Review – His Dark Materials: Seizoen 1 (2020)

Informatie

Regie: Tom Hooper, Otto Bathurst e.a.
Cast: Dafne Keen, Ruth Wilson, James McAvoy, James Cosmo, Ariyon Bakare & Amir Wilson
Genre: Avontuur, fantasy, familie
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Originele zender: BBC & HBO
Belgische zender: Play en Play More van Telenet, vanaf 14 september 2020 op Streamz
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 2 september 2020

© 2019 Bad Wolf Ltd. and Home Box Office. All Rights Reserved.

Recensie

Fans van het fantasygenre konden de afgelopen jaren eigenlijk enkel vol teleurstelling kijken naar wat er in de bioscoopzalen gebeurde. Afgezien van de Marvel- en Star Wars-prenten waren er immers nauwelijks andere titels met fantasykantjes te ontdekken. Het lijkt erop dat filmstudio’s niet meteen willen investeren in een nieuw project met Lord of the Rings-allures. Dat betekent evenwel niet dat er voor fantasyfans absoluut niets te rapen valt. Zo konden ze tot en met vorig jaar genieten van Game of Thrones, een topreeks – ondanks het magere laatste seizoen – die bomvol fantasy zat. HBO, de maker van de reeks, kwam daarnaast ook op de proppen met een nieuwe fantasyreeks: His Dark Materials. Is dit de nieuwe must see voor iedereen die houdt van fantasy?

© 2019 Bad Wolf Ltd. and Home Box Office. All Rights Reserved.

De jonge Lyra Belacqua, een weesmeisje dat opgegroeid is in Jordan College in Oxford, is een erg nieuwsgierig meisje. Ze kijkt op naar Lord Asriel, haar oom die steeds weer naar het verre Noorden gaat voor onderzoek. Wanneer hij terugkomt en gevaarlijk nieuw onderzoek aan zijn medeprofessoren toont, verandert Lyra’s leven compleet. Ze besluit om samen met haar boezemvriend Roger en de mysterieuze Ms. Coulter naar Londen te gaan. Wanneer de nietsvermoedende Roger plots verdwijnt en ook andere kinderen lijken te verdwijnen, stelt Ms. Coulter voor om te helpen met zoeken. Geleidelijk aan begint Lyra iedereen te wantrouwen. Al gauw belandt ze middenin een gevaarlijke strijd tussen de gewone mensen en het almachtige Magisterium én beseft ze dat haar rol alles kan veranderen.

© 2019 Bad Wolf Ltd. and Home Box Office. All Rights Reserved.

His Dark Materials is lang niet de eerste poging die ondernomen werd om de gelijknamige fantasyromanreeks van Philip Pullman naar het scherm te brengen. In 2007 bracht New Line Cinema immers het eerste boek, The Golden Compass, uit in de bioscoopzalen. Het verhaal in het eerste seizoen van deze gloednieuwe reeks loopt dan ook grotendeels gelijk. HBO, BBC en de makers van de serie hebben echter meer oog voor het originele bronmateriaal en nemen de tijd om nagenoeg ieder element van de boeken goed uit te werken. Dat zorgt er dan ook voor dat His Dark Materials over de gehele lijn erg boeiende televisie is. Het verhaal gaat aan een aangenaam tempo vooruit en wordt met een uitstekende spanning voortreffelijk opgebouwd. Dit is fantastische televisie en dat op alle vlakken.

© 2019 Bad Wolf Ltd. and Home Box Office. All Rights Reserved.

Fantasyfans worden – naast het goede en spannende verhaal – ook visueel volledig op hun wenken bediend. Regisseurs Tom Hooper, Jamie Childs en hun collega’s zorgen immers voor een prachtige fantasywereld die fenomenaal in beeld is gebracht. De CGI zit beter dan in de meeste Hollywoodfilms waardoor echt iedere aflevering aanvoelt als een film. Jack Thorne, de scenarist van dienst die eerder verantwoordelijk was voor het scnario van The Aeronauts (2019) en de gevoelige dramaprent Wonder (2017), schotelt de kijkers immers ook ijzersterke personages voor. De jonge Lyra is een bijzonder meisje en maakt doorheen de reeks een fantastische psychologische ontwikkeling door. De rol wordt bovendien knap gebracht door Dafne Keen, die eerder al verblufte met haar rol in Logan (2017). Ook de andere personages zijn bijzonder goed uitgewerkt en sterk, net zoals het acteerwerk van de gehele cast. James McAvoy, Ruth Wilson, Ariyon Bakare, James Cosbo en Amir Wilson… stuk voor stuk leveren ze schitterende performances.

Het verdict

His Dark Materials is de tweede poging van film- of televisiestudio’s om de grootse verhalen van schrijver Philip Pullman tot leven te brengen en is een regelrecht schot in de roos. HBO en BBC schotelen de kijker een fantastische topreeks voor die vanaf de eerste seconde tot het allerlaatste beeld razendspannend is en blijft. Iedere aflevering zit bomvol aangename verrassingen en prachtige CGI die het geheel nog indrukwekkender maken. De personages zijn goed uitgewerkt en ook het acteerwerk van de erg getalenteerde Dafne Keen is schitterend. His Dark Materials is dus een niet te missen topreeks die je zo snel mogelijk moet bewonderen. Het eerste seizoen van de serie wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 2 september 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de knappe trailer van de serie nu.

Vind jij grootse fantasyverhalen ook zo leuk? Heb je His Dark Materials al gekeken en vond je de reeks ook zo spannend en visueel verbluffend? Of was je minder enthousiast? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *