Review – Inferno (2016)

Informatie

Regie: Ron Howard
Cast: Tom Hanks, Felicity Jones, Ben Foster, Omar Sy, Sidse Babett Knudsen & Irrfan Khan
Genre: Mysterie, actie, criminaliteit
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 19 oktober 2016
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 1 maart 2017

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Mysterieuze films zijn eigenlijk de allerbeste. Want het is altijd leuk om samen met de personages op zoek te gaan naar het antwoord op tal van vragen die op het eerste gezicht helemaal niet op te lossen lijken. Veel films in dat genre zorgen er dan ook voor dat je tot op het einde geïnteresseerd naar het scherm blijft staren. Denk bijvoorbeeld maar aan topfilms zoals Gone Girl (2014) en Source Code (2011). Maar dé bekendste mysteriefilms zijn ongetwijfeld de prenten die gebaseerd zijn op de schitterende boeken van schrijver Dan Brown. Met The Da Vinci Code (2006) werd een franchise afgetrapt die heel wat filmfans naar de bioscoop lokte en ook Angels & Demons (2009) deed het helemaal niet slecht. Het kwam dan ook niet als een verrassing wanneer Sony Pictures aankondigde dat er een opvolger kwam. Die liet lang op zich wachten, maar vorig jaar konden we eindelijk genieten van Inferno. Is ook deze film weer een op-en-top mysterieus avontuur?

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

Net zoals in de vorige delen volgen we ook in deze Inferno wederom de intelligente professor Robert Langdon. Wanneer de Amerikaanse hoogleraar wakker wordt en beseft dat hij in het Italiaanse Firenze in een ziekenhuis ligt, weet hij niet wat hij moet denken. Hij herinnert zich niets meer van de laatste 48 uur en met de hulp van dokter Sienna Brooks probeert hij te ontrafelen wat er met hem gebeurd is. En terwijl zijn geheugen beetje bij beetje terugkomt, ontdekt Langdon dat de bekende miljonair Bertrand Zobrist een vreselijk virus op de wereld wil loslaten om zo de wereldbevolking uit te dunnen. Met behulp van een reeks tips in kustwerken en musea kunnen Langdon en Sienna de vindplaats van het virus achterhalen. Maar hij is niet alleen en iedereen heeft zijn of haar verborgen agenda. Zal het Langdon uiteindelijk lukken om de wereld te behoeden voor een vreselijke catastrofe?

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

Inferno begint op een voortreffelijke manier. Een mysterieuze scene die de kijker echt in het duister laat tasten, zet de toon voor de rest van de film volledig. Je voelt meteen dat je ook in deze film binnen de Robert Langdon-franchise weer samen met de personages een gigantisch mysterie moet proberen te ontrafelen. Maar het verhaal van Inferno ontwikkelt zich op een slordige manier, waardoor het voor de kijker niet steeds gemakkelijk is om je concentratie er ten volle bij te houden. Het script zit immers niet overal logisch in elkaar en dat stoort na verloop van tijd wel. Maar eens je met het verhaal mee bent, wat gegarandeerd gebeurt, weet je waarom de verfilmingen van de boeken van Dan Brown zo ongelooflijk schitterend zijn: avontuur, mysterie en actie wisselen elkaar perfect af en dat staat voor gegarandeerd topvermaak.

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

Het is natuurlijk wel zo dat de ingrediënten van deze films steeds hetzelfde blijven. Je zou dan ook kunnen stellen dat het aanvoelt als ‘de beroemde zoveelste keer van hetzelfde.’ Dat klopt deels ook wel, maar je weet dat als je Inferno beslist te kijken. De film moet het niet hebben van één of andere interessante karaktertwist van hoofdpersonage Robert Langdon. Het zijn de overige personages die van Inferno echt een voltreffer moeten maken. De personages zijn jammer genoeg niet helemaal overtuigend, wat ervoor zorgt dat Inferno eigenlijk nooit echt heel sterk aanvoelt. Sienna Brooks, een jonge dokter die ooit al van Langdon had gehoord, krijgt een erg magere achtergrond mee waardoor het erg moeilijk wordt om je met haar personage te vereenzelvigen. En het personage van miljonair Bertrandt Zobrist voelt ook nooit aan als een echte slechterik. Inferno had hier veel beter uitgewerkt moeten worden. Ook de overige personages zijn niet echt heel interessant.

© 2016 Columbia Pictures Industries, Inc. and LSC Film Corporation. All Rights Reserved.

Desondanks een aantal minpunten, kan je eigenlijk bijna niet anders dan als een blok voor deze film vallen. In Inferno zien we immers opnieuw Tom Hanks aan het werk als Robert Langdon. Net zoals in de vorige films, zet de acteur een behoorlijk knappe acteerprestatie neer die je van de eerste seconde helemaal meeneemt in de prent. Ook Felicity Jones, die van Star Wars-fans sinds Rogue One (2016) heel wat liefde krijgt, zet een knappe prestatie neer als Sienna Brooks. De manier waarop ze samen met franchiseleider Hanks de film deels draagt, mag je zeker goed noemen. Verder zien we Omar Sy, Irrfan Khan, Ben Foster en Westworld-topper Sidse Babett Knudsen voorbij trippelen. Die laatste zagen we trouwens ook al schitteren naast Hanks in A Hologram for the King (2016).

Het verdict

Ron Howard, die als sinds The Da Vinci Code (2006) aan het roer staat van de bekende Robert Langdon-films, brengt met Inferno zeker een vermakelijke, entertainende en mysterieuze film die je interesse gaandeweg beetheeft. Bovendien ziet Inferno er visueel ook behoorlijk indrukwekkend uit. Het duurt misschien net iets te lang voor je helemaal in het verhaal ondergedompeld wordt, maar eens dat het geval is probeer je zoals altijd het mysterie mee te ontrafelen. Robert Langdon is en blijft een interessant personage, maar de overige karakters die je in de film aantreft, zeggen niet echt veel. Gelukkig zorgen de acteurs ervoor dat het allemaal goed overkomt. Tom Hanks doet het voortreffelijk en Felicity Jones minstens zo goed. Inferno is dus niet de beste film die je ooit voorbij zag komen, maar de moeite waard is hij zeker wel. De film ligt sinds 1 maart 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij deze nieuwe film in de Robert Langdon-reeks al in de bioscoop gezien of wachtte je op de DVD en/of Blu-Ray? Spreken het verhaal, de personages en de cast van Inferno je aan? Denk je dat Ron Howard een goede film aflevert? Laat het weten door hier te reageren.

1 reactie

  1. Net als de boeken zijn ook de films geen van allen echt “goed”. Maar ook, net als de boeken, zijn ze wel enorm vermakelijk.

    En The Da Vinci Code heeft ook nog eens die geweldige soundtrack van Hans Zimmer. Met hoogtepunten als ‘Kyrie For The Magdalene’ en ‘Chevaliers de Sangreal’. Zimmer’s soundtracks voor Angels & Demons en Inferno konden dat niveau van DVC helaas niet evenaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *