Review – Ghost in the Shell (2017)

Informatie

Regie: Rupert Sanders
Cast: Scarlett Johansson, Pilou Asbæk, Juliette Binoche, Takeshi Kitano & Peter Ferdinando
Genre: Actie, sciencefiction, drama
Distributeur: Paramount Pictures
Releasedatum bioscoop: 29 maart 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 9 augustus 2017

© 2017 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Recensie

Het gebeurt heel erg vaak dat films enorm hard gehypet worden en dat die achteraf eigenlijk hard tegenvallen. Denk zo bijvoorbeeld maar aan David Ayers recentste Suicide Squad (2016), een film die door veel filmkenners als één van de allerslechtste comic book-verfilmingen bestempeld wordt. Ook de gameverfilming Warcraft: The Beginning (2016) was voor de release één van de meest geanticipeerde films, maar dat veranderde al gauw toen de film in de zalen verscheen en door het gros van filmkenners erg slecht werd bevonden. Ook in 2017 gebeurde dat al met een aantal films. Zo leek Ghost in the Shell een erg veelbelovende film tot recensenten de prent volledig in de pan hakten. Maar is het echt zo erg gesteld met de film? Of valt het allemaal nog wel mee?

© 2017 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Ghost in the Shell neemt ons mee naar een niet zo verre toekomst. De wereld is nu een plek waar mensen en robots vredevol naast elkaar leven. Tussen hen leeft Major, de allereerste cyborg. Zij is een perfecte mix tussen mens en robot en werd na een vreselijk ongeval door Hanka, dé marktleider in robotbouw, gered en in een robotlichaam geplaatst. Samen met haar team werkt ze nu voor Section 9, een gespecialiseerde eenheid van het ministerie van defensie dat zich bezighoudt met de strijd tegen terrorisme. Wanneer plots een aantal mensen van het grote Hanka dood aangetroffen worden, krijgt Section 9 de opdracht om het allemaal goed te onderzoeken. Major leidt het onderzoek, maar hoe dichter ze komt, hoe gevaarlijker het wordt. En dan ontdekt Major iets wat haar hele bestaan verandert. Zal het uiteindelijk nog goed komen?

© 2017 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Ghost in the Shell begint heel erg indrukwekkend met de geboorte van het hoofdpersonage Major. Vanaf de allereerste minuut ben je dus helemaal ondergedompeld in de wereld waarbinnen de verschillende personages zich voortbewegen. En dat ziet er allemaal behoorlijk fraai uit. De sciencefiction die je in deze film voorgeschoteld krijgt, is echt van het allerhoogste niveau. Regisseur Rupert Sanders, die eerder al verantwoordelijk was voor het vermakelijke Snow White and the Huntsman (2012), mixt allerlei elementen met elkaar. Nu eens zie je wat van The Matrix (1999) voorbijkomen, dan weer wat van Blade Runner (1982). Indrukwekkend is het dus allemaal wel, maar het verhaal valt misschien wel wat tegen. De strijd tegen terrorisme en de ontdekkingstocht van Major is op zich wel interessant,  maar het komt allemaal wat goedkoop over. Maar waar ligt nu net het probleem?

© 2017 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Dat vinden we al snel. In de extra’s die je op de Blu-Ray terugvindt, spreken de verschillende acteurs voortdurend over de goed uitgewerkte personages en krijg je details mee die inderdaad heel erg interessant zijn. Maar in de eigenlijke prent krijg je maar heel erg weinig achtergrond van de personages te zien. Dat is jammer, want je voelt echt wel dat de wereld van Ghost in the Shell behoorlijk goed in elkaar steekt. Het is dan ook geen verrassing dat heel wat critici schreeuwen om een prequel voor deze prent, zodat we ook getrakteerd worden op de interessante achtergrond van de uiteenlopende personages. Gelukkig kan je wel niet zeggen dat er in deze sciencefictionprent slecht geacteerd wordt. Scarlett Johansson doet het voortreffelijk als Major en ook Pilou Asbæk, de Deen die je sinds kort aan het werk ziet in Game of Thrones, zet een erg knappe acteerprestatie neer als Batou. Verder zien we onder andere Juliette Binoche, Takeshi Kitano en Peter Ferdinando de revue passeren in uitstekende rollen.

Het verdict

Neen, zo slecht als de critici doen vermoeden is Ghost in the Shell helemaal niet. Wie houdt van knallende en actievolle sciencefictionfilms zal deze prent van Rupert Sanders ongetwijfeld geweldig vinden. Het verhaal is ook entertainend en helemaal niet slecht. Het enige wat je mist aan deze film zijn uitstekend uitgewerkte personages. Want het hele gebeuren is nogal personage-gedreven, dus uiteindelijk voelt het allemaal wel wat zwakjes aan. Visueel is de prent verbluffend en ook het acteerwerk van onder andere Scarlett Johansson, Pilou Asbæk en Juliette Binoche is indrukwekkend. Het is dus alleen jammer dat hun personages geen mooie achtergrond meekregen. Toch is en blijft deze film een aanrader als je van sciencefictiontoppers houdt. Ghost in the Shell ligt vanaf 9 augustus 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de verbluffende trailer nu.

Heb jij Ghost in the Shell al in de bioscoop gezien en was jij ook zo overweldigd door de speciale effecten? Spreken het verhaal en de personages je aan of laten ze je maar koud? Ga je de DVD of Blu-Ray in huis halen? Laat het nu weten door hier een reactie te plaatsen.

3 reacties

    1. Het valt op zich allemaal nog wel mee!ç Visueel is het een fenomenaal spektakel, dus eigenlijk moet je voor het vernuft alleen al kijken. Niet negeren deze film, Daan! Zou echt zonde zijn. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *