Review – Halo: Seizoen 1 (2022)

Informatie

Regie: Otto Bathurst, Roel Reiné e.a.
Cast: Pablo Schreiber, Yerin Ha, Natascha McElhone, Shabana Azmi, Olive Gray en Charlie Murphy
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Distributeur: Dutch FilmWorks, in samenwerking met Paramount Pictures
Originele zender: Paramount+
Belgische zender: Streamz en Streamz+
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 25 november 2022

© 2022 Showtime Networks Inc., a Paramount Company. All Rights Reserved.

Recensie

Wie af en toe gamet – of dat vroeger wel eens gedaan heeft – weet dat er een aantal grote en populaire gamefranchises zijn. Denk daarbij  maar aan Grand Theft Auto, Call of Duty, Tom Clancy’s Splinter Cell en Assassin’s Creed. Die games zijn zo ontzettend populair dat filmstudio’s reeds geprobeerd hebben om enkele daarvan om te toveren tot succesvolle blockbusterfilms. Zo zagen kregen we in 2016 Assassin’s Creed met Michael Fassbender voorgeschoteld en verscheen in 2021 een gloednieuwe Mortal Kombat­-prent. Andere games worden niet herwerkt tot films, maar wel tot series. Zo krijgen we later deze maand de eerste afleveringen te zien van de langverwachte televisiereeks gebaseerd op The Last of Us. In de loop van vorig jaar verscheen dan weer Halo, een ambitieuze reeks van Paramount+ gebaseerd op de erg geliefde games. Een hit, of toch niet helemaal?

© 2022 Showtime Networks Inc., a Paramount Company. All Rights Reserved.

In de 26e eeuw ziet het leven in ons universum er helemaal anders uit. De mens leeft nu niet langer enkel op de aarde, maar heeft ook andere planeten gekoloniseerd. Het Veiligheidsraad van de VN zwaait de plak en dat terwijl een gigantische oorlog dreigt met het ‘Covenant’, een verzameling van buitenaardse wezens die het voortbestaan van de mensheid bedreigt. Het UNSC heeft daarom een gloednieuw militair programma op poten gezet waar de zogenaamde Spartans uit voortvloeien: vier supersoldaten die in staat zijn om het Covenant klein te krijgen, geleid door de gevreesde Master Chief. Wanneer de Spartans er op de verre planeet Madrigal een veldslag tegen het Covenant winnen, ontdekt Master Chief een vreemd artefact dat op bijzondere wijze op hem reageert. Geleidelijk aan wordt duidelijk dat de oorlog helemaal dreigt te veranderen en dat de rol van Master Chief nog groter zal zijn.

© 2022 Showtime Networks Inc., a Paramount Company. All Rights Reserved.

Het is bijzonder om te zien hoe film- en televisiestudio’s blijven proberen om erg geliefde games naar het grote of kleine scherm te brengen. De geschiedenis leert ons immers dat die pogingen vaak tevergeefs zijn. Toch kan je met Halo vaststellen dat Paramount+ echt een aardige poging doet. Hoewel de eerste aflevering van de reeks niet helemaal overtuigt – onder meer omwille van de erg matige CGI – triggeren seriebedenkers Steven Kane en Kyle Killen je interesse wel degelijk. Wat je vervolgens voorgeschoteld krijgt is een intrigerend verhaal over een oorlog tussen twee soorten, de rol van artificiële intelligentie en hoop in de mensheid. Halo brengt dus allesbehalve oppervlakkige gametelevisie, al moet je vaststellen dat de reeks nooit helemaal indrukwekkend wordt.

© 2022 Showtime Networks Inc., a Paramount Company. All Rights Reserved.

De afleveringen, geregisseerd door onder meer Otto Bathurst, de Nederlander Roel Reiné en Jonathan Liebesman, focussen dus op het doen en laten van Master Chief of John. Het personage, dat zeker goed wordt vertolkt door Pablo Schreiber, maakt doorheen de serie een fijne persoonlijke ontwikkeling door en dat maakt het geheel uiteraard fijner om te volgen. Naast het verhaal weten de makers van Halo dus ook de personages degelijk uit te werken. Dezelfde vlieger gaat trouwens op voor Kwan Ha, een interessante dochter van een voormalige rebel, wetenschapster Catherine Halsey en de intrigerende Makee. Ook die rollen worden degelijk vertolkt door respectievelijk Yerin Ha, Natascha McElhone en Charlie Murphy.

Het verdict

Film- en televisiestudio’s lijken er stilaan in te slagen om de code van goede gameverfilmingen te kraken. Terwijl er het komende jaren – met onder meer The Last of Us en The Super Mario Bros. Movie – nog tal van projecten aankomen, bewijst Paramount+ met Halo vast en zeker dat het mogelijk is om intrigerende televisie op basis van een videogame te maken. Het eerste seizoen van de reeks, dat erg degelijk geproduceerd, neergepend en geregisseerd is, presenteert immers een goed oorlogsverhaal met enkele boeiende facetten. Iedere aflevering wekt je interesse, maar echt indrukwekkend wordt het geheel nooit. Pablo Schreiber draagt de reeks uitstekend als Master Chief, maar ook de rest van de cast stelt niet teleur. Kortom: geef de reeks zeker een kans als je de Halo-games altijd leuk hebt gevonden. Het eerste seizoen van Halo wordt verdeeld door Paramount Pictures en ligt sinds 25 november 2022 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken én is te bewonderen via Streamz. Bekijk de trailer nu.

Wat denk jij van het eerste seizoen van Halo? Heb je de afleveringen met Pablo Schreiber als Master Chief ook zo graag bewonderd of vond je de reeks toch maar eerder matig? Kijk je uit naar het tweede seizoen? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *