Review – Incarnate (2017)

Informatie

Regie: Brad Peyton
Cast: Aaron Eckhart, David Mazouz, Carice Van Houten, Catalina Sandino Moreno & Matt Nable
Genre: Horror, thriller
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 18 januari 2017, release door Kinepolis Film Distribution
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 7 april 2017

© 2016 Incarnate Productions, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

De bioscoopzalen en winkelrekken puilen momenteel echt uit van de horrorfilms. Er worden zo veel horrorfilms op het publiek losgelaten, dat het haast onmogelijk wordt om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwe films. Gelukkig is dat ook niet echt nodig, want niet elke horrorfilm is even kwalitatief in orde. Zo kan je een horrortopper als The Conjuring 2 (2016) of Don’t Breathe (2016) maar amper vergelijken met een misbaksel als February (2016). Jaarlijks zien we heel wat goede, minder goede en ronduit slechte films in de zalen passeren. Ook in 2016 was dat het geval. Één van de horrorfilms die ergens toch je interesse wekte, was Incarnate. Door bekende koppen als Aaron Eckhart, Carice Van Houten en David Mazouz zou de film wel eens kunnen verrassen. Is dat ook het geval?

© 2016 Incarnate Productions, LLC. All Rights Reserved.

In Incarnate volgen we het leven van Seth Ember, een weduwnaar en pseudowetenschapper die al sinds een aantal jaren actief bezig is met het verjagen van demonen uit het hoofd van andere mensen. Zijn vrouw en kind kwamen immers om in een vreselijk auto-ongeluk door toedoen van een krachtige entiteit. Wanneer hij van het Vaticaan hoort dat de demon waarnaar hij al zo lang op zoek is een kleine jongen bezeten heeft, ziet hij eindelijk zijn kans. Met behulp van zijn team installeert Ember alles en begint hij aan een aartsmoeilijke opdracht: zijn eeuwige vijand voor eens en voor altijd terugsturen naar de plek waar die vandaan komt. Maar eens hij via de juiste frequentie contact maakt met de demon in het hoofd van de 11-jarige Cameron, beseft hij pas echt hoe sterk de entiteit is. Zal het Seth lukken om voor altijd af te rekenen met zijn vijand en ervoor te zorgen dat de entiteit niet meer terugkomt?

© 2016 Incarnate Productions, LLC. All Rights Reserved.

Interessant is de film zeker. Incarnate, geproduceerd door hetzelfde team als dat bij Insidious (2010) en The Purge (2013), benadert het concept ‘uitdrijving’ immers op een hele eigenzinnige en verfrissende manier. Zo is Ember op geen enkel moment bezig met een godsdienstige kant van het verhaal. Hij probeert met wetenschap echt de ziekte uit het lichaam van het slachtoffer te drijven. Dit maakt Incarnate meteen een originele film, toch? Wel, het antwoord op die vraag moet sterk genuanceerd worden. Het is inderdaad zo dat de nieuwe kijk op duiveluitdrijvingen je interesse wekt, maar verder wordt de film gewoon een doorsnee horrorprent die nog maar eens geproduceerd is door Jason Blum en zijn Blumhouse Productions. Van zodra het nieuwe ervan af is, schuwt de film nooit clichés en dat is echt jammer.

© 2016 Incarnate Productions, LLC. All Rights Reserved.

Maar Incarnate is over de hele lijn zeker geen slechte film. Het verhaal, dat meer gelaagd is dan je aanvankelijk had kunnen hopen, zorgt er zeker voor dat je als kijker echt meegesleurd wordt. Je bent immers samen met de personages erg benieuwd hoe het allemaal gaat aflopen. Jammer genoeg zijn die laatste wel niet goed uitgewerkt. Er gaat veel te weinig aandacht naar de goede opbouw van de karakters, waardoor het af en toe wat lastig wordt om het doen en laten van de personages echt te begrijpen. Maar het valt allemaal nog wel mee. Door de mooie speciale effecten en de manier waarop het bovennatuurlijke in deze film naar voren wordt gebracht, geeft Incarnate je zeker meer dan eens echt kippenvel. Echt angstaanjagend wordt de horror nooit, maar de film entertaint je van de eerste tot de laatste minuut. En dat is natuurlijk waar het eigenlijk allemaal om draait.

© 2016 Incarnate Productions, LLC. All Rights Reserved.

Brad Peyton, regisseur van onder andere San Andreas (2015), levert bovendien ook helemaal geen slecht werk. Een topregisseur is het niet, maar hij levert een film die niet moet onderdoen voor de doorsnee middelmatige horrorprent. Maar een film gaat en staat natuurlijk ook met het acteerwerk van de cast. Met namen als Game of Thrones-ster Carice Van Houten, Gotham-topper David Mazouz en Aaron Eckhart zou je denken dat de regisseur op beide oren kan slapen, maar dat is niet helemaal waar. Je voelt dat Van Houten en Eckhart niet echt veel moeite doen om de film naar een ander niveau te tillen. Het lijkt alsof de twee alles voorgekauwd kregen en vervolgens gewoon kopieerden voor de camera. Echt slecht wordt het nooit, maar af en toe stoort het wel. Ook David Mazouz doet het niet echt heel goed. Dat komt wellicht omdat de film opgenomen werd nog voor zijn rol in Gotham.

Het verdict

Als je van horror houdt en je het niet al te erg vindt dat het verhaal hier en daar wat rommelig begint te worden, dan is Incarnate zonder twijfel de perfecte film. Hier en daar bereikt de film een aantal hoogtepuntjes, maar daar blijft het bij. Regisseur Brad Peyton levert een middelmatige horrorfilm die zeker verteerbaar is, maar die een pak beter had gemogen. Zijn focus is niet duidelijk, waardoor er in de film heel wat plot holes te vinden zijn. En dan heb je nog het acteerwerk, dat ook niet helemaal overtuigt. Aaron Eckhart, Carice Van Houten en David Mazouz zijn drie schitterende acteurs die in deze prent echt ver onder hun niveau werken. Jammer, want met een aantal bijsturingen had Incarnate zeker een betere film kunnen zijn. Spreekt de film je aan? Aarzel dan niet en neem hem op in je verzameling. De prent wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 7 april 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken.

Ben jij een echte horrorfreak en zag jij deze Incarnate al in de bioscoop? Of wachtte je net als ons tot je de film op DVD en Blu-Ray kon ontdekken? Spreekt de film je aan of net helemaal niet? Laat het nu weten door hier onder een korte reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *