Review – The Super Mario Bros. Movie (2023)

Informatie

Regie: Aaron Horvath, Michael Jelenic, Pierre Leduc en Fabien Polack
Cast: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Jack Black, Charlie Day, Seth Rogen & Sebastian Maniscalco
Genre: Animatie, avontuur, komedie, familie, fantasy
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop:
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 21 juni 2023

© 2023 Nintendo and Universal Pictures. All Rights Reserved.

Recensie

Het tijdperk van succesvolle superheldenfilms van Marvel en rechtstreekse concurrent DC Comic lijkt stilaan ten einde te komen. Afgezien van de meest recente Spider-Man-films, lijkt immers geen enkele superheldenprent nog écht indruk te maken en veel cinefielen naar de bioscoopzalen te lokken. Zo ziet het er naar uit dat het langverwachte The Flash (2023) volledig zal floppen en ziet het er ook niet goed uit voor de komende Marvel-prenten. Een opmerkelijke evolutie is dat een andere soort films het de laatste tijd steevast wél goed doet: gameverfilmingen. Zo werden de twee Sonic-prenten razendenthousiast onthaald en deed ook Pokémon Detective Pikachu (2019) het allesbehalve slecht. Eerder dit jaar verscheen eindelijk ook het langverwachte The Super Mario Bros. Movie in de Belgische zalen. De film werd in één klap grootste box office hit van 2023. Is daar ook echt een goeie reden voor?

© 2023 Nintendo and Universal Pictures. All Rights Reserved.

Mario en Luigi wonen in Brooklyn en hebben er net voor gekozen om hun carrière helemaal om te gooien. Ze besluiten immers om samen een loodgietersbedrijfje uit de grond te stampen en ‘Brooklyn te redden’ van alle waterproblemen. Alleen loopt dat niet meteen van een leien dakje. Wanneer Mario en Luigi proberen om een gigantisch stadslek te dichten, belanden de twee plotsklaps in een heel andere wereld én worden ze bovendien voor het eerst in hun leven echt gescheiden. Terwijl Mario belandt in het Paddenstoelenrijk waar de betoverende Princess Peach de plak zwaait, wordt de jongere Luigi met groot geweld gevangengenomen in het duistere rijk van de kwaadaardige Bowser. Die laatste wil alle werelden veroveren en uiteindelijk met Princess Peach in het huwelijksbootje stappen. Mario en Princess Peach willen Bowser met man en macht stoppen, maar zal hen dat ook lukken?

© 2023 Nintendo and Universal Pictures. All Rights Reserved.

Als er één ding is dat we de laatste jaren zeer goed hebben geleerd, dan is het wel dat we heel voorzichtig moeten zijn met ons enthousiasme wanneer filmstudio’s aankondigen dat ze een game gaan verfilmen. Toen Universal Pictures een filmproject rond de geliefde Mario en Luigi presenteerde, hield iedereen – ietwat terecht – zijn of haar hart vast. Gelukkig is achteraf gebleken dat die angst helemaal onterecht was. De studio en regisseurs Aaron Horvath, Michael Jelenic, Pierre Leduc en Fabien Polack toveren met hun leuke animatiefilm immers een gigantische glimlach op je gezicht en dat om verschillende redenen. Zo is het verhaal dat je voorgeschoteld krijgt écht spannend én bovendien op maat van alle leeftijden. Terwijl kinderen hun gading vinden in de typischere verhaallijnen, weet de film ook volwassenen met inhoudelijk sterkere verhaallijnen te pleasen. Dat is vanzelfsprekend uitstekend.

© 2023 Nintendo and Universal Pictures. All Rights Reserved.

Naast het goede en spannende verhaal, dat bovendien allesbehalve langdradig is, presenteren de vier regisseurs ook gewoon ijzersterke animatie. The Super Mario Bros. Movie is een visueel hoogstandje dat er echt fenomenaal uitziet, zeker in de 4K-uitvoering. Die goede animatietechnieken worden verder opgevrolijkt door het straffe stemmenwerk van de briljante stemmencast. Zo hoor je Chris Pratt als Mario, verbluft Jack Black als slechterik Bowser en steelt niemand minder dan Anya Taylor-Joy de show als de betoverende Princess Peach. De drie hoofdpersonages en Luigi – wiens stem trouwens ook goed wordt vertolkt door Charlie Day – worden in de film trouwens ook gewoon goed uitgewerkt. Gedurende anderhalf uur volg je maar al te graag het doen en laten van alle minstens even leuke personages.

Het verdict

Een geliefde game(franchise) omtoveren tot een goede blockbusterprent… het is voor heel wat filmregisseurs al een opdracht geweest die niet zo geweldig is afgelopen. De vier regisseurs Aaron Horvath, Michael Jelenic, Pierre Leduc en Fabien Polack stellen echter op geen enkel vlak teleur: The Super Mario Bros. Movie is vanaf de allereerste seconde tot en met het allerlaatste frame een entertainende, spannende en ijzersterk geanimeerde familiefilm die écht vertier presenteert voor jong en oud. Of hiermee dan de vloek die jarenlang boven gameverfilmingen heeft gehangen ook effectief volledig doorbroken is, dat valt nog te bezien. Zorg er dus gewoon vooral voor dat je deze film niet mist. The Super Mario Bros. Movie wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 21 juni 2023 op DVD én (4K) Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu snel!

Wat denk jij van The Super Mario Bros. Movie? Heeft de film je ook zo positief verrast op vlak van het stemmenwerk, de regie, de knappe animatie én het hoge entertainmentgehalte? Of ben je toch wat minder enthousiast dan wij? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *