Review – Snake Eyes: G.I. Joe Origins (2021)

Informatie

Regie: Robert Schwentke
Cast: Henry Golding, Úrsula Corberó, Samara Weaving, Andrew Koji, Haruka Abe & Iko Uwais
Genre: Actie, avontuur, thriller
Distributeur: Paramount Pictures
Releasedatum bioscoop: 18 augustus 2021
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 26 november 2021

© 2021 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Recensie

De grote filmstudio’s proberen op allerlei manieren om hun bekende filmfranchises zo goed en zo interessant mogelijk aan het publiek te presenteren. Naast enorme blockbusters is er de laatste jaren een grote nieuwe trend ingezet: filmstudio’s investeren immers veel in televisiereeksen die op één of andere manier verwant zijn met een filmfranchise. Denk bijvoorbeeld maar aan Marvel en Lucasfilm die daar sinds de komst van Disney+ enorm veel geld in stoppen. Andere filmstudio’s geloven dan weer meer in het klassieke cinemamedium. Zo bracht Paramount Pictures eerder dit jaar voor het eerst sinds 2013 een gloednieuwe G.I. Joe-film uit. Snake Eyes: G.I. Joe Origins moest een nieuwe start vormen voor de franchise die in 2009 van start ging en aardig wat mensen naar de bioscoopzalen wist te lokken. Maast is die G.I. Joe-franchise eigenlijk wel echt geschikt voor het witte doek?  

© 2021 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Nadat hij als kind getuige was van de brutale moord op zijn vader en leerde om alleen te overleven, houdt Snake Eyes – zo wordt hij vandaag alleszins genoemd – zich dag in dag uit bezig met vechten. Hij reist van stad naar stad met één doel: de moordenaar van zijn vader vinden. Wanneer Snake Eyes op een dag benaderd wordt door maffiabaas Kenta Takamura, krijgt hij een aanlokkelijk aanbod. Als Snake Eyes voor Takamura aan de slag gaat, zal hij er in ruil voor zorgen dat hij oog in oog staat met de moordenaar van zijn vader. Snake Eyes twijfelt geen seconde en hapt toe. Zijn grote opdracht bevindt zich in Japan, waar hij het vertrouwen van de beruchte Arashikage moet zien te bemachtigen. Zij verbergen immers een erg krachtig wapen. Zal Snake Eyes het vertrouwen van de goedhartige krijgers echt schaden om de moordenaar van zijn vader te vinden?

© 2021 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Al sinds 2013 werd er door menig filmjournalist gespeculeerd over een nieuwe film in de G.I. Joe-franchise, al leek die er maar niet te komen. Toen bekend werd dat Paramount Pictures werkte aan een gloednieuwe prent over Snake Eyes én Divergent-regisseur Robert Schwentke de leiding had, werden velen dan ook enorm enthousiast. En dat enthousiasme is deels terecht. Het is absoluut echt leuk om de G.I. Joe-franchise terug te ontmoeten, al voel je met Snake Eyes: G.I. Joe Origins wel aan dat het momentum een beetje gepasseerd is. Robert Schwentke doet zeker zijn uiterste best om sterke en spannende cinema naar het scherm te toveren, maar eigenlijk werkt het niet echt goed. Alles wat je in de film te zien krijgt, van de vechtscènes tot de ‘verrassende’ plottwists, heb je ergens al wel eens gezien. Echt originele cinema brengt Schwentke dus niet.

© 2021 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Dat alles niet zo enorm swingend overkomt, heeft ongetwijfeld ook te maken met het scenario en de personages waar Schwentke het mee moet stellen. Scenarist van dienst is Evan Spiliotopoulos, de man die ook The Unholy (2021) schreef en regisseerde en ook Charlie’s Angels (2019) neerpende. Spiliotopoulos heeft weinig aandacht voor fijne personage-opbouw en dat zie je ook in deze prent terug. Snake Eyes wordt immers benaderd als een zeer plat en eentonig karakter en dat is zonde. Van een jongeman die als kind getuige was van de brutale moord op zijn vader kan je immers iets veel interessanters maken. Gelukkig is er acteur Henry Golding, die er alles aan doet om het personage alsnog boeiend te maken. Daar zorgt hij tot op een zekere hoogte zeker voor, maar je moet een kat een kat durven noemen: Snake Eyes: G.I. Joe Origins scheert nooit hoge toppen. Ook La Casa de Papel-actrice Úrsula Corberó of Samara Weaving zorgen niet voor de nodige schwung.

Het verdict

Fans van de G.I. Joe-franchise hebben jarenlang enorm uitgekeken naar Snake Eyes: G.I. Joe Origins, de eerste nieuwe film in de reeks sinds 2013. Aanvankelijk heb je vertrouwen in de film, maar dat brokkelt al gauw af. Robert Schwentke probeert er het beste van te maken en regisseert zeker niet slecht, maar het scenario van Evan Spiliotopoulos is gewoonweg veel te magertjes. Snake Eyes wordt als personage nooit echt interessant en bovendien zijn de actiescènes en zowat alle andere elementen in de film behoorlijk voorspelbaar en ‘gewoontjes’. Kortom: Snake Eyes: G.I. Joe Origins is perfect als actieprent voor een saaie zondagnamiddag, maar als je echt goede cinema zoekt, laat je deze best links liggen. Snake Eyes: G.I. Joe Origins wordt verdeeld door Paramount Pictures en ligt sinds 26 november 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Vond jij Snake Eyes ook altijd al zo’n boeiend personage en was je blij toen Paramount Pictures aankondigde dat er een film over hem zou komen? Heb je Snake Eyes: G.I. Joe Origins gekeken en ben je het eens met onze recensie? Of ben je toch positiever? Laat het ons snel weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *