Review – Greenland (2020)

Informatie

Regie: Ric Roman Waugh
Cast: Morena Baccarin, Gerard Butler, Roger Dale Floyd, Scott Glenn & Randal Gonzalez
Genre: Actie, thriller, drama
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum bioscoop: 29 juli 2020, verdeeld door The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 16 december 2020

© 2020 Anton, G-BASE, Riverstone Pictures. All Rights Reserved.

Recensie

Het is al heel erg lang geleden dat er nog een natuurramp plaatsvond waarbij echt de gehele mensheid op de rand van de afgrond stond. Het laatste geval waarbij dat was is wellicht de laatste ijstijd die onze soort gekend heeft, afgezien van de vreselijke pest of de huidige coronacrisis. Wij kunnen het ons dus niet inbeelden hoe het geweest moet zijn voor dino’s toen een reusachtige meteoriet op de aarde insloeg en de grote dieren voor eens en voor altijd begraven werden. Maar hoe zou het zijn om zoiets mee te maken? Waar zouden we heen kunnen om ons alsnog tegen een vreselijke dood te beschermen? Daarover gaat Greenland, de nieuwe film van regisseur Ric Roman Waugh met Gerard Butler, een tandem die eerder al samenwerkte aan de spannende actieprent Angel Has Fallen (2019). Is dit uitstekend entertainment of stelt de film eigenlijk maar weinig voor?

© 2020 Anton, G-BASE, Riverstone Pictures. All Rights Reserved.

John Garrity is een veelgevraagd ingenieur en werkt iedere dag aan wolkenkrabbers in de stad. Wanneer hij en zijn vrouw – met wie zijn relatie niet al te best is – zich klaarmaken voor het verjaardagsfeestje van hun zoon Nathan, gebeurt er wat niemand ooit had kunnen bedenken: in Florida slaat een gigantische komeet in die bijna het hele land lamlegt. Wanneer blijkt dat er binnen de 48 uur een komeet zal inslaan die de hele mensheid kan wegvagen, moeten John en Allison alles doen om ervoor te zorgen dat hun gezin het overleeft. Door de vreselijke chaos raken ze elkaar echter kwijt en wordt duidelijk dat ze eigenlijk helemaal niemand kunnen vertrouwen. Zal het jonge gezin deze vreselijke natuurramp overleven of is alle moeite die ze doen tevergeefs?

© 2020 Anton, G-BASE, Riverstone Pictures. All Rights Reserved.

Er zijn inmiddels al heel wat prenten geweest over vreselijke natuurrampen. Één van de meest memorabele is ongetwijfeld The Day After Tomorrow, de spannende film van Roland Emmerich uit 2004 over een nieuwe ijstijd. In Greenland is het gevaar echter van een heel ander niveau. Samen met de personages wacht je immers bang af of er effectief een gigantische komeet op onze planeet zal inslaan. Regisseur Ric Roman Waugh en scenarist Chris Sparling doen hun uiterste best om de spanning naar een gigantisch hoog niveau te brengen, maar slagen daar niet helemaal in. Zonde, maar Greenland heeft vast en zeker andere troeven. In de kern gaat de film immers over de geweldige kracht die mensen kunnen putten uit hun huwelijk en gezin, zelfs als er een serieuze haar in de boter zit. Dat is absoluut geen verkeerde boodschap.

© 2020 Anton, G-BASE, Riverstone Pictures. All Rights Reserved.

Hoewel het scenario van Chris Sparling niet altijd even sterk in elkaar zit, kan je maar nauwelijks iets aanmerken op de personages die hij jou presenteert. John en Allison zijn immers twee geloofwaardige en hardwerkende middenklassers met wie je je gemakkelijk kan vereenzelvigen. Nu en dan voelt het allemaal wel oppervlakkig aan, maar de twee krijgen net genoeg achtergrond met zich mee om je geboeid naar het scherm te laten staren. Uiteraard zit daar ook het acteerwerk van de immersympathieke Gerard Butler en Gotham-veterane Morena Baccarin voor een groot deel tussen. De twee zijn helemaal geloofwaardig als koppel. Ook Roger Dale Floyd doet het uitstekend als zoonlief Nathan. Tot slot zie je ook Scott Glenn de cast aanvullen.

Het verdict

Greenland is niet meteen de gigantische, spannende, visueel verbluffende en bombastische sciencefictionprent waar je op gehoopt had. Waugh en Sparling brengen immers voornamelijk een mooi familieverhaal waarmee je je zeker gemakkelijk kan vereenzelvigen. Daardoor is de spanning nu en dan zoek, maar dat valt al bij al nog wel mee. De speciale effecten zitten zeker goed en ook op het vlak van de personages is Greenland niet meteen mis. Door het goede acteerwerk van Gerard Butler en Morena Baccarin vergeet je al gauw de mindere puntjes aan de film en kan je uiteindelijk helemaal genieten van een fijne filmavond. Ben je dus op zoek naar een leuke film voor vanavond en hoeft het geen razendspannende, spetterende cinema zijn? Dan is Greenland absoluut een aanrader. De film wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 16 december 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken.

Heb jij Greenland in de bioscoopzalen kunnen kijken of heb je de prent intussen al op je eigen televisie ontdekt? Wat vond jij ervan? Ben je van plan om de film een kans te geven of toch maar niet? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *