Review – Richard Jewell (2020)

Informatie

Regie: Clint Eastwood
Cast: Paul Walter Hauser, Olivia Wilde, John Hamm, Sam Rockwell & Kathy Bates
Genre: Biografisch drama, criminaliteit
Distributeur: Warner Bros.
Releasedatum bioscoop: 12 februari 2020
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 19 juni 2020

© 2020 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

België, Nederland, Frankrijk en bij uitbreiding alle landen in de Europese Unie zijn rechtstaten. Dat brengt met zich mee dat ook overheid en de media, net als burgers, moet handelen in overeenstemming met de geldende wetten. Één van de belangrijkste regels in onze maatschappij vandaag de dag zijn die van de mensenrechten. Zo bepalen grote Europese en wereldwijde verdragen onder meer dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces en dat iedereen altijd onschuldig is tot het tegendeel bewezen wordt. Ook in de VS maakt dat principe deel uit van de grondwettelijke principes. Toch is het opvallen dat steeds meer mensen het slachtoffer worden van oneerlijke behandelingen op dat vlak. Over die problematiek gaat Richard Jewell, de meest recente film van Hollywoodtopper Clint Eastwood.

© 2020 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Het is 1996, het jaar dat de Amerikaanse stad Atlanta het decor vormt voor de 26e versie van de Olympische spelen. Terwijl iedereen zich klaarmaakt voor de vele festiviteiten die ermee gepaard gaan, zijn er natuurlijk ook mensen die zich bekommeren over de praktische kant van de zaken. Één daarvan is Richard Jewell, een voormalige politieagent die mede verantwoordelijk is voor de veiligheid tijdens een aantal concerten. Hij neemt zijn taak bloedserieus en merkt tijdens één van de optredens een verdacht pakketje op. Niet veel later blijkt dat het ook echt gaat over een bom. Dankzij Jewells snelle handelen blijven er veel mensenlevens gespaard. Wanneer het onderzoek van de FBI echter op gang komt, wordt Richard door het slijk gehaald door één van de lokale kranten. Al gauw wordt de Amerikaanse man ten onrechte gedegradeerd van held tot eersterangs topterrorist. Hoe loopt dit allemaal af?

© 2020 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Clint Eastwood is een gigantische naam in Hollywood en dat is ook helemaal terecht. De man staat immers al langer dan vandaag bekend om zijn ijzersterke cinema, vaak gebaseerd op heldhaftige of boeiende waargebeurde verhalen. Denk bijvoorbeeld maar aan American Sniper (2014), Sully (2016) of The Mule (2018). Met Richard Jewell voegt de Amerikaanse topper dus nog zo’n titel toe aan zijn palmares. Eastwood vertelt ook dit verhaal op een uitstekende wijze en verliest vooral geen tijd met pietluttige details of ellelange uitleggerige scènes. Alles wat je in zijn nieuwste film ziet, voelt immers ongelooflijk essentieel aan. Bovendien legt de man een pijnlijke waarheid bloot. Onze maatschappij is vandaag de dag immers veel te – en vaak geheel onterecht – oordelend. En hoe gevaarlijk die mening misschien wel mag zijn: ook de staat en de media hebben er inderdaad veel mee te maken. Mensenlevens worden daardoor vaak ten onrechte volledig vernield.

© 2020 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Richard Jewell is qua inhoud dus ongelooflijk interessant. Gelukkig stel je na vijf minuten ook vast dat het personage waarop de film gebaseerd is, allesbehalve oninteressant is. Richard Jewell is een rasechte Republikein die houdt van wapens – zoals vele Amerikanen vandaag de dag – maar doet verder geen vlieg kwaad. Sterker nog: hij is van inborst behoorlijk aangenaam. De rol wordt fantastisch vertolkt door Paul Walter Hauser, die je eerder al zag opdraven in I, Tonya (2018) en BlacKkKlansman (2018). De acteur speelt ongelooflijk natuurlijk en dat kan je vanzelfsprekend alleen maar toejuichen. Ook de overige personages zijn interessant en worden neergezet door fijne acteurs. Zo zie je Kathy Bates schitteren als Richards moeder en verbluft Sam Rockwell als Richards advocaat. Tot slot zie je ook nog Olivia Wilde en John Hamm de revue passeren.

Het verdict

Hij mag dan misschien al wel de kaap van negentig gepasseerd zijn, Clint Eastwood heeft het nog steeds helemaal in zich. De Amerikaanse regisseur levert met Richard Jewell wederom een schitterende, maatschappelijk relevante en vooral bijzonder leerrijke topfilm af die doet nadenken over de rol van media in onze maatschappij. De film duurt lang, maar gaat aan een aangenaam tempo voorbij. Bovendien zijn de personages interessant en goed uitgewerkt. Paul Walter Hauser steelt de show als het titelpersonage en wordt bijgestaan door een straffe Kathy Bates en een sterke Sam Rockwell. Kortom: Richard Jewell is een uitstekende film die je best zo snel mogelijk in huis haalt. De film wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 17 juni 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Heb jij alle films in de carrière van Clint Eastwood al gekeken en vond je Richard Jewell ook een uitstekende aanvulling? Of liet de film je toch maar koud? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *