maken heeft en dat zijn proces gebaseerd was op één grote leugen. Zullen hij en Eva er samen met de zwarte gemeenschap in slagen om McMillian alsnog uit de gevangenis te halen? Één ding is zeker: gemakkelijk wordt het niet.

© 2020 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Just Mercy wordt door Warner Bros. – hoe dan ook ongewild – op het juiste moment gereleased op DVD en Blu-Ray. De film vertelt immers het verhaal van een zwarte man die volledig onschuldig in de gevangenis zit en ter door veroordeeld is. Je hoeft de parallel met de huidige situatie in de VS dan ook niet te trekken. Het verhaal dat regisseur Destin Daniel Cretton vertelt, is bijzonder straf en pakkend, maar doet je vooral meermaals vloeken. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat het juridische systeem in een westers land als de VS zo corrupt, racistisch en stereotiep in elkaar steekt? Just Mercy bouwt uitstekend op en zorgt ervoor dat ook jij als kijker – net als de personages – bomvol frustraties achterblijft. Dit is broodnodige cinema, die aantoont dat Amerika niet meer is dan the land of make believe.

© 2020 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Vanzelfsprekend raakt de film al gauw een gevoelige snaar omdat het verhaal gebaseerd is op het echte leven van Bryan Stevenson en gevangene Walter McMillian. Daardoor zijn hun persoonlijkheden uiteraard goed uitgewerkt en kan je als kijker van meet af aan met iedereen die je ziet passeren meevoelen. Toch is ook een belangrijk aandeel daarin te danken aan de goede cast. De jonge advocaat Bryan wordt immers met finesse vertolkt door Michael B. Jordan, die je eerder zag schitteren in spectaculaire titels als Black Panter (2018) en Fahrenheit 451 (2018). Jordan is een uitstekend acteur en brengt de rol bijzonder fijngevoelig. Ook zijn tegenspeler, de grote Jamie Foxx, weet hoe hij een gevoelige snaar bij de kijker moet raken. Foxx is immers bijzonder geloofwaardig als Walter McMillian en verdiende voor zijn prestatie eigenlijk een Oscar. Naast Jordan en Foxx weten ook Brie Larson, O’Shea Jackson Jr., Brad Sanders en Tim Blake Nelson met hun acteerwerk te imponeren.

Het verdict

Naast de vele entertainende en ontspannende prenten zorgt Hollywood nu en dan ook voor broodnodige en maatschappelijk relevante cinema. Met Just Mercy brengt Warner Bros. een film die brandend actueel is en die je maar nauwelijks aan je voorbij kan laten gaan. Het verhaal over Walter McMillian, een man die ten onrechte de dood in de ogen keek, is bijzonder pakkend en laat je meermaals vloekend naar het scherm staren. Racisme is in de VS een gigantisch probleem en dat heeft ook regisseur-scenarist Destin Daniel Cretton helemaal door. Dankzij de ijzersterke performances van Michael B. Jordan en Jamie Foxx wordt het verhaal uitstekend gebracht en kan je niet anders dan concluderen dat deze prent een absolute must see is. Just Mercy wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 27 mei 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de prent nu.

Volg jij het laatste nieuwe omtrent de protesten en het geweld tegen de Afro-Amerikaanse bevolking in de States ook op de voet? Wist jij dat ook het juridische systeem doorspekt was van corruptie en racisme? Heb je Just Mercy gekeken en vond je de film ook zo geweldig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *