Review – The Unholy (2021)

Informatie

Regie: Evan Spiliotopoulos
Cast: Jeffrey Dean Morgan, Cricket Brown, William Sadler, Katie Aselton & Cary Elwes
Genre: Horror, drama, mysterie
Distributeur: Sony Pictures
Release datum digitaal: 25 oktober 2021

© 2021 Screen Gems, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

De Kerk is en blijft een machtige instantie. Hoewel er steeds minder mensen vroom zijn en elke week een eucharistieviering bijwonen, kan je er niet omheen dat de Paus en zijn kardinalen nog steeds veel macht hebben. De Kerk staat voor velen onder ons immers nog steeds symbool voor rust en biedt een plek waar je tot jezelf kan komen. Voor nog anderen boezemt de kerk echter alleen maar angst in. Veel mensen vinden het feit dat anderen samenkomen in een gebouw om samen tot een god te bidden eng. Op dat gevoel spelen filmstudio’s maar al te graag in. Jaarlijks komen er immers heel wat horrorfilms uit die op één of andere manier over de kerk gaan. Zo bracht Sony Pictures een tijdje terug The Unholy, een kleine prent met Jeffrey Dean Morgan in de hoofdrol, uit. Ook in die prent speelt de kerk een centrale rol, maar zorgt dat ook voor spannende cinema?

© 2021 Screen Gems, Inc. All Rights Reserved.

Gerry Fenn is een journalist die ooit aan de top stond, maar het vandaag moet stellen met enkele freelance opdrachten. Fenn heeft een tijd terug immers heel wat verhalen verzonnen om zijn bekendheid een boost te geven, waardoor niemand hem nog gelooft. Alles verandert echter wanneer hij in het kleine stadje Banfield, niet zo ver van Boston, getuige wordt van een erg vreemde gebeurtenis. De doofstomme Alice kan van het ene moment op het andere immers plots horen én spreken. Al gauw blijkt dat Alice in contact staat met Maria en wordt er gesproken van een wonder. Fenn maakte alles van op de eerste rij mee en geniet daarom het vertrouwen van Alice, die Fenn maar al te graag als spreekbuis gebruikt. Naarmate de interviews vorderen merkt Fenn echter dat er iets vreemds aan de hand is en begint de journalist zich af te vragen met welke Maria Alice in contact staat…

© 2021 Screen Gems, Inc. All Rights Reserved.

Horrorfilms waarin de kerk een hoofdrol speelt zijn er bij de vleet. Zo zagen we een tijdje terug The Seventh Day (2021) met Guy Pearce en Stephen Lang, waarin een nieuwe draai werd gegeven aan het bekende exorcismegenre. The Unholy gaat die kant gelukkig niet op. Regisseur-scenarist Evan Spiliotopoulos, die met deze films als regisseur debuteert, probeert immers om een nieuwe wind te laten waaien in het horrorgenre. En het moet gezegd: initieel denk je ook dat het hem ergens gaat lukken. De insteek van zijn verhaal is boeiend, maar jammer genoeg is het geheel echt veel te oppervlakkig. Na een kwartiertje heb je immers al helemaal door waar de film heen gaat en besef je dat The Unholy eigenlijk niet meer wordt dan een typische horrorfilm. Zonde, want Spiliotopoulos heeft het zeker in zich om indrukwekkende cinema op je scherm te toveren.

© 2021 Screen Gems, Inc. All Rights Reserved.

Het grootste probleem dat The Unholy met zich zich mee moet zeulen zijn de personages. Spiliotopoulos vergeet immers om inhoudelijk echt straffe personages naar het scherm te brengen. Zo kan je Gerry Fenn, ook al heeft hij een achtergrond in het journalistenmilieu, maar moeilijk een interessante man vinden. Ondanks dat alles is het acteerwerk van The Walking Dead-acteur Jeffrey Dean Morgan toch nog degelijk. De meest interessante persoonlijkheid is te vinden bij de jonge Alice, een meisje dat plotsklaps kan horen én praten. Het is duidelijk dat de filmmakers van haar een bijzonder iemand hebben willen maken, maar ook dat lijkt nergens echt goed over te komen. Gelukkig zorgt Cricket Brown er met haar sterke acteerwerk toch voor dat alles nog degelijk aanvoelt.

Het verdict

Films maken is niet gemakkelijk. Die vlieger gaat al helemaal op voor horrorprenten. Al gauw tuimel je als filmmaker immers in de typische valkuilen en blijken je verhaal en personages helemaal niet zo straf als aanvankelijk gedacht. Dat is ook het probleem met The Unholy. De debuutprent van regisseur Evan Spiliotopoulos lijkt aanvankelijk echt interessant en vernieuwend, maar kan het helemaal niet waarmaken. Het verhaal is daarvoor veel te oppervlakkig en ook de personages worden nooit helemaal interessant. Gelukkig is het acteerwerk van Jeffrey Dean Morgan en Cricket Brown van een degelijk niveau en kan je de prent uiteindelijk toch nog makkelijk verteren. Topcinema wordt The Unholy echter nooit. De prent wordt verdeeld door Sony Pictures en is sinds 25 oktober 2021 on demand beschikbaar. Bekijk de trailer van de film nu.

Hou jij van horrorfilms waarin er iets religieus gebeurt? Spreekt het verhaal van The Unholy je wel aan of vind je de film helemaal niet boeiend? Heb je hem al gekeken? Laat ons weten wat jij van deze titel denkt door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *