Review – Summerland (2021)

Informatie

Regie: Jessica Swale
Cast: Gemma Arterton, Lucas Bond, Gugu Mbatha-Raw, Dixie Egerickx & Tom Courtenay
Genre: Romantisch drama, oorlog
Distributeur: Remain in Light, in samenwerking met The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 17 februari 2021

© 2019 Flying Castles LTD / The British Film Institute. All Rights Reserved.

Recensie

Kinderen zijn voor vele mensen een inspiratiebron voor het mooiste geluk dat je je maar kan inbeelden. De aanwezigheid van een veel jongere generatie kan bejaarde mensen zelfs zo gelukkig maken dat ze nog een aantal jaren langer leven. Men zegt soms daarom wel eens dat de aanwezigheid van jonge kinderen ervoor zorgt dat je zelf ook jong van geest blijft. Alleen vindt niet iedereen kinderen even leuk. Sommige mensen besluiten dan ook wetens en willens om niet aan kinderen te beginnen, gewoon omdat ze het niet fijn vinden om iedere dag omringd te zijn met het ‘kleine gespuis’. Nog anderen willen gewoon liever in stilte kunnen werken en zoeken daarom plekken op waar nagenoeg geen kinderen komen. Onder meer daarover gaat Summerland, een kleine Britse dramaprent die sinds een tijdje ook op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken ligt.

© 2019 Flying Castles LTD / The British Film Institute. All Rights Reserved.

De Tweede Wereldoorlog is aangebroken en maakt in de jaren ’40 van vorige eeuw ook de Londense straten, door tal van bombardementen, onveilig. Gelukkig is dat ver van de deur van de ambitieuze schrijfster Alice Lamb. Zij woont immers aan de prachtige kustlijn van Kent, waar ze in stilte kan werken aan haar onderzoek naar folkloreverhalen. Nu en dan wordt haar rust echter verstoort door een bende ondeugende kinderen, die ze daarom dan ook niet meer kan uitstaan. Haar rust en dagelijkse sleur wordt echter volledig onderbroken wanneer Frank aan de deur staat. De Londense jongen, gevlucht voor het gevaar in de grootstad, is immers bij Alice geplaatst als pleegkind. Alice moet plots haar innerlijke moederfiguur naar boven halen. Alleen is dat voor haar een enorme opdracht, mede omwille van wat ze tijdens jaar universiteitstijd meemaakte met een misgelopen liefde…

© 2019 Flying Castles LTD / The British Film Institute. All Rights Reserved.

De vorige eeuw maakte het leven op tal van vlakken allesbehalve gemakkelijk. Door de twee Wereldoorlogen werden de levens van nagenoeg iedereen compleet verstoord. Bovendien was het voor veel mensen op relationeel vlak ook geen gemakkelijke zaak door de vreselijke taboes die destijds rond homoseksualiteit golden. Over die twee elementen gaat Summerland, de nieuwe film van regisseur-scenariste Jessica Swale. De Britse cinéaste brengt met haar nieuwe film absoluut een erg onderhoudend verhaal en dat op een erg gelaagde wijze. Naast de oorlogscomponent en de verhaallijn over een onmogelijke lesbische liefde gaat de film immers ook over mythes en legendes en het geloof in die folklore. Daarnaast handelt de film ook over het verlangen naar acceptatie in de samenleving. Dat geheel maakt van Summerland echt een inhoudelijk aangename prent die gemakkelijk wegkijkt. Wees er ook maar zeker van dat Swale je nu en dan diep vanbinnen weet te raken.

© 2019 Flying Castles LTD / The British Film Institute. All Rights Reserved.

Dat de film je meer dan eens op emotioneel vlak verrast, heeft natuurlijk niet alleen te maken met het boeiende verhaal. Ook de personages zitten daar voor een overgroot deel voor iets tussen. De vereenzaamde Alice Lamb is een boeiende persoonlijkheid die van Swale een mooi achtergrondverhaal mee kreeg. Het is fijn om het personage gedurende het verhaal te volgen en te ontdekken dat ze een mooie psychologische ontwikkeling doormaakt. De rol wordt bovendien prachtig vertolkt door Gemma Arterton, die eerder al indruk maakte met haar sterke rol in Their Finest (2017). Ook Frank, de jonge binnenlandse vluchteling voor wie Alice plots moet zorgen, is een verrassend sterk personage. Het acteerwerk van de briljante Lucas Bond maakt het geheel er nog beter op. Verder zie je Gugu Mbatha-Raw, The Secret Garden-actrice Dixie Egerickx en Tom Courtenay in leuke rollen passeren.

Het verdict

Zeg nooit dat een kleine film amper interessant kan zijn. Regisseur-scenariste Jessica Swale toont met haar nieuwe film Summerland immers aan dat dat helemaal niet het geval is. De Britse prent over een eenzame schrijfster die plots moet zorgen voor een onbekend kind en daardoor zichzelf beter leert kennen is gewoonweg uitstekend. Het verhaal is gelaagd door de vele thema’s en ook op het vlak van de personages stelt de film geenszins teleur. Gemma Arterton, Lucas Bond en Gugu Mbatha-Raw spelen de pannen van het dak en tillen de film daardoor naar een heel mooi niveau. Om een lang verhaal kort te maken: Summerland is een fijne dramaprent die niet al te veel moeite vraagt en daardoor perfect is om dit weekend een kans te geven. De film wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 17 februari 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de mooie trailer nu.

Vind jij het ook zo leuk om Gemma Arterton aan het werk te zien? Heb je ook genoten van Summerland of vond je de film lang niet zo aangenaam als wij? Wat vond je van het verhaal? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *