Review – De Dag: Seizoen 1 (2018)

Informatie

Regie: Dries Vos & Gilles Coulier
Cast: Jeroen Perceval, Liesa Van der Aa, Sophie Decleir, Titus De Voogdt & Johan Van Assche
Genre: Drama, thriller
Originele zender: Telenet, later op VIER
Releasedatum: 26 maart 2018, exclusief te bewonderen via Play en Play More van Telenet

© 2018 FBO/Woestijnvis. All Rights Reserved.

Recensie

De kwaliteit van series lijkt steeds beter en beter te worden. Dat zien we niet alleen in Amerika, maar ook in Scandinavië én vooral ook bij ons. Titels als Beau Séjour en Tabula Rasa zijn je wellicht niet ontgaan en in de toekomst zullen er ook nog tal van andere toppers bijkomen. Eerder dit jaar presenteerde Telenet De Dag, de nieuwe reeks van Jonas Geirnaert en diens wederhelft Julie Mahieu. Geirnaert staat al jaar en dag bekend om uitstekende televisie, dus heel Vlaanderen keek met grote ogen naar de reeks. Maar is dat ook terecht? Brengen de twee een doorsnee politiereeks of is het wel degelijk een uniek stukje televisie?

© 2018 FBO/Woestijnvis. All Rights Reserved.

De Dag neemt ons mee naar een Vlaams dorpje waar het leven gewoon zijn gangetje gaat. Wanneer in een bankkantoor in het centrum een overval wordt gepleegd en er een heleboel gijzelaars zijn, komt de politie in actie. Onderhandelaars doen hun best om iedereen vrij te krijgen, terwijl speciale eenheden alles proberen te ondernemen om de bank te bestormen. Maar er is iets vreemd aan deze overval. Hoe meer Vos, Arne en alle andere politiemensen beginnen te onderzoeken, hoe meer ze voelen dat er iets niet klopt. De tijd tikt, want door één foute handeling kan alles misgaan en kan het dat de politie lijken op haar geweten heeft. Iedereen moet met uiterste precisie te werk gaan om slachtoffers te vermijden, terwijl de daders voelen dat het steeds warmer en warmer wordt. Komt het allemaal wel goed?

© 2018 FBO/Woestijnvis. All Rights Reserved.

Het is erg moeilijk om over een reeks als deze een korte inhoud te schrijven zonder al te veel weg te geven van het verhaal. Jonas Geirnaert en Julie Mahieu brengen een reeks die op het eerste gezicht redelijk typisch lijkt, maar na de tweede aflevering heb je eigenlijk meteen door dat dat helemaal niet het geval is. Door de ene aflevering te volgen vanuit het perspectief van de politie en de andere vanuit het perspectief van de daders en slachtoffers, voelt het allemaal bijzonder fris aan. De Dag brengt een concept dat in Vlaanderen nooit eerder te zien was en alleen daarom verdienen Geirnaert en Mahieu alle lof. Als je dan ook nog eens merkt hoe ieder pietluttig klein detail tot in de kleinste puntjes is uitgewerkt, kan je eigenlijk alleen nog kwijlend naar het scherm staren.

© 2018 FBO/Woestijnvis. All Rights Reserved.

Dé grootste troef van De Dag is ongetwijfeld dat de personages fantastisch straf zijn uitgewerkt. Werkelijk iedere persoonlijkheid dit je de revue ziet passeren heeft een eigen verhaal te vertellen en dat maakt de reeks meteen heel erg gelaagd. Op geen enkel moment laat De Dag toe dat je je verveelt en dat is uiteraard fantastisch. Het helpt natuurlijk ook dat de cast uitstekend is. Zo zie je Jeroen Perceval als rechercheur Arne, schittert Sophie Decleir als de boeiende onderhandelaar Vos en overtuigen Liesa Van der Aa, Titus de Voogdt en Maaike Neuville met straffe performances. En dan zijn er ook nog Lynn Van Royen, Bert Haelvoet, Barbara Sarafian en Johan Van Assche die de cast aanvullen. Kan het nog straffer?

Het verdict

Het viel te verwachten: Jonas Geirnaert en Julie Mahieu presenteren een erg indrukwekkende politiethriller met een fantastisch straf verhaal dat van A tot Z onafgebroken boeit. De verschillende subplots vullen de rode draad uitstekend aan en ook de duistere sfeer van de reeks zit helemaal goed. Merk trouwens ook de strakke regie van Dries Vos en Gilles Coulier op. Zij tillen de reeks naar een ongezien hoog niveau. En dan is er nog het fantastische acteerwerk van onder andere Sophie Decleir en Titus De Voogdt. Kortom: De Dag is een fenomenaal staaltje televisie dat je zo snel mogelijk moet kijken. De reeks is exclusief te bewonderen via Telenet voor Play en Play More klanten en zal later dit jaar ook te zien zijn op VIER. Bekijk de spannende trailer nu.

Heb jij De Dag al gekeken of ben je geen Telenet-abonnee en wacht je tot je de reeks op VIER kan bekijken? Spreekt de Vlaamse serie je aan of helemaal niet? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *