Review – Wednesday: Seizoen 1 (2024)

Informatie

Regie: Tim Burton, Gandja Monteiro & James Marshall
Cast: Jenna Ortega, Catherine Zeta-Jones, Gwendoline Christie, Emma Myers & Hunter Doohan
Genre: Fantasy, mysterie, thriller, komedie
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 27 maart 2024, en sinds 22 november 2022 integraal te bewonderen op Netflix

© 2022 MGM Television Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Nu en dan presenteren grote televisiestudio’s of streamingdiensten een televisieserie die iedereen echt gezien moet hebben. Dat was zeker het geval voor de HBO-topreeks Game of Thrones of Amazon Prime’s recentere én peperdure topreeks The Lord of the Rings: The Rings of Power. En terwijl iedereen momenteel in gehele spanning wacht op het tweede seizoen van die laatste reeks én het tweede seizoen van Game of Thrones-spin off The House of the Dragon, zijn er intussen ook een heleboel andere reeksen die ook jij – tenzij je ze al gezien zou hebben – best zo snel mogelijk op je watchlist zet. Één van die topreeksen is Wednesday, de Netflixreeks geproduceerd én deels geregisseerd door de grote Tim Burton én met de getalenteerde Jenna Ortega in de hoofdrol. Dat kan toch alleen maar goed zijn, niet?

© 2022 MGM Television Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Wednesday Addams is allesbehalve een doodgewone tiener. De bijzondere jongedame is de dochter van Morticia en Gomez Addams én heeft net zoals haar mama een bijzondere gave. Nu en dan krijgt ze immers visioenen die haar toelaten om vreselijke gebeurtenissen uit de erg nabije toekomst of het verleden te zien. Die bijzondere gave leidt ertoe dat Wednesday school na school dient te verlaten wegens ‘ongepast’ gedrag. Het duurt dan ook niet lang alvorens haar ouders na een gewelddadige gebeurtenis besluiten om haar naar Nevermore Academy te sturen, een bekende school in het stadje Jericho waar nagenoeg alle outcasts zoals Wednesday heen gaan én waar haar ouders elkaar hebben leren kennen. Daar geraakt ze volledig gefascineerd door een zaak rondom enkele moorden die gepleegd zouden zijn door een gigantisch monster. Al gauw wordt duidelijk dat Wednesday’s gave van pas zal komen. De grote vraag is alleen of dat allemaal niet té gevaarlijk dreigt te worden…

© 2022 MGM Television Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Wanneer in het kader van een serie of film de naam Tim Burton valt, wordt menig film- en seriefan plotsklaps dolenthousiast. Dat was niet anders toen Netflix aankondigde dat er gewerkt werd aan een serie die de franchise rond The Addams Family (1991) een reboot zou geven. Dat enthousiasme was gelukkig volkomen terecht. Tim Burton en showrunners Alfred Gough en Miles Millar presenteren met Wednesday immers een reeks die op nagenoeg alle vlakken een voltreffer is en die echt voor ieder wat wils is. Naast donkere fantasy en slimme komedie vertelt de reeks immers ook het verhaal over een mysterieuze en boeiende moordzaak die klaarblijkelijk enkel en alleen kan worden opgelost door Wednesday Addams, de meest bijzondere tiener die Nevermore Academy sinds jaren heeft gekend.

© 2022 MGM Television Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Naast het erg sterke en bijzonder mooi opgebouwde verhaal, blinkt Wednesday vooral uit met haar straffe personages. Het is immers door die personages dat het mysterieuze, spannende en met momenten bijzonder grappige verhaal écht tot z’n recht kan komen. Daarbij denken wij voornamelijk aan de jonge Wednesday Addams, een briljant uitgewerkt personage dat van meet af aan tot de allerlaatste seconde blijft boeien door haar sterke charachter arc, vreemde gedragingen en het mooie coming-of-age aspect. De Wednesday die je in het begin van de reeks leert kennen verschilt immers fundamenteel van de Wednesday waarvan je na de laatste aflevering – met pijn in het hart – afscheid moet nemen. Dat je je zo enorm goed kan vereenzelvigen met Wednesday heeft natuurlijk alles te maken met het foutloze, briljante en gewoonweg ijzersterke acteerwerk van Jenna Ortega. De voormalige Disneyster ontpopt zich met deze rol immers tot een uitstekende Hollywoodactrice die foutloos het erg gelaagde personage naar jouw scherm tovert.

© 2022 MGM Television Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Naast Wednesday wordt de Netflix-reeks van onder andere Tim Burton uiteraard ook nog bevolkt door andere boeiende personages. Zo kijk je steeds vol enthousiasme toe wanneer Wednesday’s ouders Morticia en Gomez de revue passeren, twee rollen die trouwens ook sterk worden vertolkt door de perfect gecaste Catherine Zeta-Jones en Luis Guzmán. Dat enthousiasme steekt trouwens ook de kop op tekens wanner directrice Larissa Weems, gespeeld door Game of Thrones-ster Gwendoline Christie, met de plak komt zwaaien. Tot slot zorgt ook de getalenteerde Emma Myers voor fantastische momenten als Enid Sinclair en verbluffen Hunter Doohan en Percy Hynes White meermaals als respectievelijk Tyler en Xavier. Wat een cast, wat een serie…

Het verdict

We hopen dat dat intussen al duidelijk zou zijn, maar voor zij die het nog niet zouden doorhebben: Wednesday is een uitstekende televisiereeks die ook jij zo snel mogelijk gezien moet hebben. De serie, mede geproduceerd én geregisseerd door de grote Tim Burton, vertelt een boeiend, spannend én mysterieus coming-of-age-verhaal over Wednesday Addams, een bijzondere jongedame die er alles aan doet om een reeks monstermoorden op te lossen. Het hoofdpersonage wordt briljant vertolkt door Jenna Ortega, die voor haar acteerwerk meer dan terecht genomineerd was voor een Emmy Award. Ook de overige leden van de cast hoeven trouwens geenszins onder te doen. Kortom: Wednesday is toptelevisie die niemand – en dus ook jij niet –  mag missen. Bekijk de trailer van het eerste seizoen van de reeks snel! Het eerste seizoen van Wednesday wordt verdeeld door Warner Bros. Pictures en ligt sinds 27 maart 2024 op DVD én Blu-Ray in de winkelrekken. Uiteraard is de reeks ook nog steeds te bewonderen via Netflix.

Heb jij net zoals wij enorme genoten van het eerste seizoen van Wednesday en kan je eigenlijk ook helemaal niet wachten tot wanneer het tweede seizoen op je wordt afgevuurd? Of deel je ons enthousiame niet helemaal? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *