Review – Halloween Kills (2021)

Informatie

Regie: David Gordon Green
Cast: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, Will Patton, Thomas Mann & Antony Michael Hall
Genre: Horror, thriller
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 20 oktober 2021
Releasedatum DVD & (4K) Blu-Ray: 2 maart 2022

© 2020 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Zo’n dikke 26 jaar geleden vond er voor heel veel filmfans een erg angstaanjagend filmevent plaats. 1978 was immers het jaar waarin de cinema’s voor het eerst werden opgeschrikt door de bloederige moordaanslagen van Michael Meyers, een knotsgekke psychiatrische patiënt die op één of andere manier uit zijn instelling wist te ontsnappen. Sindsdien staat Halloween met stip op de allereerste plaats in nagenoeg alle lijstjes met beste slasher-horrorfilms ooit gemaakt. Dat Universal Pictures in 2018 besloot om een nieuwe sequel op de wereld los te laten, die voor iedereen een erg aangename verrassing bleek, was dan ook een meer dan terechte keuze. Bovendien bleek al gauw dat er niet één, maar wel drie nieuwe sequels in de maak waren. In oktober 2021 verscheen de tweede nieuwe sequel in de zalen en ook die beloofde spannende horror te brengen. Maar is het wel echt allemaal zo eng?

© 2020 Universal Studios. All Rights Reserved.

Na de finale confrontatie met de aartsgevaarlijke Michael Meyers, lijkt de dappere Laurie Strode eindelijk haar rust gevonden te hebben. Jarenlang heeft ze er immers alles aan gedaan om de knotsgekke moordenaar te bekampen en die strijd lijkt ze inmiddels dan ook gewonnen te hebben. Alleen is dat niet helemaal juist, want wanneer ze na haar operatie ontwaakt en te horen krijgt dat Michael Meyers helemaal niet dood is, begint alles gewoon opnieuw. Gelukkig krijgt ze deze keer hulp van het hele dorp, want onder leiding van de charismatische Tommy Doyle wordt er immers een heuse klopjacht georganiseerd. Terwijl Meyers zich in nagenoeg ieder huis van het doorgaans zo rustige Haddonfield lijkt te verschansen, voegt ook Lauries kleindochter Allyson zich bij de burgerbrigade. Zal het lukken om deze keer echt finaal af te rekenen met de gevaarlijke moordenaar?

© 2020 Universal Studios. All Rights Reserved.

In 2018 was Halloween een erg welgekomen slasherprent. De film, die zowel qua scenario als regie erg goed in elkaar stak, zorgde immers voor een heel aangename verrassing. De verwachtingen voor het vervolg dat eind vorig jaar – na een jaar uitgesteld te zijn door Covid-19 – in de zalen kwam, waren dan ook opnieuw torenhoog. Jammer genoeg kan regisseur David Gordon Green, die in 2018 nochtans een erg goede beurt maakte, die verwachtingen niet inlossen. Anders dan Halloween (2018) voelt deze prent immers erg rommelig aan. Het is duidelijk dat Haddonfield volledig in rep en roer staat, maar die chaos wordt net iets te veel in het verhaal tentoongespreid. Daardoor loop je als kijker zelf ook meermaals verloren en kan de film je maar moeilijk echt helemaal vastgrijpen.

© 2020 Universal Studios. All Rights Reserved.

Bovendien is deze nieuwe aflevering in de franchise op het niveau van de personages een stuk minder interessant. Zo weet iedereen al langer dan vandaag dat Laurie Strode een erg boeiend personages is, maar in Halloween Kills lijkt ze een beetje opzij geschoven te worden. Dat is behoorlijk bijzonder te noemen, want ook nu is het niemand minder dan de getalenteerde Jamie Lee Curtis die opnieuw van de partij is voor de rol. Het resultaat is dat Green focust op zowat alle personages die je de revue ziet passeren, zonder echt te focussen op één interessante persoon. Ook dit maakt duidelijk hoe chaotisch de prent effectief is. Ook het acteerwerk is met momenten trouwens eerder teleurstellend. Alleen Judy Greer en Andi Matichak kunnen de meubelen hier en daar nog wat redden.

Het verdict

Na David Gordon Greens meer dan uitstekende eerherstel voor de Halloween-franchise in 2018, lijkt de regisseur er nu eigenhandig terug voor te zorgen dat de filmreeks in het typische slasher-horrorstraatje dreigt te sukkelen. Halloween Kills weet immers geenszins op dezelfde wijze te verbluffen als diens voorganger en geeft resoluut de voorkeur aan bruut bloedvertier. Leuk voor zij die daar naar opzoek zijn, maar voor zij die houden van wat meer verhaal en deftige personage-opbouw voelt deze nieuwe aflevering heel erg teleurstellend aan. Halloween Kills schenkt bovendien ook maar weinig aandacht aan Laurie Strode, het boeiende personages dat nog steeds goed vertolkt wordt door Jamie Lee Curtis. Kortom: laat ons hopen dat de laatste film, Halloween Ends, alsnog voor een einde op niveau kan zorgen. Halloween Kills wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 2 maart 2022 op DVD en (4K) Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Wat is jouw mening over Halloween Kills? Vond je de film best okay of vind je net zoals wij dat de prent de goede aflevering uit 2018 ietwat oneer aandoet? Mis je ook de focus op Jamie Lee Curtis’ personage Laurie Strode? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *