Review – Godzilla vs. Kong (2021)

Informatie

Regie: Adam Wingard
Cast: Millie Bobby Brown, Alexander Skarsgård, Rebecca Hall, Kyle Chandler & Demián Bichir
Genre: Actie, sciencefiction, thriller
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 15 september 2021

©2021 Warner Bros. Entertainment Inc. and Legendary. Godzilla TM & © Toho Co., Ltd. All Rights Reserved.

Recensie

Voor mening cinefiel en voor mensen die actief zijn binnen de prachtige filmsector waren 2020 en 2021 globaal gezien monsterjaren. En dat bedoelen we negatief: nooit eerder werd de sector immers zo hard geraakt door een monsterlijke gebeurtenis zoals Covid-19. 2021 was echter ook op cinema-inhoudelijk vlak een monster jaar, want het was het jaar waarin King Kong en Godzilla, de grootste monsters die je je maar kan inbeelden, het in de zalen – maar jammer genoeg niet bij ons – eindelijk tegen elkaar opnamen in Godzilla vs. Kong, de lang uitgestelde film van You’re Next-regisseur Adam Wingard. Na de aangename voorafgaande prenten in het MonsterVerse waren de verwachtingen voor deze confrontatiefilm hoog. Kan Wingard de klus ook effectief klaren?

©2021 Warner Bros. Entertainment Inc. and Legendary. Godzilla TM & © Toho Co., Ltd. All Rights Reserved.

De aarde gaat een spannende periode tegemoet. Nu Kong en Godzilla allebei hun intrede hebben gedaan in de bewoonde wereld, wordt al snel duidelijk dat de twee het tegen elkaar zullen moeten opnemen. Er is immers maar plaats voor één van de twee grote Titanen én ze voelen elkaars aanwezigheid. Terwijl de confrontatie steeds dichterbij komt, probeert Apex Cybernetics een antwoord te zoeken op de vraag waar de immense krachten van de Titanen vandaan komen. Onder leiding van wetenschapper Nathan Lind wordt een expeditie opgezet richting de holtes van onze planeet in de hoop daar antwoorden te vinden. Wanneer Kong en Godzilla effectief met elkaar in confrontatie treden, wordt echter duidelijk dat de destructie enorm is. En dan moet het ergste nog komen…

©2021 Warner Bros. Entertainment Inc. and Legendary. Godzilla TM & © Toho Co., Ltd. All Rights Reserved.

Het MonsterVerse is – naast de films in de DC-franchise en de wereld van The Conjuring (2013) – één van de filmreeksen waarmee Warner Bros. maar al te graag uitpakt. Dat is ook terecht, want tot nu toe waren alle films in de reeks behoorlijk makkelijk te verteren. Dat ligt evenwel compleet anders met Godzilla vs. Kong. Regisseur Adam Wingard en zijn team van scenaristen stellen gewoonweg teleur. Het grootste probleem waarmee deze aflevering in het MonsterVerse kampt is ongetwijfeld het feit dat er niet echt een climax is. Wingard heeft zijn prent immers volgepropt met actie en over the top sciencefiction, hetgeen zeker voor spektakel zorgt, maar gunt de kijker geen moment rust. Het verhaal – als je het al zo mag noemen – is bovendien flinterdun. Finaal blijf je als kijker dan ook volledig teleurgesteld achter.

©2021 Warner Bros. Entertainment Inc. and Legendary. Godzilla TM & © Toho Co., Ltd. All Rights Reserved.

De teleurstelling gaat ook nog een stukje verder. Naast de veel te grote focus op de sciencefictionblingbling vergeten Wingard en zijn scenaristen ook om de personages van voldoende ruggengraat te voorzien. Alleen Madison Russell, een personage dat ook te bewonderen was is Godzilla: King of the Monsters (2019), is nog enigszins interessant. Dat heeft de prent echter alleen te danken aan de goede vertolking van Stranger Things-actrice Millie Bobby Brown. Verder voelen wetenschapper Nathan Lind, professor Ilene Andrews en Apex Cybernetics-topman Walter Simmons in hun totaliteit flauw aan. Dat is jammer, want de rollen worden wel neergezet door sterke acteurs en actrices als Alexander Skarsgård, Rebecca Hall en Demián Bichir. En wat Kyle Chandler nog in deze prent loopt te doen? Daar heeft iedereen het raden naar.

Het verdict

Filmfranchises hebben de gewoonte om toe te werken naar een fantastische climax die iedereen met open mond naar het scherm moet doen staren. Denk bijvoorbeeld maar aan hoe Marvel rustig aan toewerkte naar Avengers: Endgame (2019). Warner Bros. is er met haar MonsterVerse echter niet in geslaagd om de fans van een boeiende apotheose te voorzien. Godzilla vs. Kong is immers niet meer dan een hersenloze over the top sciencefictionprent die zonder rode draad probeert om de kijkers te boeien. De personages zijn bovendien belachelijk leeg, waardoor ook het acteerwerk maar weinig weet te boeien. Godzilla vs. Kong is dus geenszins de prent die je dacht dat het zou zijn. De film wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 15 september 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de (teleurstellende) prent nu.

Volg jij de gebeurtenissen in het MonsterVerse ook zo op de voet en was je net zoals wij benieuwd naar hoe de confrontatie tussen de Titanen der Titanen zou aflopen? Deel je onze teleurstelling of ben jij toch positiever? Laat ons nu weten wat jij van Godzilla vs. Kong denkt door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *