Review – Dolittle (2020)

Informatie

Regie: Stephen Gaghan
Cast: Robert Downey Jr., Emma Thompson, Rami Malek, Tom Holland, Jessie Buckley & Harry Collett
Genre: Avontuur, komedie, familie
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 29 januari 2020
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 10 juni 2020

© 2020 Universal Pictures and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Er worden in Hollywood absoluut zeer goede films gemaakt. Alleen is lang niet alles wat vanuit Tinseltown komt overgewaaid zo ongelooflijk schitterend. Heel wat grote films – zoals de musicalverfilming van Cats (2019) of superheldentitels zoals Suicide Squad (2016) – worden door pers en publiek immers volledig neergeknuppeld. Dat was eerder dit jaar ook het geval met Dolittle, de eerste film van Robert Downey Jr. in zijn post-Iron Man tijdperk. De film zou allesbehalve entertainend en bovendien visueel ook geenszins verbluffend zijn. De vraag is alleen of dat ook echt waar is. Sinds kort ligt de film ook op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Voor ons is dat natuurlijk de de uitgelezen kans om op bovenstaande vraag een antwoord te formuleren. Lees snel verder als ook jij benieuwd bent.

© 2020 Universal Pictures and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

Dokters zijn wel vaker rare kwieten, maar iemand als dokter John Dolittle heb je vast en zeker nog nooit gezien. De Britse arts heeft immers een heel unieke gave: hij is de enige ter wereld die met dieren kan praten en redde daardoor al honderden soorten van ziektes of een vreselijke dood. Sinds de verdwijning van zijn vrouw leeft hij echter teruggetrokken in zijn huis en houdt hij de deuren van zijn praktijk gesloten. Dat verandert wanneer hij bezoek krijgt van Lady Rose, die hem vertelt dat de Britse Queen op sterven ligt. Rose vraagt om hulp want er weet dat Dolittle de enige is die de koningin kan helpen. Hoewel John aanvankelijk weinig interesse heeft, besluit hij om – na aandringen van Poly de papegaai – toch te helpen. Na een grondige diagnose besluit Dolittle om samen met zijn trouwe vrienden te reizen naar het eiland van de Boom van Eden. Alleen wordt gaandeweg duidelijk dat er veel meer aan de hand is. Hoe zal dit avontuur aflopen?

© 2020 Universal Pictures and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

Stel je eens voor dat jij met dieren zou kunnen praten? Met welke soort zou jij dan het liefste converseren? Het verhaal van John Dolittle, de enige man ter wereld die met dieren kan spreken, is absoluut ongelooflijk leuk en bijzonder avontuurlijk. Het is dan ook geen verrassing dat je na tien minuutjes vol spanning naar het scherm zit te staren en je ongelooflijk benieuwd bent naar de afloop van het hele gebeuren. Hoewel het verhaal hier en daar misschien wel een beetje voorspelbaar is, kan je maar moeilijk ontkennen dat de film ook echt heel leuk is. Regisseur Stephen Gaghan, die eerder zijn strepen verdiende met titels als Syriana (2005), laat zijn prent bovendien aan een bijzonder hoog tempo voorbijgaan. Opvallend is wel dat je heel erg goed merkt wanneer er in het verhaal geknipt is, maar dat is nooit heel storend. Dolittle is geen topcinema, maar absoluut entertainend voor wie van het avontuurlijke genre houdt.

© 2020 Universal Pictures and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

De rol van de bizarre en intelligente dokter wordt gespeeld door Robert Downey Jr. Na meer dan tien jaar te zijn verschenen in het Marvel Cinematic Universe is het vreemd om de man te zien in een andere rol. Downey Jr. komt helemaal anders over en dat voelt gedurende de eerste twintig minuten dan ook echt vreemd aan. Bovendien is zijn acteerwerk niet helemaal overtuigend, wat maakt dat de film meermaals wat wringt. Dat wordt gelukkig goedgemaakt door het fantastische stemmenwerk van Emma Thompson, John Cena, Tom Holland en nog veel meer grote Hollywoodnamen. Zij doen het allemaal fantastisch en vertolken bovendien leuke personages die echt een fijne persoonlijkheid hebben. Verder zie je ook nog Michael Sheen, Jessie Buckley en Antonio Banderas de revue passeren. Ook zij maken de film bijzonder aangenaam.

Het verdict

Je hoeft er niet flauw over te doen: Dolittle is allesbehalve uitstekende cinema. De slechte recensies en weinig enthousiaste reactie van het wereldwijde publiek zijn echter volledig onterecht. Stephen Gaghan levert immers echt een entertainende, avontuurlijke en vooral plezante familiefilm die aan een aangenaam tempo voorbijflaneert. Nu en dan is het hele gebeuren wat voorspelbaar, maar echt storend wordt dat nooit. Robert Downey Jr. doet het niet altijd even goed als de vreemde John Dolittle, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het leuke stemmenwerk van Emma Thompson en de rest van de cast. Dolittle is dus absoluut een uitstekende film om van te genieten  met het hele gezin. De film wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 10 juni 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Ben jij bekend met het verhaal van dokter Dolittle en heb je enorm hard uitgekeken naar de film? Wat vond jij ervan? Heb je de film in de bioscoop gekeken of ga je de film thuis nog ontdekken? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *