Review – Cocaine Bear (2023)

Informatie

Regie: Elisabeth Banks
Cast: Keri Russell, Alden Ehrenreich, Ray Liotta, O’Shea Jackson, Margo Martindale & Brooklynn Prince
Genre: Komedie, thriller, horror
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 22 mei 2023
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 17 mei 2023

© 2023 Universal Pictures. All Rights Reserved.

Recensie

Het is altijd leuk om te zien hoe filmmakers met hun nieuwe langspeler besluiten om iets nieuws, verfrissends én gewoonweg bijzonder leuk te presenteren. Denk bijvoorbeeld maar aan regisseursduo Daniel Kwan en Daniel Scheinert die met hun Oscarwinnende topprent Everything Everywhere All at Once (2022) nagenoeg iedere cinefiel op een positieve wijze wisten te verrassen. Een andere – weliswaar op een kwalitatief veel minder hoog niveau – prent die veel cinemagangers begin dit jaar ook wist te verrassen, is Cocaine Bear. De film van regisseur-actrice Elisabeth Banks, over een beer die aan de coke zit en daardoor een lokale gemeenschap in de States volledig dooreen schudt, is op z’n minst erg opmerkelijk te noemen. Maar of dat ook goede cinema betekent? Tijd om dat kort te onderzoeken.

© 2023 Universal Pictures. All Rights Reserved.

In 1985 leidt agent Bob een grootschalig drugsonderzoek in de Verenigde Staten. Één van de belangrijke verdachten op de lijst is Syd, een drugsbaron die samen met zijn associés verantwoordelijk is voor een deel van de drugshandel. De hele handel loopt evenwel van een minder gestroomlijnd leien dakje wanneer Andrew C. Thornton II boven het Chattahoochee National Forest een gigantische lading drugs dropt en de drugs verspreid lijken te liggen over een gigantische oppervlakte. Terwijl Syd zijn fiksers erop uitstuurt om de drugs terug te vinden en agent Bob er alles aan doet om dat te vermijden, wordt al snel duidelijk dat er iemand anders aan de haal is gegaan met het fijne poeder: een gigantische beer die van het ene moment op het andere ontpopt tot een bloeddorstige moordmachine. Hoe loopt dit af? En wat als de beer oog in oog komt te staan met twee nietsvermoedende kinderen?

© 2023 Universal Pictures. All Rights Reserved.

Wie het CV van Elisabeth Banks een beetje kent, weet dat haar vorige grote filmwapenfeit niet meteen een schot in de roos was. Ze was immers verantwoordelijk voor de Charlie’s Angels-reboot die door nagenoeg iedere filmcriticus met de grond gelijk werkt gemaakt. Gelukkig gaat die vlieger helemaal niet op voor Cocaine Bear. Net zoals wij zijn de meeste critici behoorlijk enthousiast met de film. Cocaine Bear is immers een uiterst verteerbare, grappige en spannend bloederige foute komedie die perfect is voor een luie vrijdagavond na een drukke werkweek. Inhoudelijk straf wordt de film nooit, maar dat is zeker ook niet de betrachting van Banks. Met haar nieuwe langspeler heeft ze één doel: de kijker entertainen. En daar zijn zij en haar team meer dan goed in geslaagd.

© 2023 Universal Pictures. All Rights Reserved.

Hoewel de film losjes gebaseerd is op waargebeurde feiten, neemt Cocaine Bear zich op geen enkel moment serieus. Voor een film als deze is dat een uiterst effectieve benadering. Verrassend is die aanpak evenwel niet, aangezien Cocaine Bear mee werd geproduceerd door bekende namen als Phil Lord en Christopher Miller, die eerder initieel ook aan het roer stonden van Solo: A Star Wars Story (2018). Dat verklaart vanzelf ook waarom je in Cocaine Bear niemand minder dan de getalenteerde Alden Ehrenreich de revue ziet passeren. De acteur is enorm getalenteerd en bewijst dat met zijn rol als Eddie nogmaals volledig. Maar ook Keri Russell, de inmiddels overleden Ray Liotta, Brooklynn Prince én Margo Martindale geven het beste van zichzelf in fijne en lichte rollen. Ja hoor, ook op dit vlak bewijst Elisabeth Banks dat ze heus wél een glimlach op het gezicht van cinefielen kan toveren.

Het verdict

Na de eerder miserabele reboot van Charlie’s Angels (2019) komt actrice, producer en regisseur Elisabeth Banks op de proppen met Cocaine Bear. De film, die lichtjes gebaseerd is op waargebeurde feiten, weet het perfecte evenwicht te bewaren tussen bloederige softhorror, komedie, actie en plezier. Banks regisseert goed en doet je met plezier naar het scherm kijken, maar daar zitten vanzelfsprekend ook Russel, Ehrenreich en de andere leden van de cast voor een groot deel tussen. Cocaine Bear is dus – om een lang verhaal kort te maken – een gemakkelijk verteerbare prent (als je goed tegen bloed kan natuurlijk) die uitstekend is om het weekend mee te starten. Mis de film dus niet! Cocaine Bear wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 17 mei 2023 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film snel!

Wat denk jij van deze film over een beer die om de haverklap een beetje coke snuift? Heb jij Cocaine Bear al gekeken of spreekt die jou net helemaal niet aan? Ben je ook aangenaam verrast door de kwaliteit van de nieuwe film van Elisabeth Banks? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *