Review – House of Gucci (2021)

Informatie

Regie: Ridley Scott
Cast: Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jared Leto, Salma Hayek, Jared Leto & Jack Huston
Genre: Biografisch drama, criminaliteit
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 14 november 2021
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 6 april 2022

© 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Het gaat weer hard voor Ridley Scott, de bekende filmregisseur die momenteel werkt aan zijn geliefde sciencefictionreeks Raised by Wolves en zijn gloednieuwe langspeler Napoleon met Joaquin Phoenix in de hoofdrol. Alsof dat nog niet genoeg is, werd er ook een vervolg op Gladiator (2000) aangekondigd en zou er in alle stilte ook opnieuw gewerkt worden aan een Alien-prequel. Ook vorig jaar was voor de man trouwens allesbehalve rustig. Zo liet hij maar liefst twee blockbusters op de wereld los: The Last Duel, met Matt Damon, Jodie Comer en Ben Affleck in de hoofdrol, en House of Gucci. Die laatste vertelt het verhaal van de bekende modefamilie die in de jaren ’80 en ’90 door erg woelig vaarwater ging. Presenteert Scott wederom cinema van de bovenste plank of valt zijn recentste wapenfeit eerder tegen?

© 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Anno 1978 lijdt Patrizia Reggiani een doodgewoon leventje en werkt ze als secretaresse in het transportbedrijf van haar vader. Alles verandert echter wanneer ze de bekende Maurizio Gucci, één van de zonen van de bazen van de Gucci Group, tegen het lijf loopt. Patrizia is immers meteen geïnteresseerd en ook Maurizio kan zijn enthousiasme maar moeilijk verbergen. De twee worden hopeloos verliefd en trouwen al snel, volledig tegen de wens van Maurizio’s vader Rodolfo in. Wanneer die laatste sterft en Maurizio op inventieve wijze 50% van de aandelen in de Gucci Group verwerft, wordt de ware aard van zijn vrouw snel duidelijk. Terwijl die laatste nagenoeg enkel bezig is met het financiële, probeert Maurizio om echt iets van zijn leven te maken en van de Gucci Group een succesvol en toekomstgericht bedrijf te maken. Daarvoor zal hij echter hartverscheurende keuzes moeten maken die vreselijke repercussies met zich mee zouden kunnen brengen…

© 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Van Ridey Scott is al langer dan vandaag geweten dat hij, naast verbluffende sciencefiction, ook een enorme interesse heeft voor boeiende verhalen die zich doorheen de geschiedenis hebben afgespeeld. Zo presenteerde hij in 2017 de uiterst entertainende misdaadprent All the Money in the World. Met House of Gucci blijft Scott eigenlijk in dezelfde sfeer vertoeven. Net zoals All the Money in the World kiest Scott immers opnieuw voor een prent die zich grotendeels afspeelt in Italië en waarbij en familie helemaal uit elkaar dreigt te vallen. Entertainen doet House of Gucci alleen al daarom dus zeker. Toch is de prent geenszins foutloos. House of Gucci is immers veel te langdradig en voelt met momenten focusloos aan. Dat is zonde, want met een iets strakker tempo was de prent vast en zeker uitstekend geweest.

© 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Een prent waarvan het verhaal maar langzaam ontplooit zou als troef moeten hebben dat de personages uitstekend worden blootgelegd. Ook op dit vlak scoort Ridley Scott maar net voldoende. Hoewel je doorheen het verhaal erg mooi inzage krijgt in de motieven van de interessante Patrizia Reggiani, worden zowat alle andere leden van de Gucci-familie stiefmoederlijk behandeld. Rodolfo, Maurizio, Maruzio’s nonkel Aldo en zijn neef Paolo… het zijn stuk voor stuk personages met een groot potentieel dat eigenlijk maar amper wordt benut. Zonde, want de rollen worden vertolkt door geweldig Hollywoodvolk. Zo zie je Jeremy Irons, Al Pacino, Jared Leto – die alweer een vreemde performance neerzet – en ook Salma Hayek de revue passeren. De eerlijkheid gebiedt ons echter wel te zeggen dat de grootste focus nu eenmaal op Reggiani ligt, een rol die heerlijk wordt gebracht door Lady Gaga. De razendpopulaire zangeres toont nogmaals hoe ze ook als actrice de show volledig kan stelen.

Het verdict

De motor van Ridley Scott is weer helemaal op gang gekomen. Na in 2021 zijn middeleeuwse blockbuster The Last Duel te presenteren, staat nu ook House of Gucci voor je klaar. De prent, gebaseerd op het verhaal van de teloorgang van de familie Gucci, is op het eerste gezicht boeiend en voer voor ijzersterke cinema. Jammer genoeg kan Ridley Scott niet helemaal verbluffen. Terwijl de film visueel erg sterk is, stelt alles verhaal- en personagetechnisch net iets te veel teleur. De film duurt immers veel te lang en de personages blijven over de gehele lijn bijzonder oppervlakkig. Gelukkig kan Scott rekenen op een ijzersterke performance van Lady Gaga, die House of Gucci eigenhandig naar een hoger niveau tilt. Maar één ding is zeker: echte topcinema is Scotts nieuwste niet. House of Gucci wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 6 april 2022 op DVD & Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Vond jij de performance van Lady Gaga in House of Gucci ook zo indrukwekkend? Heb je de film in de bioscoop bewonderd of inmiddels bij je thuis ontdekt? Wat denk jij over de nieuwste van Ridley Scott? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen en je mening met de wereld te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *