Review – Beauty and the Beast (2017)

Informatie

Regie: Bill Condon
Cast: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Ewan McGregor, Josh Gad & Ian McKellen
Genre: Fantasy, familie, musical
Distributeur: Disney
Releasedatum bioscoop: 22 maart 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 23 augustus 2017

© 2017 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Naast bombastische superheldenfilms à la Justice League (2017) en Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) lijken filmstudio’s het nieuwe goud ook te vinden in fantastische live-action hervertellingen van bekende sprookjes en andere oudere verhalen. Net zoals bij de superheldenfilms is ook Disney alweer koploper. De laatste jaren bracht de filmstudio onder andere Cinderella (2015), The Jungle Book (2016) en Pete’s Dragon (2016). Ook in 2017 kwam de filmstudio met een gloednieuw én aantrekkelijk sprookje: Beauty and the Beast. Met namen als IanMcKellen, Dan Stevens en Emma Watson kan de film niet slecht zijn, toch?

© 2017 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

In Beauty and the Beast maken we kennis met de doodgewone Belle. Het meisje woont samen met haar lieve vader Maurice in een boerendorpje op het platteland in Frankrijk, maar daar is ze niet ongelooflijk gelukkig. Omdat ze zo eigenwijs is, praten de mensen steeds over haar en noemen ze haar ‘vreemd.’ Maar alles lijkt te veranderen wanneer haar vader plots verdwijnt en Belle niet veel later in het bos een verborgen kasteel vindt. Wanneer ze de duistere plek betreedt, ontdekt ze dat het kasteel bewoond wordt door een groot en gevaarlijk beest. Om haar vader te redden moet Belle zichzelf opsluiten in het kasteel en al snel leert Belle over de vloek die op de plek rust. Samen met het Beest moet Belle een manier zoeken om die vloek te breken…

© 2017 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Iedereen kent het verhaal van Beauty and the Beast – in het Nederlands: Belle en het Beest – eigenlijk wel, dus zo verrassend is het allemaal niet. In 2014 probeerde de Franse regisseur Christophe Gans het oer-Franse sprookje reeds te verfilmen, maar dat werd geen succes. Nu krijgt het verhaal dus dé grote Disney-update en dat is echt wat het nodig had. Beauty and the Beast vertelt niet alleen een boeiend verhaal, maar heeft ook gewoon echt iets te vertellen. Tussen de pracht en praal, de fantasierijke elementen en het hoge entertainmentgehalte vindt de kijker ook het verhaal van twee ‘outcasts’ die elkaar vinden. En dat is mooi om te zien. Verder wordt je ook helemaal gelukkig van de fijne muziek en gezongen stukjes. Beauty and the Beast is gewoon echt een schot in de roos.

© 2017 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Dat lang niet elke Disney film een voltreffer is, zagen we al met Disney’s Project T (2015) en het huidige A Wrinkle in Time (2018). Wellicht is het probleem daar dat er veel te weinig aandacht gaat naar de personages. Gelukkig is dat bij Beauty and the Beast helemaal niet het geval. Bill Condon presenteert een sprookje dat vooral vanuit de personages wordt verteld. Belle, Maurice, LeFou, Lumière, het Beest… het zijn stuk voor stuk leuke personages die ervoor zorgen dat je elke scène opnieuw geboeid naar het scherm kijkt. En dat je bovendien kan genieten van heerlijke performances, maakt het natuurlijk nog beter. Emma Watson is perfect als Belle en Dan Stevens doet het ook uitstekend als het Beest. Verder zie je Luke Evans als Gaston, Ewan McGregor als Lumière en Ian McKellen als Cogsworth. Reden genoeg dus om deze film zo snel mogelijk te bekijken.

Het verdict

Met Beauty and the Beast brengt Disney alweer een schitterend sprookje tot leven. De heerlijke fantastische elementen, leuke liedjes en perfecte personages zorgen ervoor dat jong en oud zich op geen enkel moment vervelen. Het is natuurlijk allemaal heel braaf, maar dat maakt deze film een echte familiefilm. Emma Watson, Dan Stevens, Ian McKellen en Ewan McGregor zorgen voor heerlijk acteerwerk, terwijl regisseur Bill Condon – je kent hem ook van Mr. Holmes (2015) – het visuele voor zijn rekening neemt. En ook dat is helemaal in orde. Kortom: Beauty and the Beast is echt een film die iedereen gewoon gezien moet hebben. De prent van Disney ligt sinds 23 augustus 2017 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de betoverende trailer nu.

Ben jij al altijd fan geweest van sprookjes en vind je het ook zo fijn dat alles nu tot leven komt met echte mensen? Heb jij Beauty and the Beast gezien? Laat ons weten wat jij van de film denkt door hier onder te reageren.

2 reacties

  1. Het is schandalig, maar ik heb deze film nog altijd niet gezien! Nochtans staat hij hoog op mijn lijstje. Misschien dat ik er toch maar eens werk van moet maken, aangezien ook jij zo enthousiast bent! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *