Review – Follow The Money: seizoen 1 (2016)

Informatie

Regie: Per Fly, Jannik Johansen, Søren Balle & Søren Kragh-Jacobsen
Cast: Thomas Bo Larsen, Natalie Madueño, Nikolaj Lie Kaas & Esben Smed Jensen
Genre: Thriller, criminaliteit, drama
Datum eerste aflevering: 7 maart 2016
Originele zender: DR1
Belgische zender: Canvas
Distributeur: Lumière
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 10 mei 2016

© 2016 Lumière. Alle Rechten Voorbehouden.
© 2016 Lumière. Alle Rechten Voorbehouden.

Recensie

Terwijl elk internationaal mediakanaal spreekt over het nieuwe Westworld als opvolger voor HBO’s hitserie Game Of Thrones, wordt het voor de gewone man in de woonkamer er niet gemakkelijker op. Er is en blijft een overgroot aanbod aan reeksen op ons afkomen. Welke reeks moet ik nu opzetten? Welke zijn de moeite waard en welke niet? Wel, probeer eens verder te kijken dan de typische Hollywood-reeksen. Filmdistributeur Lumière komt ieder jaar op de proppen met een heleboel enorm kwaliteitsvolle Scandinavische reeksen die je eigenlijk helemaal niet mag missen. Één van die was Follow The Money, een reeks over fraude in een groeiend energiebedrijf. Maar is de reeks ook echt de moeite waard?

© 2016 Lumière. Alle Rechten Voorbehouden.
© 2016 Lumière. Alle Rechten Voorbehouden.

Follow The Money neemt ons mee naar Denemarken. Wanneer er vlak bij een windmolenpark een lijk wordt gevonden, bijt politie-inspecteur Mads zich meteen in de zaak. Hij komt er al gauw achter dat de overledene werkte bij Energreen, een vooraanstaand Deens energiebedrijf dat wereldwijd bekend is. Maar al snel ontdekt Mads een aantal vreemde financiële praktijken in het bedrijf. Terwijl ontdekt de jonge maar getalenteerde juriste Claudia Morena, die al enkele jaren voor Energreen werkt, gigantische fraude tussen de papieren van het bedrijf. Wanneer ze dit meteen aan CEO Alexander Sødergren meldt, leidt dit tot een mooie promotie. De jonge vrouw wordt van het ene op het andere moment hoofd Juridische Zaken. Maar deze promotie zorgt ervoor dat Claudia dieper en dieper zakt in de financiële creativiteit van Energreen, en dat terwijl Mads blijft graven tot hij iets vindt…

© 2016 Lumière. Alle Rechten Voorbehouden.
© 2016 Lumière. Alle Rechten Voorbehouden.

Scandinavische reeksen zijn altijd meteen een schot in de roos. En dat weten we bij Screendependent. We schreven eerder al over fenomenale reeksen als Blue Eyes, Trapped, Norskov en Modus. Elk van deze reeksen bezorgden de kijker een uiterst aangename kijkervaring en ook dit nieuwe Follow The Money past probleemloos in dit lijstje. Wat de Scandinavische series zo ongelooflijk leuk maakt, is ongetwijfeld de aangename mooie sfeer die je in de reeksen aantreft. Het is heel eigen, heel stijlvol en bovendien ongelooflijk sexy. Follow The Money, een reeks die je van de eerste seconde tot de laatste minuut compleet aan het scherm laat kleven, speelt zich ook af in diezelfde typische sfeer. De eerste seconden van de eerste aflevering bezorgen de kijker al meteen dat ‘het zit helemaal goed’-gevoel. En dat is wat we van een reeks verwachten, niet?

© 2016 Lumière. Alle Rechten Voorbehouden.
© 2016 Lumière. Alle Rechten Voorbehouden.

Niet enkel de sfeer bezorgt de kijker echt kippenvel, ook het verhaal brengt de kijker in hogere sferen. Follow The Money is misschien wel de beste Scandinavische reeks die Lumière in 2016 uitbracht. Het verhaal is immers zo ongelooflijk gelaagd en bevat zo veel verrassingen en keerpunten, dat je eigenlijk niets negatief over de reeks kan zeggen. Bovendien zijn de verschillende onderwerpen en subplots ongelooflijk interessant, waardoor er werkelijk voor ieder wat wils is. En die variatie is er dankzij de aanvankelijk drie compleet van elkaar gescheiden verhaallijnen. Je leert de personages heel goed kennen en je interesse wordt steeds op een heel andere manier getriggerd. Follow The Money is dan ook echt een Deens schot in de roos.

© 2016 Lumière. Alle Rechten Voorbehouden.
© 2016 Lumière. Alle Rechten Voorbehouden.

Het verhaal en de sfeer mogen dan wel schitterend bij elkaar passen, ook het acteerwerk moet bij een reeks als deze van een uiterst hoog niveau zijn. En dat is geen probleem, want werkelijk de hele cast zet fenomenale acteerprestaties neer. De belangrijkste rol, die van Claudia Morena, wordt ongelooflijk geloofwaardig gespeeld door de getalenteerde Natalie Madueño. Zij smijt zich meteen in het hele verhaal, wat alles natuurlijk ongelooflijk interessant maakt. Haar interactie met Nikolaj Lie Kaas, die in de reeks de rol van Alexander Sødergren speelt, zorgt voor fantastisch vuuwerk op het scherm. Ook Kaas speelt zijn rol vol overtuiging en komt dan ook heel echt over. De rol van politie-inspecteur Mads wordt dan weer gespeeld door Thomas Bo Larsen, die de meest geschikte acteur was voor dit gelaagde personage. Ook de overige leden van de cast leveren schitterend acteerwerk.

Het verdict

Follow The Money is een ongelooflijk interessante reeks die de kijker wat inzicht geeft in de hedendaagse economie. De reeks laat ook zien hoe problematisch de gigantische macht van bedrijven wel niet is. Het acteerwerk dat je in de reeks mag aanschouwen is van een heel erg mooi niveau en ook het verhaal blijft tot op het einde helemaal boeien. En als dat nog niet genoeg is: alles is ook perfect in beeld gebracht, op een heel stijlvolle manier. Follow The Money is dus een reeks die jij helemaal niet mag missen en is één van de betere reeksen die we dit jaar zagen. De reeks ligt sinds 10 mei 2016 in de winkelrekken en is beschikbaar op DVD en Blu-Ray. Bekijk nu deze mooie trailer.

koop-via-klein

Ben jij ook zo gek op Scandinavische reeksen? Vind jij ook dat ze zich in het Noorden ontpoppen tot ware ‘seriegoeroes’? Denk jij dat Follow The Money een goede reeks is? Zag je de serie al op Canvas of wist je al een exemplaar te kopen? Reageer nu en laat het weten.

1 reactie

  1. Genoten van de 3 series: Follow the money.
    Goede cast, mooi gespeeld , blijft spannend Je kunt je goed inleven in de hoofdpersonen van alle 3 series.
    Hopelijk komt er een vervolg met een nieuw verhaal ! Verheug me alvast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *