Review – City of Lies (2021)

Informatie

Regie: Brad Furman
Cast: Johnny Depp, Forest Whitaker, Toby Huss, Shamier Anderson, Neil Brown Jr. & Shea Wigham
Genre: Biografisch drama, criminaliteit
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 16 juni 2021

© 2021 Saban Films, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Heel wat acteurs, actrices of andere grote namen binnen de filmwereld zijn tijdens hun rijkgevulde carrière volledig van hun pedestal gevallen. De bekendste namen zijn ongetwijfeld Kevin Spacey en Harvey Weinstein, twee Hollywoodgrootheden die in de nasleep van de #MeToo-beweging abrupt een einde zagen komen aan hun carrière. Ook topacteur Johhny Depp, die na een vermeend handgemeen met ex-vrouw Amber Heard in een juridische procedure verwikkeld geraakte, beleeft momenteel donkere dagen sinds zijn verplichte vertrek van de Fantastic Beasts-franchise. Toch verschijnen er nu en dan nog titels met de topacteur in de hoofdrol. Een tijdje terug bracht Dutch FilmWorks de misdaadprent City of Lies uit op DVD en Blu-Ray. Overschaduwt Depps huidige situatie deze prent of is de film echt een aanrader?

© 2021 Saban Films, LLC. All Rights Reserved.

In Los Angeles worden jaarlijks heel wat moorden opgelost. Voor sommige onder hen wordt echter nooit een dader teruggevonden. Dat was anno 1997 ook het geval voor de moord op Christopher Wallace, beter bekend als de Afro-Amerikaanse rapper Notorious B.I.G. Gedurdende twintig jaar werd de moord onderzocht door Russell Poole, een doorwinterde rechercheur die keer op keer tegengewerkt werd door zijn eigen organisatie. Twintig jaar na de moord krijgt Poole de onverwachte hulp van journalist Jack Johnson, die samen met hem antwoorden zoekt op vragen die toen zo veel mogelijk werden ontweken. Zullen de twee eindelijk de waarheid aan het licht kunnen brengen? Zal de corruptie binnen de LAPD eindelijk blootgelegd kunnen worden? Of blijft het deksel over de gehele zaak zoals vroeger nog steeds even groot?

© 2021 Saban Films, LLC. All Rights Reserved.

Onopgeloste moordzaken zijn wel vaker het onderwerp van boeiende cinemaprenten. Maar het moet gezegd: de casus die City of Lies behandelt is effectief heel erg boeiend. Met zijn nieuwe langspeler legt regisseur Brad Furman, die eerder al de entertainende narcothriller The Infiltrator (2016) met Bryan Cranston verzorgde, bloot hoe vreselijk moeilijk het onderzoek naar de moord op de Amerikaanse rapper verliep. Furman focust daarbij op twee tijdstippen: 1997 en vandaag. Die aanpak is interessant en werkt goed, maar maakt het soms ietwat lastig om te volgen. Hoe dan ook: City of Lies intrigeert enorm, niet alleen omwille van het onderwerp maar ook omwille van de meer dan degelijke vertelstijl.

© 2021 Saban Films, LLC. All Rights Reserved.

In eerste instantie zou je denken dat Furmans nieuwe film voornamelijk draait om slachtoffer Wallace, maar niets is minder waar. City of Lies gaat eigenlijk enkel over Poole en Johnson, twee mannen die zich pogen vast te bijten in een moeilijk dossier dat stinkt naar corruptie. Vanzelfsprekend is het essentieel dat die personages goed uitgewerkt zijn. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat ergens toch wel tegenvalt. Hoewel de personages goed aanvoelen, mis je diepgang. Hun persoonlijkheden zijn niet goed genoeg uitgewerkt, waardoor het geheel net iets te oppervlakkig aanvoelt. Dat wordt gelukkig wel deels goedgemaakt door het ijzersterke acteerwerk van Johnny Depp en Forest Whitaker. De twee topacteurs geven zich volledig en maken absoluut een goede indruk. Johnny Depp mag dan misschien wel fouten hebben gemaakt, zijn acteerwerk blijft van het allerhoogste niveau.

Het verdict

City of Lies is een boeiende misdaadprent die handelt over de moord op één van Amerika’s meest invloedrijke rappers ooit, de Afro-Amerkaanse Notorious B.I.G. De film legt het verhaal bloot van een dappere agent die er alles aan deed om de waarheid aan het licht te brengen, maar die keer op keer werd tegengewerkt door allerlei instanties. Die thematiek wekt je interesse van meet af aan, al wordt de film nu en dan een tikkeltje te slordig. De hoofdpersonages zijn niet perfect, maar dat vergeet je al gauw door het fenomenale acteerwerk van de tandem die Depp-Whitaker heet. City of Lies is dus met grote zekerheid een misdaadfilm die ook jij in je verzameling moet opnemen. De film wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 11 juni 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij al veel gelezen over de moord op Notorious B.I.G.? Wist jij dat er binnen de LAPD zo’n enorme doofpotoperatie bestond? Wat vond jij van City of Lies? Ben je het eens met onze bevindingen? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *