Review – Money Monster (2016)

Informatie

Regie: Jodie Foster
Cast: George Clooney, Jack O’Connell, Julia Roberts, Caitriona Balfe & Dominic West
Genre: Criminaliteit, drama, thriller
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 1 juni 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 5 oktober 2016

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

De financiële wereld is een wereld op zich. Enkel wie er echt in werkt, weet er het fijne van. En toch kwam voor heel veel experten de financiële crisis van het voorbije decennium als een totale verrassing. Dat zagen we reeds in de Oscar-winnende film The Big Short (2015). Tijdens die crisis verloren heel wat mensen het geld dat ze gestopt hadden in een schijnbaar goede investering. Maar wie is er verantwoordelijk als je geld plots weg is? Wie moet daar verantwoording voor afleggen? Daarover gaat Money Monster, een dramatische financiële thriller met George Clooney en Julia Roberts. Maar komt die boodschap ook echt goed over?

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

In Money Monster staan we dicht bij Wall Street. Lee Gates, een succesvol financieel adviseur, presenteert al jaren zijn televisieprogramma ‘Money Monster.’ Hij geeft Amerikanen financieel advies en geeft tips over potentieel goede investeringen. Wanneer Gates op een doodgewone dag weer aan zij show begint, wordt deze verstoord door een gijzeling. Een jonge man vertrouwde blindelings op Gates’ advies en investeerde totaal verkeerd in het groeiende bedrijf Ibis, net zoals zo velen gedupeerden. Samen met zijn producer Patty moet Lee een einde te zien maken aan de gijzeling in de studio. En dat gaat na verloop van tijd heel erg ver…

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

Op het eerste gezicht is het verhaal van Money Monster heel erg actueel. Het is immers geen geheim dat heel wat mensen investeren in aandelen en vervolgens compleet bedrogen uitkomen. Er is dan ook in Amerika – en bij uitbreiding in de rest van de wereld – een groeiende ontevredenheid. En net daarover gaat Money Monster, over de woede van één man tegenover het hele systeem. De film is in dat opzicht zeker geslaagd, al moet je dat met een serieuze korrel zout nemen. Het grootste probleem dat Money Monster heeft, is dat het allemaal zo direct is. Af en toe mis je een beetje een intelligentere en subtielere aanpak.

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

Desalniettemin kan je zonder twijfel stellen dat Money Monster zowel een spannende thriller als een rakend drama is. Misschien is het zelfs meer een drama, want de film zoomt erg mooi in op Kyle Budwell, de man die de televisiestudio binnendringt. Money Monster wordt na verloop van tijd eigenlijk een film over een man die zichzelf als een totale mislukking ziet en plots iets wil doen dat in zijn ogen ongelooflijk veel betekent. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat het financiële element van de film een beetje verwatert, maar dat stoort niet. Op elk moment blijft Money Monster een interessante film.

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

Naast het financiële en het dramatische gaat Money Monster ook over een gijzeling. Lee Gates, een succesvolle presentator die kijkers maar al te graag aan het werk zien, wordt tijdens een live-uitzending gegijzeld. Het is dan ook geen verrassing dat vooral dit element zorgt voor de spanning in de film. Maar zoals je eerder al las, verandert de focus van de film naar het einde toe. Daardoor wordt de gijzeling steeds minder geloofwaardig en spannend. Stoort dat? Ja en nee, want eigenlijk gaat de film over veel meer dan dat. Money Monster probeert eigenlijk gewoon veel te veel in één korte film te proppen, maar het eindproduct blijft er meer dan degelijk uitzien.

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.
© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

En niet alleen de film op zich is dik in orde, ook het acteerwerk is van een meer dan degelijk niveau. Maar hoe kan het ook anders, de hoofdrol van Lee Gates wordt gespeeld door niemand minder dan George Clooney. Hij lijkt gewoon de juiste man op de juiste plaats, want de rol van presentator is hem echt op het lijf geschreven. Bijgestaan wordt Clooney door de getalenteerde Julia Roberts, die mooi de rol van de beschermende producer Patty speelt. Ook zij doet het ongelooflijk goed en bewijst met deze rol nog maar eens hoe sterk ze is. De rol van de gijzelnemer wordt gespeeld door Jack O’Connell. Ook hij zet een stevige acteerprestatie neer. En tot slot schittert ook Caitriona Balfe, bekend van haar fenomenale rol in de reeks Outlander op een formidabele manier in deze financiële thriller.

Het verdict

Money Monster is geen perfecte film. Er staan heel wat dingen niet helemaal op punt en de focus van het verhaal lijkt hier en daar wat naar overal en nergens te gaan. En toch bezorgt regisseur Jodie Foster, die trouwens een mooi regisseert, de kijker een entertainende film die tot op het einde interessant blijft. Het thrillergehalte mag dan misschien wel aan de lage kant zijn, de dramatische kant van het verhaal wordt perfect uitgewerkt. Gelukkig zit het acteerwerk wel helemaal goed. George Clooney, Julia Roberts, Jack O’Connell en Caitriona Balfe spelen de pannen van het dak. Er zijn dus zonder twijfel betere films, maar Money Monster is en blijft een interessante film die je eigenlijk niet mag missen. De film ligt sinds 5 oktober 2016 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk nu de trailer.

koop-via-klein

Zijn financiële drama’s of thrillers helemaal jouw ding? Ben je fan van George Clooney of Julia Roberts? Ben je benieuwd hoe Jodie Foster het doet als regisseur? Zag jij de film al in de bioscoop of wist je al een DVD of Blu-Ray te bemachtigen? Laat het weten door te reageren.

1 reactie

  1. Dit soort films worden er niet meer veel gemaakt lijkt het wel. Probleem dat ik had was de motivatie van die gijzelnemer, verder me er wel redelijk mee vermaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *