Review – The Nevers: Seizoen 1 – Deel 1 (2021)

Informatie

Regie: Joss Whedon, David Semel & Zetna Fuentes
Cast: Laura Donnely, Ann Skelly, James Norton, Pip Torrens, Olivia Williams & Amy Manson
Genre: Drama, mysterie, sciencefiction
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Originele zenders: HBO
Belgische zender: Streamz en Streamz+
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 6 oktober 2021

© 2021 Home Box Office. All Rights Reserved.

Recensie

De komst van Disney+ en Steamz hebben er voor gezorgd dat er ook in België een steeds groter wordend aanbod aan degelijke televisie te bespeuren is. Niet alleen op internationaal vlak is dat zo. Ook de Vlaamse reeksen die Streamz vandaag aanbiedt zijn van een sterk niveau. Toch blijven veel televisieseriefans doorgaans het meest geïnteresseerd in de Amerikaanse reeksen, zoals onder meer die van Game of Thrones-studio HBO. Sinds midden oktober ligt de recente HBO-minireeks The Nevers op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. De reeks werd gecreëerd door Joss Whedon, de man die aan het roer stond van de eerste Avengers-films van Marvel en dus weet hoe hij intrigerende verhalen moet brengen. De vraag van één miljoen is alleen of hij met The Nevers ook op dezelfde manier indruk weet te maken. Lees snel meer als je dat te weten wil komen.

© 2021 Home Box Office. All Rights Reserved.

Het is 1899. Het Victoriaanse Londen bruist van het leven en kent iedere dag wel een spannende, gevaarlijke of bijzondere gebeurtenis. Alles verandert evenwel in de stad wanneer de burgers getuigen worden van een vreemd en bovennatuurlijk fenomeen. Niemand weet wat er gebeurd is, maar al gauw blijkt dat een heleboel mensen – voornamelijk vrouwen – van het ene moment op het andere bovennatuurlijke krachten hebben gekregen. Één onder hen, de charismatische Amalia True, ontfermt zich sinds de gebeurtenissen over de ‘Geraakten’ en brengt hen onder in een weeshuis. Terwijl de maatschappelijke afschuw tegenover de ‘Geraakten’ alsmaar toeneemt, moeten Amalia, haar metgezel Penance en alle andere vrouwen van het weeshuis het opnemen tegen een oprukkend gevaar in de stad. Hoe loopt dit allemaal af?

© 2021 Home Box Office. All Rights Reserved.

Het is opvallend dat er de laatste jaren steeds vaker fantasyreeksen op de wereld worden losgelaten. Denk bijvoorbeeld maar aan de sterke Netflix-reeks Shadow and Bone. Met The Nevers probeert HBO soortgelijke televisie te brengen. Het moet echter meteen gezegd: de eerste aflevering is allesbehalve een schot in de roos. The Nevers voelt aanvankelijk immers aan als een kakofonische wirwar die probeert om allerlei zaken bij elkaar te gooien. Dat is uiteraard niet positief. Gelukkig herpakken Joss Whedon en zijn collega’s zich gaandeweg en wordt de reeks uiteindelijk wel interessant. Thema’s als de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en discriminatie zie je doorgaans immers niet zomaar passeren in reeksen als deze.

© 2021 Home Box Office. All Rights Reserved.

Ook qua personages merk je op dat hetzelfde stramien zich vertoont. Initieel heb je weinig voeling met hen, maar dat verandert na verloop van tijd helemaal. Verrassend is dat niet: hoofdpersonages Amalia True en Penance Adair zijn immers behoorlijk intrigerend én hebben bovendien een eigen interessant en mysterieus verhaal te vertellen. De rollen worden daarenboven sterk gebracht door Laura Donnely, bekend van onder meer Outlander, en de getalenteerde Ann Skelly. Beide actrices doen het indrukwekkend goed. Naast deze topactrices zie je verder ook James Norton als de losbandige Hugo Swann, Olivia Williams als de mysterieuze Lavinia Bidlow en doet ook Pip Torrens het uitstekend als Lord Gilbert Massen. Ook deze personages worden gaandeweg steeds interessanter.

Het verdict

Niet alle reeksen slagen erin om je van meet af aan helemaal enthousiast te maken. Ook The Nevers heeft het aanvankelijk erg moeilijk om straf uit de hoek te komen en je volledig mee te nemen in het verhaal. Wie echter lang genoeg volhoudt, ontdekt dat de HBO-reeks van Joss Whedon niet alleen erg entertainend is, maar ook maatschappelijk relevante thema’s zoals discriminatie bespreekt. Door de briljante performances van Laura Donnely, Ann Skelly en James Norton is dat volhouden bovendien niet zo’n enorme uitdaging. Kortom: The Nevers is geen foutloze reeks, maar is op z’n minst de moeite waard als je houdt van leuke fantasyverhalen. De serie wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 6 oktober 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken én is te bewonderen via Streamz. Bekijk de trailer van de reeks nu.

Heb jij The Nevers gekeken en was je net zoals wij niet helemaal verkocht vanaf de eerste seconde? Ben je echter blijven kijken en was je vervolgens ook aangenaam verrast? Laat ons weten wat jij van Joss Whedons reeks vond door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *