Review – De 12 van Oldenheim: Seizoen 1 (2018)

Informatie

Regie: Anne van der Linden & Remy van Heugten
Cast: Noortje Herlaar, Nasrdin Dchar, Fedja van Huêt, Olga Zuiderhoek & Reinout Bussemaker
Genre: Drama, mysterie, thriller
Originele zender: RTL4
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum DVD: 22 juni 2018

© 2017 RTL Nederland B.V. & EndemolShine Nederland B.V. Dutch FilmWorks B.V. All Rights Reserved.

Recensie

We zitten hier in België – ja, wij van Screendependent pleiten ook schuldig – steeds maar te stoefen over onze uitstekende reeksen. Terwijl de wereld stilaan ook onder de indruk geraakt van Tabula Rasa en Beau Séjour, komen er in de loop van dit najaar en volgend jaar opnieuw een aantal interessante Vlaamse titels op de buis. Maar af en toe moet je ook eens buiten onze grenzen gaan kijken. Hoe zit het met de kwaliteit van reeksen in Frankrijk, Nederland en andere landen over de hele wereld? Een tijdje terug bracht de Nederlanse verdeler Dutch FilmWorks De 12 van Oldenheim uit op DVD. De mysterieuze reeks wekt meteen je aandacht, maar is het allemaal wel de moeite waard?

© 2017 RTL Nederland B.V. & EndemolShine Nederland B.V. Dutch FilmWorks B.V. All Rights Reserved.

In De 12 van Oldenheim volgen we het doen en laten van de burgers uit Oldenheim, een klein dorpje in het midden van Nederland. Wanneer tijdens een spannende zomerse nacht de jonge Nine verdwijnt en er van haar geen enkel spoor gevonden wordt, duidt de politie rechercheur Dahmani aan om de zaak te onderzoeken. Er zijn geen getuigen en dat bemoeilijkt de zaak vooral heel erg. Wanneer al gauw een tweede, derde, vierde… persoon verdwijnt, vermoedt Dahmani dat er iets vreselijks aan de hand is. Samen met Peggy Jonkers, een teruggekeerde oorlogsfotograaf, begint de rechercheur het hele verleden van het dorpje ondersteboven te halen. Zou het kunnen dat de verdwijningen te maken hebben met een eerdere tragedie? Of is er meer aan de hand?

© 2017 RTL Nederland B.V. & EndemolShine Nederland B.V. Dutch FilmWorks B.V. All Rights Reserved.

Deze Nederlandse reeks is een absoluut voorbeeld van het type reeks dat je voortdurend laat ploeteren tot op de allerlaatste seconde. Je hebt immers tot in de finale helemaal geen idee van wat er nu gebeurd is en wie het nu allemaal gedaan heeft. Dit brengt uiteraard een hele grote dosis spanning met zich mee en zorgt ervoor dat De 12 van Oldenheim over de gehele lijn echt de moeite is. Alleen is het wel jammer dat de reeks bijzonder twijfelachtig begint. Er lijkt een rem op te zitten en dat doet sommigen wellicht veel te snel afhaken. Maar geen zorgen, want de serie herpakt zich snel en ontpopt zich tot een heerlijk kluwen van verhaallijnen dat je ontspant, boeit en vooral entertaint.

© 2017 RTL Nederland B.V. & EndemolShine Nederland B.V. Dutch FilmWorks B.V. All Rights Reserved.

Door het twijfelachtige begin, voelt ook het acteerwerk aanvankelijk niet zo heel overtuigend aan. Het grootste probleem – en dat blijft gedurende de hele reeks wel – is Noortje Herlaar. De uitstekende actrice speelt de rol van Peggy Jonkers. Op zich lijkt dat heel erg interessant, maar eigenlijk is de rol ongeloofwaardig en vooral heel erg overbodig. Je stoort je er soms aan, vooral omdat ze zomaar overal te pas en te onpas komt opdagen. Dat gezegd zijnde, kan je voor het overige maar weinig op het acteerwerk en de personages aanmerken. Nasrdin Dchar maakt indruk als de getroebleerde rechercheur Dahmani en ook topper Fedja van Huêt is uitstekend. Verder wordt de cast aangevuld met uitstekende acteurs die voortreffelijk straffe personages naar het scherm brengen.

Het verdict

Als je zoekt naar een heerlijke mysterieuze reeks die je over de hele lijn boeit én je meer dan eens totaal op het verkeerde been zet, dan ben je met De 12 van Oldenheim hoe dan ook aan het juiste adres. De serie begint weliswaar heel erg twijfelachtig, maar gaat dan in een prachtige crescendo naar de finale toe. Het verhaal wordt grootser, de personages interessanter en het acteerwerk steeds beter. Uiteindelijk verrast de reeks zo enorm, dat je met spijt afscheid neemt van alles en iedereen. Gelukkig werd recent aangekondigd dat er een nieuw seizoen komt, al zal dit zich afspelen in een nieuw dorp en met andere personages. Kortom: De 12 van Oldenheim is een niet te missen reeks die toont dat onze noorderburen er ook wat van kunnen. De serie van Dutch FilmWorks ligt sinds 22 juni 2018 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de onheilspellende trailer nu.

Wat denk jij van deze Nederlandse reeks? Heb je ooit al iets gehoord over De 12 van Oldenheim? Spreekt de reeks je na deze recensie aan of helemaal niet? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

1 reactie

  1. de verhaallijn is helemaal niet zo verassend. de dader komt in aflevering 4 al een keer in beeld. het politiewerk is bedroevend slecht. de uniformen zijn niet echt, het rechercheteam is knullig
    , de hoofdcommissaris is knullig, kortom niet geloofwaardig. het verhaal duurt vooral lang. ik vind ’t een erg middelmatige verhaallijn terwijl het acteerwerk best goed is maar het plot blijft toch te Nederlands… afrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *