Review – The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021)

Informatie

Regie: Michael Chaves
Cast: Vera Farmiga, Patrick Wilson, John Noble, Ruari O’Connor & Sarah Catherine Hool
Genre: Horror, mysterie, drama, thriller
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 9 juni 2021
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 13 oktober 2021

© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Iedereen heeft al wel eens iets ongelooflijk engs meegemaakt. Zo kan jij je wellicht ook nog wel herinneren dat je hele huis rare dingen leek te doen toen je vroeger als kind alleen in huis was en dat je dacht dat er iemand binnen zat. Dat is vast en zeker allemaal heel eng, maar het is en blijft niets in vergelijking met wat Ed en Lorraine Warren in de loop van de vorige eeuw meemaakten. De twee paranormale onderzoekers slaagden erin om heel wat enge zaken vast te leggen en werden daarmee ongelooflijk bekend. Zo bekend zelfs dat er nu en dan films over hun akelige ontdekkingen in de bioscoopzalen verschijnen. Sinds 2013 verrast Warner Bros. horrorfilmfans immers met angstaanjagende topprenten waarin de Warrens centraal staan. Ook dit jaar was dat wederom het geval met The Conjuring: The Devil Made Me Do It. De derde film in de originele franchise oogt veelbelovend, maar is het dat ook?

© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

De Warrens hebben door hun jarenlange ervaring naam gemaakt in de Verenigde Staten en worden om de haverklap gevraagd om een enge duiveluitdrijving bij te wonen. Dat gebeurt ook in 1981, wanneer in het kleine Brookfield de jonge David geplaagd wordt door een vreselijke demon. De Warrens proberen om samen met een priester het jongetje te redden, hetgeen een aartsgevaarlijke zaak blijkt. Wanneer dat toch gelukt lijk, voelt Ed echter dat er iets niet klopt. Al gauw achterhaalt het koppel dat de David bezeten was door toedoen van een satanist die één of andere vloek op hem heeft losgelaten. Terwijl Lorraine via haar bovennatuurlijke gave probeert om de satanist te lokaliseren, komen de Warrens in een steeds groeiend gevaar. Want wat als de vloek ook op één van hen overslaat? Één ding is zeker: wat ze met deze zaak ontdekken, tart alle verbeelding.

© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Sinds 2013 is franchise rond The Conjuring een echte vaste waarde geworden in filmland. Heel wat cinefielen kijken dan ook steeds uit naar een nieuwe prent in de reeks en dat is ook helemaal terecht. De films in de reeks van James Wan bezorgen je ook gewoon huiveringwekkend entertainment. De verwachtingen zijn bij aanvang van The Conjuring: The Devil Made Me Do It dan ook torenhoog. Gelukkig worden die ook helemaal ingelost door regisseur Michael Chaves, de man die eerder ook aan het roer stond van The Curse of La Llorona (2019), één van de meest recente prenten in de franchise. Chaves trakteert de kijkers niet alleen op degelijke horror, maar probeert ook om de filmreeks een nieuwe weg te laten inslaan. Deze derde prent mixt het horrorgenre immers uitstekend met mysterie en doet er een vleugje rechtbankdrama bij. Dat is goed, al zorgt het er natuurlijk voor dat de focus nooit helemaal op horror komt te liggen.

© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Al vanaf de allereerste seconde van de eerste film in de reeks had je door dat Ed en Lorraine Warren bijzonder intrigerende personages waren die enorm veel te vertellen hebben. Dat voel je ook nu weer. Regisseur Chaves en zijn team van scenaristen nemen immers de tijd om tussen al de mysterieuze horror ook te focussen op de mooie connectie die de twee delen. Dat is leuk om te zien en komt vanzelfsprekend nog beter over dankzij het uitstekende acteerwerk van Vera Farmiga en Patrick Wilson. De twee zijn al sinds 2013 een uitstekende tandem en tonen dat ook nu wederom aan. Naast die twee toppers zie je ook Ruari O’Connor en Sarah Catherine Hool overtuigend schitteren als Arne en Debbie. Ook zij doen het meer dan goed. De fijnste rol is evenwel weggelegd voor John Noble, die echt indruk maakt als de oude en voormalige priester Kastner.

Het verdict

Het horrorgenre is divers en er wordt jaarlijks een enorme hoeveelheid aan horrorbagger op de filmmarkt gegooid. Gelukkig zijn er nog zekerheden en weet je dat bepaalde prenten in bepaalde franchises altijd voor steengoede cinema zorgen. Michael Chaves toont met The Conjuring: The Devil Made Me Do It aan dat de franchise rond The Conjuring nog steeds niet dood is en dat Ed en Lorraine Warren over de gehele lijn erg bijzondere personen blijven. Chaves presenteert een angstaanjagende horrorprent die aandacht heeft voor veel zaken én die entertaint tot op de allerlaatste seconde. En Vera Farmiga en Patrick Wilson? Die zijn zoals altijd uitstekend wanneer ze naast elkaar kunnen schitteren. The Conjuring: The Devil Made Me Do It haal je dus best zo snel mogelijk in huis. De prent wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 13 oktober 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Ben jij een fan van The Conjuring van het eerste uur en heb jij inmiddels ook alle films in de franchise gekeken? Keek je ook zo uit naar The Devil Made Me Do It en heb je ook genoten van de film? Of vond je alles toch teleurstellend? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *